Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
"Πάγωσαν" όλες οι μετατάξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πάγωσαν" όλες οι μετατάξεις

Την αναστολή όλων των μετατάξεων στη Βουλή αποφάσισε ο πρόεδρός της Νίκος Βούτσης μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε το "πάγωμα" των μετατάξεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί, καθώς η "καθ' όλα νόμιμη, διαφανής και με διακομματική συναίνεση" διαδικασία "αξιοποιήθηκε από τη Ν.Δ. για να δημιουργηθούν εντυπώσεις σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας".

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Ν. Βούτσης σχολίασε ότι "δεν πρέπει η εφαρμογή του νόμου να παίρνει ρατσιστικό και ανθρωποφαγικό περιεχόμενο".

Η επίμαχη διαδικασία αφορά τις μετατάξεις αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες της Βουλής. Με την ένταξη της Βουλής στη διαδικασία κινητικότητας στο Δημόσιο, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι απέκτησαν το δικαίωμα να παραμείνουν στη Βουλή εφόσον το επιθυμούν. Σε εφαρμογή σχετικής απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής από τον Φεβρουάριο του 2019 ξεκίνησαν οι διαδικασίες μετάταξης 64 υπαλλήλων, από τις οποίες ολοκληρώθηκαν 32, ενώ οι υπόλοιπες ανεστάλησαν μετά την απόφαση του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής.

Ο Ν. Βούτσης εκτίμησε ότι το ζήτημα με τις μετατάξεις "σηκώθηκε" ώστε να δημιουργηθεί "κλίμα" και να μην συζητηθούν σημαντικά ζητήματα, όπως η ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου, που ψηφίζεται σήμερα. Μάλιστα υπογράμμισε πως "σε ό,τι μας αφορά δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή το κριτήριο της κομματικής ταυτότητας με όσους ήταν εδώ στη Βουλή" παρατηρώντας ότι, παρά το γεγονός ότι η σημερινή πλειοψηφία παρέλαβε ένα "πελατειακό σύστημα" από την προηγούμενη, επέλεξε να μην πειράξει κανένα πρόσωπο, αλλά να προχωρήσει σε θεσμικές παρεμβάσεις για "σπάσιμο" αυτού του συστήματος.

Ν. Βούτσης: "Καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού επί θητείας μου"

Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στη Βουλή, παρά την εντονότερη εξωστρέφεια του Κοινοβουλίου και την δημιουργία νέων υπηρεσιών, ενώ είναι ένας από τους οργανισμούς του Δημοσίου που έχουν ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης. Επισήμανε ότι δεν έγιναν παρά "οριακές ενισχύσεις" σε επίπεδο προσωπικού κι ότι όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ανανεώθηκαν "οριζόντια" χωρίς καμία ενασχόληση με τα πολιτικά "πιστεύω" των υπαλλήλων.

Υπογράμμισε ακόμα ότι αντιμετωπίστηκαν μία σειρά εκκρεμή ζητήματα προσωπικού με ένταξη 68 ειδικών φρουρών στις υπηρεσίες της Βουλής και τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου με το προσωπικό καθαριότητας μετά την απομάκρυνση των εργολάβων. Ειδικά για το Ίδρυμα της Βουλής σημείωσε ότι για πρώτη φορά δημιουργήθηκε οργανόγραμμα, ενώ υπήρξε διακομματική συμφωνία να μην τηρηθεί η πρόβλεψη για 50 θέσεις και το προσωπικό του Ιδρύματος να μην φτάσει πάνω από 39 άτομα.

"Δεν ωφελήθηκαν οι συριζαίοι, ωφελήθηκαν οι πάντες"

Παράλληλα, καλά πληροφορημένη κοινοβουλευτική πηγή σχολίασε το ζήτημα των μετατάξεων παρατηρώντας χαρακτηριστικά ότι "δεν ωφελήθηκαν οι συριζαίοι, ωφελήθηκαν οι πάντες". Σύμφωνα με όσα μετέφερε η συγκεκριμένη πηγή, η πρόταση για εναρμόνιση της Βουλής με την κινητικότητα στο Δημόσιο, από όπου ξεκίνησε η διαδικασία των μετατάξεων, δεν προήλθε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από... τη Ν.Δ. και τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Τραγάκη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι 64 αποσπασμένοι υπάλληλοι που αξιοποίησαν τη σχετική ρύθμιση για μετάταξη στη Βουλή είχαν αποσπαστεί κατά τη διάρκεια της θητείας όλων των προηγούμενων προέδρων από το 2009 και μετά. Μάλιστα, περίπου 40 από τους υπαλλήλους αυτούς έχουν αποσπαστεί πριν από το 2015, ενώ οι υπόλοιποι περίπου 20 υπάλληλοι υπηρετούν στα γραφεία αντιπροέδρων της Βουλής από αρκετά κόμματα κι όχι μόνο στα γραφεία αντιπροέδρων που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

"Πάγωσε" η μετάταξη της κόρης της Τ. Χριστοδουλοπούλου

Μία από τις μετατάξεις που "πάγωσαν" αφορούσε αίτηση της κόρης της αντιπροέδρου της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία υπηρετεί στα Ελληνικά Ταχυδρομεία από το 2004 κι έχει αποσπαστεί στο Τμήμα Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων της Βουλής. Η Τ. Χριστοδουλοπούλου ρωτήθηκε για το αν υπάρχει ηθικό ζήτημα με τη συγκεκριμένη μετάταξη και σχολίασε ότι "προφανώς με την έννοια που το λέμε, ότι δεν θα μπορούσε ο καθένας να αποσπαστεί στη Βουλή ώστε στη συνέχεια να μεταταχθεί, υπάρχει ένα ζήτημα ότι αξιοποιήθηκαν κάποιες γνωριμίες, διασυνδέσεις και τα λοιπά".

Δήλωση Γ. Σταθάκη για τη μετάταξη συνεργάτιδάς του

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε σχετικά με το ζήτημα των μετατάξεων στη Βουλή ότι "η κ. Κατερίνα Μπούμπα είναι μόνιμη δημόσιος υπάλληλος (ΠΕ Μηχανικών), πρώην υπάλληλος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και πρώην σύμβουλός μου, που από τον Οκτώβριο του 2018 αποσπάστηκε στην Τεχνική Υπηρεσία του Κοινοβουλίου. Τον Ιανουάριο του 2019 η Διάσκεψη των Προέδρων (διακομματικό όργανο) αποφάσισε ομόφωνα να μετατρέψει τις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων σε μετατάξεις".

Δύο παραιτήσεις από το Ίδρυμα της Βουλής για λόγους ευθιξίας

Παράλληλα, δύο άτομα που υπηρετούσαν στο Ίδρυμα της Βουλής με σύμβαση ενός έτους υπέβαλαν την παραίτησή τους για λόγους ευθιξίας μετά από σχετικά δημοσιεύματα που επισήμαναν τη συγγενική τους σχέση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η μία είναι κόρη της διευθύντριας του γενικού γραμματέα της Βουλής και η άλλη κόρη της προϊσταμένης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. Βούτσης: "Το σύνολο των αξιώσεων από τη Γερμανία παραμένουν ενεργές και απαράγραπτες"

"Το σύνολο των αξιώσεων οι οποίες περιγράφονται στη συγκεκριμένη ρηματική διακοίνωση παραμένουν ενεργές και απαράγραπτες" ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απαντώντας εκ μέρους της Βουλής στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με την αντίδρασή του στη ρηματική διακοίνωση για τις γερμανικές οφειλές. "Δεν θα πρέπει με τυπικές και απαξιωτικές, επιτρέψτε μου να πω, εκφράσεις να αποσυρόμαστε από έναν διάλογο" για την "απαράγραπτη και απολύτως νόμιμη διεκδίκηση του Ελληνικού λαού" πρόσθεσε ο Ν. Βούτσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την κύρωση των ποινικών κωδίκων.

"Θα πρέπει με πολύ πιο μεγάλη ευαισθησία όλοι μας, όλα τα κράτη, όλες οι χώρες, κυρίως οι χώρες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά τα ζητήματα, εν προκειμένω η Γερμανία, να αντιληφθούμε ότι στον 21ο αιώνα δεν πρέπει να αφήσουμε να σπάσει το επωαζόμενο αυγό του φιδιού για μια ακόμη φορά" τόνισε ο Ν. Βούτσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL