Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Η αξιοπρεπής αποχώρηση του Στ. Θεοδωράκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αξιοπρεπής αποχώρηση του Στ. Θεοδωράκη

Το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής έφερε τέλος εποχής για το Ποτάμι και σήμανε και το τέλος της προσπάθειας επανεκκίνησης στην οποία ήλπιζε εφόσον επιτύγχανε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Το αξιοπρεπές αποτέλεσμα δεν ήρθε, όμως ακολούθησε μια αξιοπρεπής στάση από τον Στ. Θεοδωράκη.

Το βράδυ των ευρωεκλογών ο Στ. Θεοδωράκης ανέλαβε ακέραια την ευθύνη για την οδυνηρή ήττα του 1, 52% και αμέσως μετά συγκάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο για να ανακοινώσει την αποχώρησή του από το πηδάλιο του κόμματος που ο ίδιος δημιούργησε. Διαβεβαίωσε δε ότι δεν θα τον δούμε στην επόμενη Βουλή, καθώς δεν θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο άλλου κόμματος. Με τη στάση του “απαντά” σε όσους εδώ και μήνες προεξοφλούσαν ότι θα έβρισκε “καταφύγιο” στη Ν.Δ. έπειτα από την από τότε διαφαινόμενη εκλογική συντριβή του Ποταμιού. Αυτή η προοπτική είχε διαγραφεί εντονότερα από ποτέ όταν ο Στ. Θεοδωράκης διευκρίνιζε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι από θέση αρχής θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και το έκανε με πλήρη επίγνωση των “απειλών”, εσωτερικών (Ψαριανός - Αμυράς) και εξωτερικών (Ν.Δ.) ότι με την υπερπολύτιμη δική του στάση και ψήφο για την κύρωση μιας ιστορικής συμφωνίας για τη χώρα θα διαλυόταν η Κ.Ο. του και ότι με την απόφαση που έλαβε είχε ήδη ξεκινήσει η αρχή του τέλους για το Ποτάμι.

Το Ποτάμι δεν αναστέλλει τη λειτουργία του, όμως δεν θα κατέλθει και στις εθνικές εκλογές, καθώς αντιλαμβάνονται ότι το ισχνό ποσοστό της ευρωκάλπης θα είναι ακόμα μικρότερο στις βουλευτικές και, όπως λένε οι ίδιοι, “δεν είμαστε γραφικοί”.

Είναι ακόμα νωρίς για να αποδειχθεί ποιον δρόμο θα ακολουθήσει το κόμμα, αν θα υποδείξει ή όχι στήριξη προς τη Ν.Δ. ή εάν κάποια στελέχη του θα αποχωρήσουν κατά μόνας για να προσχωρήσουν σε αυτήν. Δεν είναι όμως νωρίς για να διαπιστωθεί ότι, παρά τη συντριπτική πολιτική ήττα που υπέστη, ο Στ. Θεοδωράκης ήδη είχε κερδίσει το δικαίωμα να μπορεί να αποχωρήσει έχοντας δικαιώσει έμπρακτα το ειλικρινές φιλελεύθερο και μεταρρυθμιστικό πρόταγμά του - μαζί με μια δικαιολογημένη περιφρόνηση προς τον “α λα καρτ ευρωπαϊστή” και δήθεν φιλελεύθερο Κυρ. Μητσοτάκη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL