Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Βρετανία: Η ουρά του δημοψηφίσματος

Στις πιο παράδοξες κάλπες της ιστορίας τους προσήλθαν την Πέμπτη οι Βρετανοί -το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί απόψε μαζί με εκείνα των υπόλοιπων χωρών- εκλέγοντας "προσωρινούς" ευρωβουλευτές, τους οποίους θα ανακαλέσουν εάν κάποτε το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποιηθεί.

Οι ευρωεκλογές ποτέ δεν συγκινούσαν ιδιαίτερα τους Βρετανούς. Πόσο μάλλον τώρα, που οι αδέξιοι χειρισμοί και η ανυπαρξία σχεδίου των κυβερνώντων Συντηρητικών τους έφεραν στην αμήχανη θέση να στέλνουν αντιπροσώπους σε μια Ένωση που καταψήφισαν πριν από τρία χρόνια.

Δεν προκαλεί, επομένως, εντύπωση ούτε η λαϊκή δυσφορία, ούτε ότι η καμπάνια για τις ευρωεκλογές θύμιζε τόσο έντονα εκείνη του δημοψηφίσματος. Όλες οι προβλέψεις συνέκλιναν σε ένα βασικό συμπέρασμα: ενισχυμένα από τις κάλπες θα βγουν τα κόμματα που δίνουν ξεκάθαρη -έως απλοϊκή απάντηση- στο θέμα της αποχώρησης.

Κάπως έτσι, ο άνθρωπος που πρώτος σήκωσε το λάβαρο της "ανεξαρτησίας", ο αποκρουστικός δημαγωγός Νάιτζελ Φάρατζ, αναμένεται να είναι ο μεγάλος ευνοημένος από το κύμα της δυσαρέσκειας. "Το Brexit προδόθηκε" είναι το βασικό μήνυμα του Κόμματος του Brexit που, αν και μετρά λίγες εβδομάδες ζωής, σάρωσε στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας ποσοστά στο επίπεδο του 30%.

Με όσα μιλκσέικ και να τον λούζουν οι αντίπαλοί του, επομένως, ο Φάρατζ θα συνεχίσει μάλλον να πρωταγωνιστεί και το επόμενο διάστημα στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας. Αντιθέτως, το κόμμα που τον ανέδειξε, το ακροδεξιό και ξενοφοβικό UKIP (πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές του 2014), δείχνει να οδεύει προς τη δύση του.

Το Κόμμα του Brexit αναμένεται να αναδειχτεί σε μεγάλο νικητή των εκλογών ως εκπρόσωπος του Leave. Στην αντιπέρα όχθη, εκείνη του Remain, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Βινς Κέιμπλ, του πιο σφοδρού πολέμιου σήμερα του Brexit, αναμένεται να αντλήσουν τις περισσότερες ψήφους από τους υποστηρικτές της παραμονής στην Ε.Ε. Οι δημοσκοπήσεις τους έφερναν δεύτερους με ποσοστό 16%, αρκετά πάνω δηλαδή από τα υπόλοιπα κόμματα που διεκδικούν ψήφους από την ίδια δεξαμενή, το νέο κεντρώο U.K. Change και τους Πράσινους.

Και οι χαμένοι; Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η εκλογική συντριβή για τους κυβερνώντες Τόρις, που, αφού έμπλεξαν τη χώρα σε αυτή την απίστευτη περιπέτεια, αποδείχτηκαν στη συνέχεια εντελώς ανίκανοι να διαχειριστούν την κατάσταση. Οι προβλέψεις τούς γκρέμιζαν στην πέμπτη θέση των προτιμήσεων και το ιστορικό χαμηλό του 9%, ένα "βατερλώ" που θα χρεωθεί, βέβαια, στην "αναλώσιμη" όπως αποδείχτηκε Τερέζα Μέι.

Στόχος επικρίσεων στο ίδιο του το κόμμα θα γίνει όμως μάλλον και ο Τζέρεμι Κόρμπιν αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και οι Εργατικοί διαπιστώσουν ότι η αμφιθυμία τους απέναντι στο Brexit δεν τους επιτρέπει να απαγκιστρωθούν από τα επίπεδα του 15% με 20%. Θα είναι ένα ποσοστό που θα δείχνει για ακόμη μία φορά τον διχασμό της κομματικής βάσης και που σε καμία περίπτωση δεν θα δικαιώνει την εικόνα μιας "κυβέρνησης εν αναμονή".

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Πολυτεχνείο

Η σημερινή ημέρα ανήκει δικαιωματικά στη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αυτής της εξέγερσης των νέων ανθρώπων που αμφισβήτησαν «τη βία ως στοιχείο εξαναγκασμού» και ύψωσαν τη φωνή τους για Ελευθερία και Δημοκρατία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο