Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Ιταλία / Ιταλία: Νέες κυβερνητικές ισορροπίες ή διαζύγιο;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Νέες κυβερνητικές ισορροπίες ή διαζύγιο;

Θα είναι μια επιβεβαίωση της νέας κυριαρχίας ή μήπως ακόμη ένα βήμα για τη διάλυση της όλο και πιο ασταθούς το τελευταίο διάστημα κυβερνητικής συμμαχίας μεταξύ της ακροδεξιάς Λέγκας και του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων;

Κλονισμένα από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς και με τη δημοτικότητά τους να υποχωρεί -όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα αρκετών αυτοδιοικητικών εκλογών- τα δύο κόμματα δεν απέφυγαν να συγκρουστούν κατά την προεκλογική περίοδο ανταλλάσσοντας κατηγορίες για τα πάντα.

Η έκβαση της εκλογικής μάχης θα επαναπροσδιορίσει αναμφίβολα τις μεταξύ τους ισορροπίες. Θα μπορούσε όμως να οδηγήσει και σε διαζύγιο αν ο Ματέο Σαλβίνι κρίνει ότι το Κ5Α εξελίσσεται τελικά σε "βαρίδι" και κατορθώσει να εξασφαλίσει διαφορετικούς κυβερνητικούς εταίρους από τον χώρο της Δεξιάς.

Ο Σαλβίνι επιχείρησε προεκλογικά να δώσει την εικόνα ενός ηγέτη που πρωταγωνιστεί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις προβάλλοντας συνεχώς τη νεοσύστατη ευρωπαϊκή συμμαχία των εθνικιστικών και ξενοφοβικών κομμάτων που βοήθησε να συγκροτηθεί. Παρ' όλα αυτά, οι συνεχείς ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλούν φθορά. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη της Λέγκας μειώθηκε τον Μάιο στο 30,9%, από 36,9% τον περασμένο μήνα.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που εμφανιζόταν στην προεκλογική εκστρατεία να... κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει παρουσιάζει ελαφρώς καλύτερη εικόνα. Τα στελέχη του γνωρίζουν όμως καλά ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια συρρίκνωσης. Διαδοχικές μετρήσεις έχουν δείξει ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του έχει εγκαταλείψει το κόμμα μετά τη συνεργασία του με την Ακροδεξιά του Σαλβίνι.

Θα καταφέρουν τα "Αστέρια" να σταματήσουν την "αιμορραγία" ή θα συνεχιστεί η κατρακύλα; Δημοσκόπηση της "Corriere della Sera" εμφάνιζε το Κ5Α να αυξάνει την υποστήριξή του στο 24,9%, από 22,3%. Από την άλλη, αντίστοιχη έρευνα της "La Repubblica" το παρουσίαζε να χάνει περισσότερη δύναμη, υποχωρώντας κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

Την ίδια προσπάθεια "επαναπατρισμού" ψηφοφόρων κατέβαλε κατά την προεκλογική εκστρατεία και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Νικόλα Τσινγκαρέτι, το οποίο δείχνει να εξασφαλίζει την τρίτη θέση με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 20,% και 22,5%. Οι ίδιες μετρήσεις εμφανίζουν τον παραδοσιακό εκπρόσωπο της ιταλικής Δεξιάς, το άλλοτε κραταιό Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να μένει σε μονοψήφια ποσοστά.

Η ιταλική ριζοσπαστική Αριστερά έδωσε τη μάχη των ευρωεκλογών με το ψηφοδέλτιο "Η Αριστερά", που συσπειρώνει στις τάξεις του την Ιταλική Αριστερά, την Κομμουνιστική Επανίδρυση, την Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα, το Κόμμα του Νότου και τη Σοσιαλιστική Σύγκλιση. Οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν ποσοστά της τάξης του 3% με 4%, κάτι που δικαιολογεί αισιοδοξία για την είσοδό του στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL