Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
ΠΟΛΩΝΙΑ / Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΛΩΝΙΑ / Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια...

Ως μέλος του ισχυρού ευρωσκεπτικιστικού μπλοκ της ομάδας Βίσενγκραντ και του εθνολαϊκιστικού μετώπου, οι ευρωεκλογές στην Πολωνία παρουσιάζουν εκ των πραγμάτων ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχουν μεγάλη σημασία. Θεωρούνται γενικά ως ψήφος εμπιστοσύνης προς το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που βρίσκεται στην εξουσία απ’ το 2015. Η ανοιχτά παρεμβατική τακτική του στους θεμελιώδεις θεσμούς του κράτους δικαίου, όπως η Δικαιοσύνη, το έχει φέρει αντιμέτωπο πολλές φορές με τις Βρυξέλλες.

Οι εκλογές αυτές αναμένεται να αποτυπώσουν τα ποσοστά υποστήριξης προς τις δύο ανταγωνιστικές θεωρήσεις που κυριαρχούν στη χώρα όσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης: μια πολιτικά ολοκληρωμένη, ανοιχτή και βασισμένη στην αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Ευρώπη; Ή μια συντηρητική «χριστιανική» οντότητα συνύπαρξης κυρίαρχων εθνών;

Οι δύο βασικοί σχηματισμοί που αντιπαρατίθενται είναι το PiS και η Ευρωπαϊκή Συμμαχία. Το πρώτο θέλει μια Ευρώπη βασισμένη στις «χριστιανικές και οικογενειακές αξίες» και διαβεβαιώνει τους Πολωνούς ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ να επικρατήσει στη χώρα η «υπερφιλελεύθερη» και πολυπολιτισμική ατζέντα.

Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Συμμαχία, αν και προσπαθεί να μην είναι τόσο «επιθετική» στον πολιτικό λόγο της για να προσελκύσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, διατείνεται πως το κυβερνών κόμμα έχει εν πολλοίς καταρρακώσει την εικόνα της Πολωνίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και έχει υπονομεύσει τη θέση της στην Ε.Ε. σε σημείο που, αν παραμείνει στην εξουσία συνεχίζοντας να εφαρμόζει την «αυταρχική» ατζέντα του, το Polexit καθίσταται μια πραγματική πιθανότητα. Σημειωτέον ότι το ποσοστό υποστήριξης της συμμετοχής της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στο 80%.

Με δεδομένη τη χρονική εγγύτητα των επόμενων βουλευτικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο, μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας επικεντρώθηκε σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής: κοινωνικό κράτος, υγειονομική περίθαλψη, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Και όχι μόνον. Η πολιτική αντιπαράθεση επεκτάθηκε και σ’ έναν φραστικό πόλεμο γύρω από τη θρησκεία, το σεξ και την ηθική ύστερα από την προβολή ενός ντοκιμαντέρ με θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από κληρικούς της Καθολικής Εκκλησίας, με την οποία βεβαίως το κυβερνών κόμμα διατηρεί παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL