Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Αλ. Τσίπρας: Στην κάλπη κρίνεται το πολιτικό σχέδιο των επόμενων ετών (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Στην κάλπη κρίνεται το πολιτικό σχέδιο των επόμενων ετών (Video)

«Με νίκη την Κυριακή θα έχουμε την δύναμη να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας με τα θετικά μέτρα υπέρ των πολλών, αντίθετα αν δεν λάβει το σχέδιο μας την λαϊκή νομιμοποίηση τα μέτρα αυτά θα αμφισβητηθούν» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι μπορεί την Κυριακή οι πολίτες να μην ψηφίζουν κυβέρνηση, αλλά είναι φανερό ότι δεν θα είναι μία χαλαρή ψήφος. «Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, με την αντιπολίτευση να ζητά επιμόνως την καταδίκη της κυβέρνησης και άρα της πολιτικής της, την Κυριακή ο λαός ψηφίζει για το πολιτικό σχέδιο και για τις πολιτικές με τις οποίες θα κυβερνηθεί ο τόπος τα επόμενα χρόνια» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Στο βαθμό που ζήτησα τη ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτά τα μέτρα, τη 13η σύνταξη, τις μειώσεις φορολογίας για 2019-2010, αν πάρω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού για αυτά τα μέτρα θα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορέσω να τα εφαρμόσω και θα έχει κατοχυρωθεί η έγκρισή τους ό,τι και να γίνει στις εθνικές εκλογές. Αν αποδοκιμαστούν, όλα είναι ανοιχτά».

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, στην κάλπη κρίνεται ένα πολιτικό σχέδιο. «Αν το πολιτικό σχέδιο που παρουσιάσαμε έχει έγκριση του ελληνικού λαού σημαίνει δύναμη την επόμενη μέρα όχι μόνο να μην το αμφισβητήσει κανένας Βέμπερ, κανένας Ρένγκλινγκ, κανένας κεντρικός ή μη τραπεζίτης, αλλά και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Προχωράμε. Η νομιμοποιήση της λαϊκής ετυμηγορίας θα δώσει τη δύναμη για να μονιμοποιήσουμε και εμβαθύνουμε τα μέτρα και θα μου δώσει τη δύναμη να αποτρέψω την εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τη χώρα που είναι εκλογή Βέμπερ στην Κομισιόν. Με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ή στήριξης της ΝΔ που θέλει να ακυρώσει αυτά τα μέτρα, μπαίνουμε σε μία περιπέτεια. Η τελική κατάληξη θα είναι στις εθνικές κάλπες που είναι προγραμματισμένες για το τέλος της τετραετίας».

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα και αναφέρθηκε στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα. «Ο καθένας κρίνεται. Ο πρωθυπουργός για αυτά που λέει και κάνει, οι πολιτικοί για αυτά που υπόσχονται και κάνουν αλλά και οι δημοσκοπήσεις. Όλοι θα κριθούμε το βράδυ της Κυριακής. Η πλατεία είναι ένα δείγμα. Όταν έχουμε διπλάσιες και τριπλάσιες συγκεντρώσεις παντού σε όλη την Ελλάδα και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μας που δήθεν έχουν τόση μεγάλη διαφορά κλείνονται σε γήπεδα και βγάζουν την μπέμπελη καλοκαιριάτικα, κάποιο πρόβλημα υπάρχει» ανέφερε και επισήμανε ότι σήμερα το βράδυ στο Σύνταγμα θα είναι μία καλή δημοσκόπηση.

«Αν εφαρμοστεί η πολιτική Μητσοτάκη η χώρα θα πάει πολλά χρόνια πίσω»

Ο πρωθυπουργός σχολίασε με καυστικό τρόπο τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, τονίζοντας ότι αν εφαρμοστεί η πολιτική του, θα οδηγήσει τη χώρα πάρα πολλά χρόνια πίσω.

«Σε αυτή την προεκλογική περίοδο κάθε φορά που έβγαινε να μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης να κάνει μια δήλωσε έβγαινε το γραφείου Τύπου της ΝΔ με διευκρινιστική δήλωση "δεν είναι αυτό που νομίζετε". Ο κ. Μητσοτάκης έχει μία αντίληψη, είναι λάθος και υποτιμητικό να λέμε ότι δε ξέρει την πολιτική πραγματικότητα και για αυτό τα λέει. Δεν έκανε λάθος με την 7ημερη εργασία. Είναι δυνατό να μη γνωρίζει ότι η 7ημερη λειτουργία υπάρχει από την δεκαετία του 50; » διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Όπως είπε, ο  Κ. Μητσοτάκης ιδεολογικά και πολιτικά, ασπάζεται ένα μίγμα ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που αν εφαρμοστεί στη χώρα θα μας οδηγήσει πάρα πολλά χρόνια πίσω. Σε αυτό το πλαίσιο, θύμισε τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για το ξεπερασμένο 8ωρο, την 7μερη εργασία αλλά και τα συντηρητικά στερεότυπα για τις γυναίκες.

«Η γυναίκα που πρέπει με το ένα χέρι να κάνει τις δουλειές του σπιτιού, με το άλλο να έχει το παιδί και να έχει ανοιχτό τον υπολογιστή για να δουλεύει ταυτόχρονα. Γιατί να δουλεύει η γυναίκα από το σπίτι και όχι και ο άνδρας; Γιατί αυτό το συντηρητικό, ξεπερασμένο στερεότυπο;» τόνισε. Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι στην οικογένειά του ο Κ. Μητσοτάκης έχει άλλα γυναικεία πρότυπα, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Ακόμη χειρότερα αν έχεις άλλα πρότυπα στο περιβάλλον σου αλλά αυτό που έχεις στο μυαλό σου για τη μέση ελληνική οικογένεια είναι δεκαετία του '60 και τη Μαίρη Παναγιωταρά».

«Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα διατεθεί υπέρ των πολλών»

Στόχος είναι την ευημερία των αριθμών επιτέλους να τη νιώσουν και οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι στη ζωή τους δήλωσε ο πρωθυπουργός  και τόνισε ότι ο έξτρα δημοσιονομικός χώρος θα πάει για τους πολλούς και όχι για την ελίτ.

«Δε λειτουργούμε και δεν πορευόμαστε στη λογική της πρόσκαιρης επικοινωνίας. Τα δουλεύαμε καιρό τα μέτρα τα οποία είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας στρατηγικής» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Θυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του κληρονόμησε από τον Αντ. Σαμαρά άδεια ταμεία, o Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι σήμερα το κράτος έχει 30 δισ. ρευστότητα, από τα οποία τα 16 είναι απολύτως δικά μας.

Επανέλαβε ότι τα μέτρα είναι μόνιμα και όχι εφάπαξ ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποπληρώνει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ «ώστε να φύγει από το κεφάλι μας το Ταμείο που έκανε διαρκώς λάθη» και υπογράμμισε ότι τα 5,5 δισ. που προέρχονται από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού κλειδώθηκαν σε έναν ειδικό λογαριασμό για τα θετικά μέτρα.

«Θα καλύψουμε τις απώλειες του ΕΚΑΣ μέσα από την αύξηση της εθνικής σύνταξης»

«Η επιμονή των εταίρων μας ήταν ότι διαρθρωτικά δεν μπορείς να έχει ένα επιπλέον επίδομα, πρέπει να βρεις ένα μόνιμο μηχανισμό. Έτσι ο κ. Τσακαλώτος δημιούργησε την εθνική σύνταξη. Δεν μίλησε για επαναφορά του ΕΚΑΣ ως προνοιακό επίδομα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα καλύψει τις απώλειες του ΕΚΑΣ μέσα από την αύξηση της εθνικής σύνταξης.

Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 50% για τις χαμηλής αξίας ιδιοκτησίες

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι στην τελευταία ΔΕΘ εξήγγειλε μέτρα ελάφρυνσης, τα πρώτα μετά από 8 χρόνια που εξαγγέλλει πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Ό,τι εξαγγέλθηκε τώρα τα κάναμε όλα είπε και αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ και στην ψηφισμένη από τη Βουλή, απόφαση της κυβέρνησης για 10% μεσοσταθμική μείωση το 2019 και επιπλέον 20% το 2020, υπογραμμίζοντας τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ και στο θέμα αυτό: θα κατανεμηθεί με δικαιοσύνη, τόνισε. Για παράδειγμα, για τα υψηλά εισοδήματα η ελάφρυνση θα είναι περί το 10%, για τα μεσαία 35-40% και κατά 50% για τις χαμηλής αξίας ιδιοκτησίες είπε ο πρωθυπουργός.

«Πολιτικό τέκνο του Σόιμπλε ο Βέμπερ»

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον Μ. Βέμπερ πολιτικό τέκνο του Σόιμπλε που συνιστά μία απειλητική επιλογή. «Θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, να επιβάλει ξανά πολιτικές σιδηράς οικονομικής πειθαρχίας. Θα είναι μία πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη αν ο Βέμπερ γίνει πρόεδρος της Κομισιόν. Η ψήφος στη ΝΔ είναι ταυτόχρονα ψήφος εμπιστοσύνης στον Βέμπερ και εντολή ακύρωσης της νέας οικονομικής πολιτικής και των μέτρων ελάφρυνσης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Αν επιβεβαιωθεί στην κάλπη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη πολιτική δύναμη, θα έχω την πολιτική επιλογή να πω: ως εδώ, δεν μπορούμε να έχουμε ως επικεφαλής έναν πολιτικό που κοιτάει μόνο τις χώρες του βορρά».

«Ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να κάτσει στο τραπέζι»

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι διαρκής ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου καθώς «έχουμε έναν γείτονα που πολλές φορές είναι απρόβλεπτος, δε σέβεται το διεθνές δίκαιο και το τελευταίο διάστημα έχει εσωτερικές εντάσεις, ενώ την ίδια στιγμή έχει ανοιχτά μέτωπα στιγμή στα νότιά του σύνορα. Λογικό είναι να βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, να χτίζουμε τις συμμαχίες μας και να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα».

Όπως είπε, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αξιοπιστία και αποτρεπτική ικανότητα, ενώ η Ελλάδα έχει τις ισχυρότερες από ποτέ συμμαχίες στην περιοχή. «Έχουμε δημιουργήσει ένα πλέγμα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή Στο τέλος της ημέρας θα αναγκαστεί ο Ερντογάν να συνειδητοποιήσει και τον συσχετισμό δύναμης και  την ανάγκη να κάτσει στο τραπέζι. Υπάρχει η ανάγκη να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα το οποίο αναγνωρίζουν και οι γείτονές μας. Καλούμε διαρκώς με τη γείτονα να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και την μοναδική διαφορά που έχουμε στο Αιγαίο, στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα επισήμανε ότι η Ελλάδα χτίζει συμμαχίες που μπορούν να την στηρίξουν και κρατάει ταυτοχρόνως διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία στο υψηλότερο επίπεδο. «Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να έχεις ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, ωστόσο παραδέχτηκε ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο.

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL