Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Δεν αποκλείει μετεκλογική συνεργασία με τον Μητσοτάκη, τον οποίο χτυπάει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν αποκλείει μετεκλογική συνεργασία με τον Μητσοτάκη, τον οποίο χτυπάει...

Με διμέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., κλιμακώνοντας την αφήγηση των ίσων αποστάσεων, εμφανίστηκε η Φ. Γεννηματά χθες από την πλατεία Κοτζιά, σε μια πολύ περιορισμένη -δεδομένου ότι επρόκειτο για την κεντρική προεκλογική- συγκέντρωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στον απόηχο της ευθείας επίθεσης που είχε εξαπολύσει νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με την κατηγορία των “ίσων αποστάσεων” απέναντι στον ίδιο και τον Αλ. Τσίπρα, αλλά και το κάλεσμά του προς τους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να ψηφίσουν Ν.Δ., η Φ. Γεννηματά του καταλόγισε “δίψα για την καρέκλα” και του “απάντησε” ότι “Έχουμε σταθερή απόσταση από τη συντήρηση, όποιος κι αν την πρεσβεύει, όποιος κι αν την υλοποιεί”. Είπε ότι δεν εκφράζει “αλλαγή”, αλλά “εκφράζει στυγνά την πρόθεσή του για την επιστροφή της Δεξιάς. Είμαστε ο ιδεολογικός τους αντίπαλος”.

Την ίδια στιγμή όμως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. συστοιχίζεται με την ατζέντα που θέτει και ο Κυρ. Μητσοτάκης για κατάργηση της απλής αναλογικής στην επόμενη Βουλή, κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου, “επαναδιαπραγμάτευση” για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο γραμματέας Μ. Χριστοδουλάκης απαντούσε στον Κυρ. Μητσοτάκη (ρ/σ News 247) “να μην τρέφει καμία αυταπάτη ότι έχουμε ιδεολογική συγγένεια με τον χώρο αυτόν πολιτικά” και ότι η λύση δεν είναι ούτε “η στροφή στην επίσης συντηρητική πολιτική του”.

Όμως αυτό που δεν έκανε ούτε η Φ. Γεννηματά χθες παρά τη δήθεν έντονη αντίδρασή της προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, είναι να αποκλείσει συνεργασία μαζί του. Διότι ο τρόπος με τον οποίο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για συγκυβέρνηση, παρά την κριτική που του ασκεί, είναι μέσω του αφηγήματος περί του “προοδευτικού προγραμματικού πλαισίου” που υποτίθεται ότι θα επιβάλει στη Ν.Δ. ως προϋπόθεση συνεργασίας τους.

Άλλωστε από την πλατεία Κοτζιά η Φ. Γεννηματά φάνηκε χθες να διαβεβαιώνει ότι θα διασφαλίσει τη σταθερότητα, επιχείρημα με το οποίο ζητά την ενίσχυσή της. “Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι: Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέα περιπέτεια” είπε.

Προσπάθησε παράλληλα να αποκρούσει τις κατηγορίες για προσέγγιση με τη Ν.Δ. κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα ότι λέει ψέματα για δήθεν συμφωνίες.

Στο πλαίσιο του διμέτωπου πάντως δεν παρέλειψε να “βγάλει” νικητή, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, τη Ν.Δ. λέγοντας ότι δεν υπάρχει εκλογικό ντέρμπι. Είπε δηλαδή ότι Τσίπρας - Μητσοτάκης “για τρίτες εκλογές στήνουν το κόλπο της δήθεν μικρής διαφοράς, μιλούν για ντέρμπι, που όμως είναι fake news, είναι παγίδα για να πάρουν προοδευτικούς ψηφοφόρους από μας την τελευταία στιγμή”. Δεν δίστασε να κατηγορήσει ως μέρος αυτού του “σχεδίου” και τη δημόσια τηλεόραση.

Πάντως, χαμηλώνοντας τις προσδοκίες για το ποσοστό του ΚΙΝ.ΑΛΛ., είπε ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι “ούτε δημοσκόπηση ούτε δημοψήφισμα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL