Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Προς αφορολόγητο πριν τις εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς αφορολόγητο πριν τις εκλογές

Το ενδεχόμενο να ψηφιστεί και πριν από τις εθνικές εκλογές η μη μείωση του αφορολογήτου άφησε ανοιχτό ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, επισημαίνοντας τη δυνατότητα να υπάρχουν νέα θετικά μέτρα στο τέλος του χρόνου. "Εγώ θα αποφασίσω πότε θα ψηφιστεί η μη μείωση του αφορολογήτου, όχι ο κ. Μητσοτάκης" σημείωσε στην τηλεόραση του Κόντρα, χαρακτηρίζοντας "αστεία ρελάνς" την τροπολογία της Ν.Δ. για το αφορολόγητο.

"Αν στο τέλος του χρόνου κάνουμε τις εκτιμήσεις μας και δούμε ότι υπάρχει οικονομία, ότι υπεραπέδωσε ξανά, εξαιτίας των θετικών μέτρων, και ότι υπάρχει περιθώριο, το οποίο θα μεταφερθεί και τα επόμενα χρόνια, θα σχεδιάσουμε αναλόγως" είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση θα επαναφέρει στοχευμένα το ΕΚΑΣ, όπως το είχε παρουσιάσει ο Ευ. Τσακαλώτος, ο πρωθυπουργός δεν το αρνήθηκε παραπέμποντας στην εικόνα της οικονομίας στο τέλος της χρονιάς και τα περιθώρια που τυχόν θα προκύψουν.

Τώρα ήρθαν τα επίσημα στοιχεία

Παράλληλα, απάντησε στις αιτιάσεις περί προεκλογικών παροχών λόγω της χρονικής στιγμής που ψηφίστηκαν τα θετικά μέτρα. "Τα φέραμε προεκλογικά; Μα τώρα ήρθαν τα επίσημα στοιχεία, από ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat, άρα τώρα είχα τη βεβαιότητα πόσο μπορούμε να προχωρήσουμε. Πότε θέλατε να νομοθετήσω, πριν βγουν τα στοιχεία; Αυτή τη στιγμή αυτά έχουμε, τόσα δίνουμε. Θα δίνουμε περισσότερα κάθε φορά που θα μπορούμε, γιατί αυτό είναι τώρα το μέλημά μας" είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε μάλιστα ότι ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε αντιδράσεις των Ευρωπαίων σχετικά με τη δέσμη θετικών μέτρων "είναι γιατί ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι εάν αντιδράσουν τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στο 50% στις εκλογές". "Δεν αντέδρασαν και δεν θα αντιδράσουν" τόνισε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι περιμένουν να δουν το εκλογικό αποτέλεσμα και επανέλαβε ότι αυτή είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα αυτά ή εντολή ακύρωσής τους. "Υπήρξαν ήδη δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης εμμονής στη λιτότητα, δυνάμεις της Δεξιάς στην Ευρώπη, που καιροφυλακτούν και αν δεν ήταν οι ευρωεκλογές, θα είχαν βγει ήδη" σημείωσε.

Προσωπική ευθύνη του κάθε πολίτη

Ο Αλ. Τσίπρας στις συνεντεύξεις του υπογράμμισε ιδιαιτέρως την προσωπική ευθύνη του κάθε πολίτη ξεχωριστά στις εκλογές της 26ης Μαΐου, χαρακτηρίζοντάς την κρίσιμη, διότι, πλέον, έχουν πέσει οι μάσκες, έχουν φανερωθεί τα προγράμματα και τα σχέδια των πολιτικών δυνάμεων και αν υπάρξει μια αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών ελάφρυνσης και στήριξης των πολλών, αυτή θα δώσει και το έναυσμα στους σκληρούς Ευρωπαίους, που καιροφυλακτούν να βάλουν ζητήματα και για τα μέτρα του 2019 και του 2020.

"Εάν οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στην κάλπη δεν είναι συντριπτικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, που έρχεται να δώσει αυτές τις ανάσες κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης, τότε θα έχει ευθύνη και ο πολίτης για την επόμενη μέρα" τόνισε.

Σαμαράς- Βενιζέλος είχαν αδειάσει τα ταμεία

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τις τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι "λεηλάτησαν την οικονομία και την κοινωνία και δεν έφεραν πλεόνασμα γιατί είχαν ρεμούλα και διαπλοκή, δεν επικέντρωσαν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και άφησαν ανεξέλεγκτη την αγορά εργασίας και δεν είχαμε μείωση της ανεργίας". Σημείωσε μάλιστα πως όταν ανέλαβε πρωθυπουργός "δεν υπήρχε σάλιο στα δημόσια ταμεία", διότι Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν σχεδιάσει την "αριστερή παρένθεση" και άδειασαν τα αποθεματικά.

“Ποτέ δεν έγινα το αγαπημένο παιδί των Βρυξελλών αλλά κέρδισα κύρος και αξιοπιστία, με εξαίρεση τους εμμονικούς με τη λιτότητα όπως ο κ. Βέμπερ” είπε μεταξύ άλλων σχολιάζοντας αναφορικά με τον επικεφαλής του ΕSM που δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τα μέτρα ελάφρυνσης, είπε: “Ο Ρέγκλινγκ ανήκει στη συνομοταξία των νεοφιλελεύθερων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL