Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Οι δέκα ανοιχτές πληγές του Κυρ. Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δέκα ανοιχτές πληγές του Κυρ. Μητσοτάκη

Δέκα ανοιχτές πληγές εντοπίζονται στο πρόγραμμα της Ν.Δ. ενόψει ευρωεκλογών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. διατείνεται εσχάτως ότι "η Ν.Δ. είναι η παράταξη όχι απλώς των πολλών, αλλά όλων των Ελλήνων και πρωτίστως των αδύναμων". Ωστόσο η "γαλάζια" ατζέντα αποτυπώνει την αντίληψη ότι "η κοινωνική ισότητα είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση" όπως είχε ισχυριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2017.

Άλλωστε ο ψυκτικός θα προέρχεται από το Περιστέρι, το οχτάωρο -σε αντίθεση με το επταήμερο- είναι παρωχημένο και η χορήγηση της 13ης σύνταξης αποτελεί "λαϊκισμό". Η αποκάλυψη -έστω και με δόσεις- του αντικοινωνικού προγράμματος της Ν.Δ. κάθε άλλο παρά γοητεύει τους ψηφοφόρους. Η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. κατεβάζει τον εκλογικό πήχη ("η μπάλα είναι χαμηλά" είπε ο κ. Μητσοτάκης), ενώ ο Λ. Αυγενάκης κατέφυγε στην ακραία συνωμοσιολογία αφήνοντας υπόνοιες περί νοθείας στο εκλογικό αποτέλεσμα...

Ούτε τη ΔΑΚΕ δεν έπεισε

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. αρνήθηκε -χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις- μία τηλεοπτική αναμέτρηση με τον πρωθυπουργό ώστε να αντιπαρατεθούν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσες φορές επιχείρησε να αναδείξει τις προγραμματικές πτυχές της Ν.Δ. προκάλεσε τρόμο στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και τους εργαζόμενους, έντονες πολιτικές αντιδράσεις αλλά και ενδοκομματική εσωστρέφεια. Μετά από κάθε προγραμματική τοποθέτηση του προέδρου της Ν.Δ. ακολουθούσε "διευκρινιστική" ανακοίνωση ή δήλωση ώστε να συμμαζευτούν τα αμάζευτα. Ωστόσο η καραμέλα που αφορούσε "τις μονταζιέρες του Μαξίμου" δεν πείθει πλέον ούτε τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ που συχνά - πυκνά ανεβαίνουν στα κάγκελα μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αποκαλυπτική δεκάδα

* Ο πρόεδρος της Ν.Δ. (08/05/2018) σε εκδήλωση του ΣΕΠΕ δηλώνει ότι "το κλασικό "δυτικό" ωράριο "9 με 5, στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτήν στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο"...

* Περίπου έναν χρόνο αργότερα (11.05.2019) ισχυρίζεται ότι "όταν μια επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα"... Την επόμενη ημέρα ο κορυφαίος υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ ισχυρίστηκε ότι "κοινωνικό είναι ό,τι δημιουργεί θέσεις εργασίας. Οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα, τη Μάλτα ή τη Ρουμανία δεν στρέφονται προς εμένα ζητώντας έναν πανευρωπαϊκό κατώτατο μισθό ή μια ευρωπαϊκή ασφάλεια ανέργων".

* Την Πρωτομαγιά, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίζεται ότι "θα ήταν λαϊκισμός να σταθώ μπροστά στους συνταξιούχους και να τους πω ότι σας τάζω 13η σύνταξη". Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται να δεσμευτεί για τη μονιμότητα του μέτρου καθώς διατείνεται ότι "η οικονομία πρέπει να πιάσει ρυθμούς ανάπτυξης 4% για τη μόνιμη στήριξη των συνταξιούχων". "Ασφαλώς και δεν εγγυόμαστε να συνεχίσουμε να δίνουμε αυτό το προεκλογικό επίδομα του κ. Τσίπρα" δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

* Ο κ. Μητσοτάκης, αναπαράγοντας ταξικά στερεότυπα, ανέφερε πως "σκέφτομαι και το νέο παιδί στο Περιστέρι που είναι 20 χρονών και θέλει να πάει σε μια τεχνική σχολή και θέλει να έχει μια καλή επαγγελματική εκπαίδευση για να βρει αύριο δουλειά ως ψυκτικός ή ως ένα παιδί που μπορεί να επισκευάζει ανελκυστήρες".

* Σε ομιλία του στην Κύπρο (20.4.19) επισημαίνει ότι "οι νέοι Έλληνες δεν θα έπρεπε να περιμένουν δώρα Χριστουγέννων στο τέλος κάθε χρόνου και να μετατρέπονται σε ομήρους του πελατειακού συστήματος. Θέλω να εστιάσω στις ευκαιρίες και όχι στις παροχές".

* Την ίδια περίοδο, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος στοχοποιεί το επίδομα ανεργίας καθώς "πολλές φορές ήταν προτιμότερο να επιδοτείται η ανεργία παρά η εργασία". "Δεν θέλουμε επιδόματα, θέλουμε να παράξουμε πλούτο και θέσεις εργασίας" κατέστησε σαφές ο στενός σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης.

* Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει σε συνεντεύξεις του ότι "θα τηρηθεί η αναλογία 5:1 στο Δημόσιο" (πέντε αποχωρήσεις - μία πρόσληψη) καθώς "το συμμάζεμα των κρατικών δαπανών είναι η άλλη όψη του νομίσματος για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών".

* Παράλληλα, έχει προαναγγείλει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ καθώς "έχει κατατεθεί, εδώ και ένα χρόνο από εμάς, ένα σχέδιο τολμηρής επιχειρησιακής ανασυγκρότησης της επιχείρησης και η κυβέρνηση δεν το έχει εφαρμόσει. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μπορέσουμε να σώσουμε τη ΔΕΗ, να λειτουργήσει ανταγωνιστικά η αγορά ενέργειας και να μην απαξιωθεί αυτό το σημαντικό περιουσιακό στοιχείο το οποίο -θέλω να θυμίσω- κατά 51% ανήκει στον Έλληνα φορολογούμενο".

* Μόλις την περασμένη Κυριακή ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τις "γαλάζιες" προθέσεις και για το Δημόσιο Σύστημα Ασφάλισης καθώς -όπως σημείωσε- "μπορούμε να δώσουμε φορολογικά κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση και για ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη".

* Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε πρόσφατα το "γαλάζιο" σχέδιο για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας καθώς, όπως είπε, "δεν θα είχα καμία αντίρρηση να δοκιμάσουμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας να διοικηθεί σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Το δημόσιο δεν είναι κατ' ανάγκην κρατικό". Ανέφερε ακόμη πως "δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, θα μπορούν να εργάζονται στην ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα παρέχει τις υπηρεσίες της στο Δημόσιο"!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL