Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ευκλ. Τσακαλώτος: Δουλεύουμε με σχέδιο, με πρόγραμμα και με συμμαχίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευκλ. Τσακαλώτος: Δουλεύουμε με σχέδιο, με πρόγραμμα και με συμμαχίες

"Αυτή η κυβέρνηση δουλεύει με σχέδιο, με πρόγραμμα και με συμμαχίες" τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή. Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εστίασε κυρίως στις εξαγγελίες Μητσοτάκη επισημαίνοντας πως "το πρόγραμμα της Ν.Δ. για τα εργασιακά, όπως και για το ασφαλιστικό, είναι βαθιά αντικοινωνικό".

Τα θετικά μέτρα υποχρεώθηκε να ψηφίσει χθες και το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης. Το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ και Ένωσης Κεντρώων που δήλωσαν παρών. Τις τροπολογίες για τη 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση, ροφήματα από το ράφι και ρεύμα - φυσικό αέριο ψήφισαν όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ που δήλωσε παρών.

Διακοπές για Σαντορίνη και Μπαχάμες!

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος διασκέδασε τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ που πρόσκεινται στη Ν.Δ. σύμφωνα με τα οποία κάποιος ανώνυμος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανησυχεί για τα μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση. "Αν έπαιρνα 1 ευρώ κάθε φορά που ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος off the record είχε ανησυχίες, είχε στενοχώρια, είχε προβληματισμούς, θα είχα μαζέψει με κάποια παρέα να πάω στη Σαντορίνη τουλάχιστον για δέκα μέρες. Και αν έπαιρνα 1 ευρώ κάθε φορά που είχαμε αναπαραγωγή αυτής της είδησης off the record, τότε θα μπορούσα να πάω έναν χρόνο στις Μπαχάμες" είπε με το χαρακτηριστικό του ύφος ο υπουργός.

"Δεν μεταμορφώνουμε τους αριθμούς για να κάνουμε πολιτική"

"Εμείς έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα του 2019. Είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ, αλλά κερδίζουμε και 200 εκατ. ευρώ από τις δόσεις. Τα νούμερα είναι συντηρητικά, δηλαδή περιμένουμε ότι έχουμε και μια καβάτζα, αν δεν πάει κάτι καλά", υπογράμμισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε με νόημα: "Έτσι δουλεύει αυτή η κυβέρνηση, με αριθμούς, πάνω σε αριθμούς. Εμείς κάνουμε πολιτική πάνω στους αριθμούς και δεν μεταμορφώνουμε τους αριθμούς για να κάνουμε την πολιτική που θέλουμε. Έχουμε πρόγραμμα και σχέδιο για την ανάπτυξη".

"Υπάρχει κάτι για όλους τους ανθρώπους, για όλα τα μεσαία στρώματα, για όλα τα λαϊκά στρώματα και για τους αποκλεισμένους. Αυτή είναι η δική μας πολιτική. Έχουμε κάτι για όλους. Δεν βάζουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Αλλά προσπαθούμε, καθώς βγαίνουμε από την κρίση, καθώς έχουμε ανάπτυξη, να βοηθήσουμε διαφορετικές ομάδες που έχουν υποφέρει. Και έχουμε πλήρη κατανόηση ότι αυτές οι ομάδες είναι πολλές και θα συνεχίσουν να χρειάζονται βοήθεια" τόνισε ο Ευκλ.Τσακαλώτος επισημαίνοντας ότι για τη μεσαία τάξη το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανισότητα.

Η Ν.Δ. και το Χόλιγουντ

Μάλιστα σημείωσε την αδυναμία της Ν.Δ. να καταλάβει τις αγωνίες της μεσαίας τάξης. "Μπορώ να ακούσω από το στόμα σας κάποια στιγμή ποιο θεωρείτε ότι είναι το πρόβλημα και έχουμε αυτή την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος με Brexit, με Ακροδεξιά, με AfD; Πού είναι κι η δική σας ανάλυση; Μόνο για τους μετανάστες; Ελπίζω πως όχι. Γιατί -όπως ξέρετε- το AfD στη Γερμανία έχει δύναμη στην Ανατολική Γερμανία, που δεν έχει μετανάστες, και όχι δύναμη στη Δυτική Γερμανία, που έχει μετανάστες. Ελπίζω να πάτε λίγο πιο βαθιά στα πράγματα και να μην είσαστε σαν έργο του Χόλιγουντ που πάει βαθιά στην επιφάνεια των πραγμάτων" είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Έφη Αχτσιόγλου: Η Ν.Δ. λέει τα ίδια με τον ΣΕΒ

"Τι μας λέτε; Ότι αδικούμε το φιλεργατικό σας προφίλ, ότι παρερμηνεύουμε το φιλεργατικό σας προφίλ; Δεν έχετε ψηφίσει βασικές φιλεργατικές διατάξεις, μεταξύ των οποίων και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Και μετά μιλάτε για μονταζιέρες;" είπε η Έφη Αχτσιόγλου απευθυνόμενη στη Ν.Δ..

Υπενθύμισε μάλιστα πως "για όποια νομοθετική ρύθμιση φέρνουμε για την προστασία των εργαζομένων, η αντιπολιτευτική γραμμή είναι μια verbatim επανάληψη των θέσεων του ΣΕΒ. Τι είπε ο ΣΕΒ για το αιτιολογημένο των απολύσεων; Το ίδιο ακούω και από τη Ν.Δ.. Τι είπε ο ΣΕΒ για τις εργολαβίες; Το ίδιο λέει η Ν.Δ.. Τι είπε ο ΣΕΒ για τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία; Το ίδιο λέει και η Ν.Δ.. Τι είπε ο ΣΕΒ για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών; Το ίδιο λέει και η Ν.Δ.. Άρα, ποια ακριβώς είναι η παρερμηνεία; Το πρόβλημά σας είναι ότι το πρόγραμμά σας, όπως και τα πεπραγμένα σας, έχουν σαφές πρόσημο. Είναι εις βάρος του κόσμου της εργασίας, είναι εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και είναι υπέρ της οικονομικής ελίτ".

Απηύδησε η Φ. Γεννηματά από τα "αυτογκόλ" Μητσοτάκη

Μετά τα όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης για ιδιωτικοποίηση της διοίκησης των νοσοκομείων, βρέθηκε στο στόχαστρο ακόμη και του ΠΑΣΟΚ. "Όσο περισσότερο μιλάει για το πρόγραμμά του, τόσο περισσότερο φαίνεται η αλήθεια και μάλιστα πολλές φορές και με αυτογκόλ. Αποκαλύπτεται ο ίδιος και δεν μπορεί να κρύψει τίποτα" είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε ότι "δεν θα επιτρέψουμε την εκχώρηση των νοσοκομείων και την καταστροφή του ΕΣΥ". Αναφέρθηκε ακόμη και στους "ψυκτικούς από το Περιστέρι", λέγοντας ότι "το χάσμα ανάμεσα στις δύο όχθες του Κηφισού γεφυρώθηκε με τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και κανένας δεν επιτρέπεται να μας γυρίσει πίσω και να βάλει όρια στα όνειρα των νέων ανθρώπων, όπου και αν κατοικούν".

Σημειώνεται ότι η Φ. Γεννηματά, 12 μέρες πριν τις εκλογές, αναφέρθηκε πολλές φορές στην κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ.

"Εμείς είμαστε εδώ με απαντήσεις και προοδευτικές λύσεις. Εγγυόμαστε με το ολοκληρωμένο Πρόγραμμά μας: ‘Το Σχέδιο Ελλάδα’" είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία άσκησε κριτική στην κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL