Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ευρωπαϊκό θέμα η προκλητική στάση της Τουρκίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκό θέμα η προκλητική στάση της Τουρκίας

Το ζήτημα της “προκλητικής” στάσης της Τουρκίας στο Αιγαίο και των “παράνομων δραστηριοτήτων” στην κυπριακή ΑΟΖ ήγειρε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης κατά τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα κατά της Τουρκίας, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε σε δηλώσεις του ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί συζήτησαν χθες “πως θα πρέπει να αναληφθούν κάποιες ενέργειες”, οι οποίες όμως “δεν έγιναν συγκεκριμένες”.

“Η σταθερή πολιτική της Ελλάδας είναι να διευθετεί το οποιοδήποτε ζήτημα με τους γείτονές της με καλή πίστη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στις ισχύουσες συνθήκες” είπε ο υπουργός Άμυνας μετά το πέρας της συνεδριάσης στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι κατά την παρέμβασή του τόνισε “την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ”.

Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι “η Τουρκία πρέπει να παύσει τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να απόσχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή”.

Συνεχίζοντας, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα υποστηρίζει τον ψύχραιμο τρόπο που η Κύπρος αντιμετωπίζει το θέμα” και εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για το γεγονός ότι η Ε.Ε. και η διεθνής κοινότητα υποστήριξαν σταθερά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της”.

“Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα που αφορά ολόκληρη την Ε.Ε. Έτσι, σε πνεύμα αλληλεγγύης, η Ε.Ε. πρέπει να διατηρήσει ενιαία στάση όταν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά διακιώματα ενός κράτους - μέλους της και παραβιάζονται οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου στην επικράτειά του” κατέληξε ο Έλληνας υπουργός. Ερωτηθείς για την αντίδραση των ομολόγων του, ο Ευ. Αποστολάκης ανέφερε ότι “όλοι υποστηρίζουν τη θέση της Κύπρου και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να σταματήσει αυτή η παράβαση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL