Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Ευ. Τσακαλώτος: / Ευ. Τσακαλώτος: Μειώνουμε τη λιτότητα, πολεμάμε τον νεοφιλελευθερισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευ. Τσακαλώτος: / Ευ. Τσακαλώτος: Μειώνουμε τη λιτότητα, πολεμάμε τον νεοφιλελευθερισμό

Την αντιπαράθεση στο προγραμματικό και πολιτικό επίπεδο επέβαλε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση. Τα κορυφαία στελέχη της συστηματικά έκαναν τη σύγκριση ανάμεσα στις προτάσεις και στα θετικά μέτρα που ψηφίζει η κυβέρνηση και στο πρόγραμμα που κατά βάση κρύβει η Ν.Δ.

"Πώς η Ν.Δ. θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά της; Εμείς ό,τι έχουμε ανακοινώσει έχει χρηματοδότηση γι’ αυτό και έχουμε αξιοπιστία" είπε με νόημα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι "είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε από τώρα τη λιτότητα για το 2020. Δεν περιμέναμε να χτίσουμε την αξιοπιστία μας για να το κάνουμε. Το κάνουμε τώρα, έχοντας αξιοπιστία. Δεν είναι μόνο χρονική η διαφορά αλλά και ποιοτική. Γιατί τη μείωση δεν την κάναμε με νεοφιλελεύθερα μέτρα". "Ο Κ. Μητσοτάκης είπε για ‘σαχλαμάρες του Τσακαλώτου’. Ο ΦΠΑ στην ενέργεια είναι σαχλαμάρες; Οι νέοι εργαζόμενοι που το κράτος θα τους πληρώνει τις εισφορές είναι σαχλαμάρες;" ρώτησε.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι "η Αριστερά πρέπει να βάλει την ανισότητα ως το κύριο πρόβλημα. Το έκανε ο Σάντσεθ στην Ισπανία και κέρδισε. Αλλά ο Σάντσεθ έκανε και κάτι άλλο. Έδιωξε αυτούς που ήθελαν συνεργασία με τη Δεξιά. Ενώ εσείς στο ΠΑΣΟΚ διώξατε το Ποτάμι και τη ΔΗΜ.ΑΡ. για να κάνετε συμμαχία με τη Δεξιά".

Ο Βορίδης, ο Βενιζέλος και ο νεοφιλελευθερισμός

Επισημαίνοντας ότι ο πραγματικός αντίπαλος είναι η λιτότητα και ο νεοφιλελευθερισμός που ρίχνει και τα ποσοστά της ευρωπαϊκής Δεξιάς, ο Ευκλ. Τσακαλώτος διηγήθηκε και ένα περιστατικό που του συνέβη χθες στη Βουλή λίγη ώρα αφού ο Ευ. Βενιζέλος του είπε μέσα στην Ολομέλεια ότι δεν υπάρχει νεοφιλελευθερισμός. "Εγώ βγήκα από την αίθουσα, συνάντησα τον Μ. Βορίδη και τον ρώτησα αν τον κεράσω τρία ουίσκι, είναι έτοιμος να απαρνηθεί τον νεοφιλελευθερισμό. Ο Μ. Βορίδης μου είπε, προς τιμήν του, ‘ποτέ των ποτών. Εμείς είμαστε νεοφιλελεύθεροι’. Μπράβο σας και μπράβο σας που δεν εξαγοράζεστε κιόλας" είπε ο υπουργός χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

"Δύναμή μας η συλλογικότητα"

Αναφερόμενος δε στο φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλ. Τσακαλώτος "εξήγησε" στους βουλευτές της Ν.Δ. γιατί δεν κατανοούν τον ΣΥΡΙΖΑ: "Είμαστε μια συλλογικότητα. Δεν είμαστε ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Τσακαλώτος. Τίποτα δεν θα έκανε η διαπραγματευτική ομάδα χωρίς τη στήριξη του Τσίπρα. Και τίποτα χωρίς τη στήριξη της Κ.Ο. Και τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς τη στήριξη από τους δεκάδες χιλιάδες συριζαίους που μας στήριζαν όταν ήμασταν στο 3%. Γι’ αυτό είσαστε αδύναμοι. Γιατί δεν καταλαβαίνετε από συλλογικότητα".

Το "γάντι" σε Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο υπουργός ξεκίνησε την ομιλία του "τρολάροντας" τη Ν.Δ.: "Καθώς φτάνουμε στο 2021, όλοι θα έχουμε τους αγαπημένους μας φιλέλληνες. Άλλος θα προτείνει τον λόρδο Βύρωνα, άλλος τον Λόιδ Τζορτζ, άλλοι τον Ζιλ Ντασέν ή τον Γκίντερ Γκρας. Η Ν.Δ. θέλει να βάλει στο πάνθεον των φιλελλήνων τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Το πιο ενδιαφέρον του Βέμπερ είναι που είπε ότι επειδή υπάρχουν ανόητοι, δεν πρέπει να έχουμε ένα ευρωπαϊκό σταθεροποιητικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει τις ανισότητες. Αυτό το σύστημα το υποστηρίζουν η Αριστερά, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες. Εσείς τι λέτε; Γιατί δεν το υποστηρίζετε; Στις ευρωεκλογές θα ζητήσετε να σας στηρίξουν για να υποστηρίξετε τη λιτότητα στην Ευρώπη;".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL