Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Αποκαλυπτική δήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Αμυρά: / Αποκαλυπτική δήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Αμυρά: Σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ με τον Βέμπερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκαλυπτική δήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Αμυρά: / Αποκαλυπτική δήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Αμυρά: Σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ με τον Βέμπερ

«Σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ με τον κ. Βέμπερ” δήλωσε ευθαρσώς ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς αναφορικά με τη δημόσια διαφωνία του υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν με το ΕΛΚ στα μέτρα κοινωνικής πολιτικής! Εκδήλωσε δε την αποδοκιμασία του έναντι των κυβερνητικών ανακοινώσεων λέγοντας: “Γιατί είναι υπεύθυνη οικονομική πολιτική αυτή; Που κάνει το δώρο Χριστουγέννων μισό δώρο Πάσχα μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές; Οι Μαυρογιαλούροι της παλιάς εποχής είναι ο κ. Τσίπρας”...

“Η διαφοροποίηση είναι έμπρακτη”

Αποστάσεις ωστόσο από την αντίδραση Βέμπερ διατηρούν βουλευτές της Ν.Δ. που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Όπως σημειώνουν στην “Α”, “η πρόθεσή μας να ψηφίσουμε τα μέτρα της κυβέρνησης συνιστά έμπρακτη -αν και επιμέρους- διαφοροποίηση όσων υποστήριξε ο Μανφρεντ Βέμπερ”. Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις περιορίστηκαν να εγκαλέσουν τον πρωθυπουργό ότι ήθελε, ίσως για δικούς του επικοινωνιακούς λόγους, να αποκηρύξει δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν με την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά και συμπλήρωσαν ωστόσο ότι: πάντα όμως η Ν.Δ. υποστηρίζει τις πολιτικές φοροελαφρύνσεων, έστω και αν τις θεωρούμε αποσπασματικές”.

Ο Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, λίγες ώρες μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες στο Ζάππειο, ανάρτησε στο Twitter ότι “όταν ο Τσίπρας κάνει λάθη στην οικονομική πολιτική, οι λαοί στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα πρέπει να πληρώνουν τις συνέπειες. Γι' αυτό τασσόμαστε εναντίον μιας ευρωπαϊκής ασφάλισης κατά της ανεργίας». Υπενθυμίζεται ότι από τα μέσα Οκτωβρίου ο Σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έχει ήδη υποβάλει στην Κομισιόν σχέδιο για τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου καταπολέμησης της ανεργίας.

Η πρόταση Σολτς διχάζει το ΕΛΚ

Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο αναφέρουν στην “Α” ότι «ο κ. Βέμπερ, παρά το κορυφαίο κοινοτικό αξίωμα που διεκδικεί, επιχειρεί με μικροπολιτικό τρόπο να φέρει σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο τη διάσταση απόψεων που επικρατεί στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης για την πρόταση του Όλαφ Σολτς.

Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στο γεγονός ότι «το σχέδιο του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας έχει απορριφθεί από τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, που είναι στέλεχος της δεξιάς πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών”. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζουν ότι “στη γραμμή της απόρριψης του ευρωπαϊκού ταμείου ασφάλισης έναντι της ανεργίας είναι και οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές από τους οποίους προέρχεται ο Μάνφρεντ Βέμπερ”.

Αναδεικνύοντας δε την ψηφοθηρική διάσταση της άρνησης Βέμπερ, εξηγούν ότι “η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (Αfd) βάλλει συστηματικά εναντίον των κυβερνητικών συνασπισμών της Άνγκελα Μέρκελ για την ‘αλληλεγγύη’ που υποτίθεται πως επέδειξαν προς τα αδύναμα ευρωπαϊκά κράτη μόλις ξέσπασε η οικονομική κρίση. Επομένως, μια θετική προσέγγιση του Γερμανού Χριστιανοκοινωνιστή υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν σ’ αυτό το ταμείο, στο οποίο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Γερμανία θα έπρεπε να συνεισφέρει 11,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, θα έβαζε νερό στον μύλο της Ακροδεξιάς λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές”.

Η πρόταση Σολτς διχάζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει τονίσει ότι τάσσεται υπέρ “της στήριξης των εθνικών συστημάτων ασφάλισης έναντι της ανεργίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δίνεται ‘ελευθέρας’ σε χώρες που δεν εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις, ενώ αντιμετωπίζουν δυσκολίες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL