Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Π. Πολάκης: "Είμαστε δύο κόσμοι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Πολάκης: "Είμαστε δύο κόσμοι"

Σε σκληρές απαντήσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αποσαφήνιση των απόψεών του για τα ΑμεΑ και τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στη Βουλή. Κατά την ομιλία του ήταν παρόντες στην Ολομέλεια περίπου οι μισοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

"Οφείλω να ομολογήσω ότι προβληματίστηκα για τη γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιήσω. Σκέφτηκα: Να χρησιμοποιήσω τη γλώσσα των Σφακίων ή τη γλώσσα του Χάρβαρντ; Αλλά κατάλαβα πως όποια και να χρησιμοποιήσω ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα την καταλάβει. Τη μία γιατί δεν ξέρει την κουλτούρα και το ήθος των Κρητικών Και την άλλη γιατί έδειξε ότι, εκτός από ανεπαρκής, είναι και φυγόπονος. Είχε δύο εβδομάδες για να ετοιμαστεί και παρουσίασε ένα συνονθύλευμα τσιτάτων, μία ανερμάτιστη ομιλία, που φαίνεται ότι δεν τα έχει γράψει ο ίδιος, αλλά του τα έγραψε και του επέβαλε να τα διαβάσει το γνωστό συγκρότημα της διαπλοκής, που είναι ο beneficial owner, ο πραγματικός ιδιοκτήτης της Ν.Δ." είπε χαρακτηριστικά ο Π. Πολάκης ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

"Μιλάτε για τον τρόπο διότι δεν ξέρετε τον κόπο. Εγώ ξέρω τον κόπο όμως" τόνισε ο Π. Πολάκης αναφερόμενος στον Κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε εμφατικά: "Είμαστε δυο κόσμοι και ο κόσμος πρέπει να διαλέξει πού θέλει να προχωρήσει". "Εσείς εκπροσωπείτε την Ελλάδα των λίγων, των τζακιών που κάθισαν στον σβέρκο του λαού" τόνισε.

"Είμαι επικίνδυνος για τη δική σας δημοκρατία"

Η απάντηση του Π. Πολάκη στους χαρακτηρισμούς Μητσοτάκη (γραφικός, φασίστας κ.ά.) ήταν επί προσωπικού: "Είμαι πράγματι γραφικός, γιατί τολμώ να πω δημόσια αυτά που οι υπόλοιποι φοβούνται. Είμαι προσβλητικός και επιθετικός γιατί δεν θυσιάζω την αλήθεια χάριν μία υποκριτικής κομψότητας Είμαι κυνικός γιατί σπούδασα χωρίς πατέρα και έχω θυσιάσει τη ζωή μου για να σώσω χιλιάδες ανθρώπους και δεν βρήκα δουλειά επειδή ήμουν ο γιος του μπαμπά μου. Είμαι φασίστας γιατί δεν έχω κάνει ούτε μία μήνυση ή αγωγή σε κανέναν από όσους με έχουν λοιδορήσει από 'σκύλο' μέχρι 'αρκουδιάρη' - πάντα βέβαια με ωραίο ύφος. Είμαι φασίστας γιατί 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία. Είμαι επικίνδυνος για τη δική σας δημοκρατία. Όχι για τη δημοκρατία των λαϊκών αναγκών. Εγώ παίρνω δάνεια με υποθήκη το σπίτι μου και όχι με αέρα, όπως οι φίλοι σας. Τα αποπληρώνω κανονικά και δεν χρωστώ σε όποιον μιλάει ελληνικά".

Και για τον χαρακτηρισμό "τραμπούκος" ο Π. Πολάκης συνέστησε στον Κ. Μητσοτάκη "τους τραμπούκους να τους ψάξει στην παρέα του κουμπάρου του". "Ούτε εγώ ούτε η γυναίκα μου έχουμε off shore, ούτε χρηματοδοτούμαστε από άγνωστες off shore. Οι συνεργάτες μου είναι ιδιοκτήτες συνεργείων μοτοσικλετών, δεν ασελγούσαν σε ανήλικα".

"Ισότιμος πολιτικός συνομιλητής ο Στ. Κυμπουρόπουλος"

Αναφερόμενος στο θέμα των ΑμεΑ ο Π. Πολάκης τόνισε προς τη Ν.Δ. ότι "αντιμετώπισα τον Στ. Κυμπουρόπουλο ως ισότιμο πολιτικό συνομιλητή. Πιστεύω ακράδαντα ότι βρίσκεται στο ίδιο ύψος με όλους μας. Δεν είμαι εγώ που έδειξα έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπό του, αλλά τα στελέχη σας, που έσπρωχναν τα προηγούμενα χρόνια όλα τα άτομα με αναπηρία στον κοινωνικό Καιάδα". "Η απάντησή μου ήταν αμιγώς πολιτική και όχι προσωπική" τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: "Η δήλωση Κυμπουρόπουλου ήταν κατ’ αρχήν άστοχη. Δεν υπάρχει το δίλημμα που έθεσε: ίσες ευκαιρίες ή επιδόματα. Είναι χρέος της Πολιτείας, αν θέλει να είναι δίκαιη, να δίνει μόρια και επιδόματα για να υπάρχει η ίδια ή έστω παρεμφερής αφετηρία για όλους".

"Και λόγω της δουλειάς μου, που έχω χειρουργήσει και νοσηλεύσει ΑμεΑ στη ΜΕΘ, ξέρω ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν τον αμέριστο σεβασμό μου. Ξέρω ότι προσπαθούν διπλά και τριπλά για πράγματα που για μας είναι αυτονόητα και πρέπει και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να είναι υπερήφανοι" υπογράμμισε ο Π. Πολάκης.

Υπενθύμισε δε ότι τα στελέχη της Ν.Δ., όπως η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ, μίλησαν υποτιμητικά για τον Κυμπουρόπουλο λέγοντας ότι ο Πολάκης πρέπει να τα βάλει με κάποιος που είναι στο ύψος του. "Εμείς τη συγγνώμη τη ζητήσαμε με αυτά που κάναμε στον χώρο της Υγείας για όλους τους αδύναμους, για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Ζητήσαμε συγγνώμη με τις πράξεις μας για τέσσερα χρόνια" είπε χαρακτηριστικά ο Π. Πολάκης χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. Δένδιας: "Φιλότιμη προσπάθεια"

"Έκανε μία φιλότιμη προσπάθεια μέσα στο πλαίσιο των δικών του δυνατοτήτων να ανακαλέσει την προσβολή. Θα ήταν προτιμότερο, ευθύτερο και πιο αντρίκειο να διατυπώσει μία ευθεία και καθαρή συγγνώμη. Δεν μπόρεσε να φτάσει σε αυτό το σημείο" παραδέχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκο Δένδιας. "Η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει τον δημόσιο βίο σε μια απέραντη λασπομαχία ύβρεων και κατηγοριών. Ο παριστάμενος υπουργός, που μετέρχεται αυτών των μέσων, και ο πρωθυπουργός που τον καλύπτει οφείλουν να επανέλθουν στη θεσμική ευπρέπεια και σοβαρότητα έναντι μιας κοινωνίας τραυματισμένης από την οικονομική κρίση που δεν αντέχει τον διχαστικό λόγο, στην υιοθέτηση δε του οποίου η Ν.Δ. δεν θα στέρξει" πρόσθεσε.

Απογοήτευση Μπακογιάννη

"Έχουμε μία μεγάλη και αξιακή διαφορά. Ο Π. Πολάκης μίλησε για τη δική σας και τη δική μας δημοκρατία. Αυτό είναι φασιστοειδής λογική. Η δημοκρατία είναι μία. Και σε αυτή έχουμε θέση όλοι. Αυτό σημαίνει φασισμός και καλά θα κάνετε να το καταλάβετε" υποστήριξε η Ντόρα Μπακογιάννη. "Απογοητεύτηκα. Είχα κάποιες διαφορετικές ελπίδες. Πίστευα ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων με έναν διαφορετικό τρόπο και θα είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη" ανέφερε η βουλευτής της Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL