Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Οι θεσμοί αξιολογούν τα μέτρα της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι θεσμοί αξιολογούν τα μέτρα της κυβέρνησης

Στην αξιολόγηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης για τις παροχές στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας αναμένεται να προχωρήσουν οι θεσμοί, όπως ανακοίνωσαν από κοινού χθες μετά το πέρας της τριήμερης αποστολής τους στην Αθήνας.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη κοινή δήλωση των θεσμών κατά τη διάρκεια της αποστολής, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με την παρουσία εκπροσώπων του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας διεξήγαγαν συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές “σχετικά με τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία”. Συγκεκριμένα επρόκειτο για “συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2018 και την υιοθέτηση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας”.

“Εν προκειμένω, η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα”, υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση των θεσμών.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η αποστολή πραγματοποίησε “απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν βάσει του προγράμματος και ιδίως της προόδου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των 15 ειδικών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις για τα μέσα του 2019 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018”.

Τέλος, οι θεσμοί επισημαίνουν ότι “ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί” και ότι τα ευρήματα της αποστολής αυτής θα συμπεριληφθούν στην επερχόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Την ίδια ώρα, όπως αναμενόταν, ο εκπρόσωπος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε συγκεκριμένα πως «η δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι πολύ ξεκάθαρη: Ο συμφωνημένος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022 είναι 3,5% του ΑΕΠ».

«Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να παραμείνει στους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους δήλωσε" από την πλευρά του, ο Βλ. Ντομπρόβσκις. «Θα χρειαστούν κάποιες νέες συζητήσεις σε βάθος με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το τι έχουν στο μυαλό τους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL