Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
O Βέμπερ αποκαλύπτει την "κρυφή ατζέντα" Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O Βέμπερ αποκαλύπτει την "κρυφή ατζέντα" Μητσοτάκη

Έκθετη αφήνει τη Ν.Δ. η αντίδραση του "φιλέλληνα", σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Μ. Βέμπερ έναντι των μέτρων κοινωνικής πολιτικής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. "Όταν ο Τσίπρας κάνει λάθη στην οικονομική πολιτική, οι λαοί στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα πρέπει να πληρώνουν τις συνέπειες. Γι' αυτό τασσόμαστε εναντίον μιας ευρωπαϊκής ασφάλισης κατά της ανεργίας" ανήρτησε στο Twitter ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν με τη σημαία του ΕΛΚ.

Επιπλέον, ο Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής, στο πλαίσιο χθεσινής τηλεμαχίας με τον επικεφαλής της λίστας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Φρανς Τίμερμανς, ισχυρίστηκε ότι "ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας θα σήμαινε ότι εάν ο κ. Τσίπρας στην Ελλάδα λάβει πολλές αποφάσεις και με αυτές αυξηθεί η ανεργία, μπορεί να πάει στους γείτονές του και να ζητήσει να αναλάβουν το κόστος. Αυτά τα πράγματα δεν έχουν σχέση με την αλληλεγγύη".

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έχει ήδη υποβάλει σχέδιο για την ευρωπαϊκή ασφάλιση έναντι της ανεργίας. Σύμφωνα με αυτό, τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να υιοθετήσουν τη δημιουργία ενός ταμείου σταθεροποίησης για την ανεργία στο οποίο θα συμβάλλουν ανάλογα με το ΑΕΠ τους. Τα εθνικά συστήματα ασφάλισης έναντι της ανεργίας θα μπορούν να δανείζονται από το ταμείο αυτό όταν μια χώρα πληγεί από οικονομική κρίση. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιουνκερ στηρίζει τη σχετική πρωτοβουλία.

Π. Σκουρλέτης: "Πολιτική απάτη"

"Ο κ. Βεμπερ κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ως ανεύθυνη σχετικά με τα μέτρα για την οικονομία. Η Ν.Δ. λέει πως θα τα ψηφίσει την ίδια στιγμή που ψηφίζει και Βεμπερ. Η επιτομή της πολιτικής ανυποληψίας και απάτης" διαμήνυσε μέσω Twitter ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς προειδοποίησε (Νews 247) ότι "ψήφος στη Ν.Δ. σημαίνει ακύρωση των θετικών μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ", καθώς "εάν ο Μάνφρεντ Βέμπερ εκλεγεί στην προεδρία της Κομισιόν, το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να πάρει πίσω τις φοροελαφρύνσεις". Κάλεσε δε με νόημα τη Ν.Δ., "εάν προτίθεται να ψηφίσει τα μέτρα, να αποσύρει τη στήριξή της προς τον υποψήφιο του ΕΛΚ".

Ο Ν. Παππάς τόνισε ότι "ο κ. Βέμπερ καταγγέλλει τον πρωθυπουργό ως ανεύθυνο και χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για να κομίσει μια δεύτερη πολιτική θέση ότι είναι κατά του ευρωπαϊκού επιδόματος ανεργίας, μίας πολιτικής που οι προοδευτικές δυνάμεις στηρίζουν και θέλουν να εφαρμόσουν".

"Περιμένω από τη Ν.Δ. να βγει να διαφωνήσει καθαρά με τον κ. Βέμπερ" σημείωσε ο Δ. Παπαδημούλης. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε (Real FM) τη Ν.Δ. "να απαντήσει πώς είναι δυνατόν αυτή να ισχυρίζεται ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Τσίπρας είναι θετικά, κομμάτι του προγράμματός της και θα τα ψηφίσει και ο εκλεκτός της για πρόεδρος της Κομισιόν, αυτός ο υπερδεξιός Γερμανός, ο κ. Βέμπερ, ο οποίος είναι δεξιότερα ακόμα και από τον Σόιμπλε, να τα καταγγέλλει ως ανεύθυνα". Σε αυτό το πλαίσιο διατύπωσε την πεποίθηση ότι "μετά από αυτές τις υποκρισίες και τις διγλωσσίες, είναι πλέον βέβαιο ότι ούτε ο Βέμπερ θα γίνει πρόεδρος της Κομισιόν και θεωρώ εξαιρετικά πιθανό να μείνει με την ελπίδα πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απραγματοποίητη ότι θα γίνει πρωθυπουργός".

"Αναμένουμε τους θεσμούς"...

"Σωσίβιο" στους θεσμούς αναζητά η Ν.Δ. στον απόηχο της ανακοίνωσης των θετικών μέτρων, καθώς σύμφωνα με "γαλάζιες" πηγές "πρέπει να αναμένουμε και την προσέγγιση των Βρυξελλών". Κύκλοι της Πειραιώς σημειώνουν ωστόσο ότι "η Ν.Δ. θα υπερψηφίσει τα μέτρα".

Χθες, ο Χρ. Σταϊκούρας (News 247) επανήλθε στην "καραμέλα" ότι είναι "προεκλογικά τα μέτρα και με καθυστέρηση" και ότι "πολλές από τις μειώσεις Τσίπρα τις είχε ήδη υλοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, όπως ο φόρος επιχειρήσεων και του ΦΠΑ στην εστίαση". Ο τομεάρχης Οικονομικής Πολιτικής της Ν.Δ. επιβεβαίωσε τις "γαλάζιες" διαθέσεις αναφορικά με το κοινωνικό κράτος, καθώς "το Δημόσιο έχει διογκωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και πρέπει να επανέλθει η αναλογία 1 προς 5 για τις προσλήψεις"...

Τη "γαλάζια" αμηχανία αποτύπωσε και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας Νότης Μηταράκης, καθώς ισχυρίστηκε (Real FM) ότι η κυβέρνηση "αντιγράφει μέτρα. Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση την είπε ο Μητσοτάκης το 2018, την αύξηση των αποσβέσεων την είπε ο Μητσοτάκης το 2016, τη φορολόγηση των αγροτικών συνεταιρισμών με 10% την είπε ο Μητσοτάκης το 2017"...

Τέλος, δεν πέρασε απαρατήρητη η προσέγγιση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου (ΕΡΑ), καθώς "είναι ένα ενδιαφέρον πακέτο μέτρων, έχει ένα στοιχείο προεκλογικής αγωνίας και είναι μια δικαίωση της κριτικής που κάνουμε"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL