Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Ο Άδ. Γεωργιάδης χάρισε στον Βέμπερ την εθνική γραμμή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Άδ. Γεωργιάδης χάρισε στον Βέμπερ την εθνική γραμμή

Διαχωρίζει τη θέση του από την εθνική γραμμή -που υπηρέτησαν και οι κυβερνήσεις της Ν.Δ.- αναφορικά με τη διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. μια μουσουλμανική χώρα με πληθυσμό εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ευρώπη είναι χριστιανικό κλαμπ» ισχυρίστηκε (News 247) ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. συντασσόμενος με τη θέση του υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν Μ. Βέμπερ. Υιοθετώντας δε τη φρασεολογία των πιο σκληρών κύκλων της ευρωπαϊκής Δεξιάς, σημείωσε ότι “πυλώνες της Ε.Ε. είναι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, η Ρώμη, η Αναγέννηση και ο χριστιανισμός. Υπάρχει μεν ανεξιθρησκεία στην Ε.Ε., αλλά βασική ταυτότητά της είναι ο χριστιανισμός. Τα δυτικά κράτη δεν είναι άθρησκα”!

Tα χειροκροτήματα στον Βέμπερ

Στις 23 Απριλίου ο Μ. Βέμπερ, στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας του στο Ζάππειο, είχε επισημάνει ότι “υπάρχει συζήτηση για το πού τελειώνει η διεύρυνση. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ με την Τουρκία, αλλά με τις εξελίξεις των δύο - τριών ετών δεν νομίζω ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.”. Η συγκεκριμένη αποστροφή της ομιλίας του είχε αποσπάσει τα χειροκροτήματα ενός μέρους του ακροατηρίου.

Τον Φεβρουάριο του 2017, άλλωστε, σε έγγραφο που κατέθεσε το ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριζε πως «μόνο χώρες που ανήκουν γεωγραφικά στην Ευρώπη, μπορούν να ενταχθούν στην Ε.Ε.». Η Τουρκία «δεν θα μπορούσε να ενταχθεί πλήρως στην Ε.Ε., διότι αυτό θα ήταν περίπλοκο τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για εκείνη». Αντ’ αυτού, το ΕΛΚ προτείνει η Τουρκία να είναι μεταξύ μιας ομάδας χωρών οι οποίες θα είναι «εταίροι» της Ε.Ε., χωρίς όμως να έχουν προοπτική ένταξης στο μπλοκ.

Ήδη από το 2009 οι Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί είχαν φροντίσει να φράξουν τον ευρωπαϊκό δρόμο της γειτονικής χώρας. «Για να μπορέσει να δράσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να έχει σύνορα. Η άνευ περιορισμών επέκτασή της δεν είναι δυνατή» σημείωνε με νόημα η καγκελάριος, ενώ ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας επιβεβαίωνε πως «η Άνγκελα Μέρκελ και εγώ βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή. Η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ένωση. Πρέπει να της το πούμε καθαρά και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας μαζί της».

Στήριζαν οι "γαλάζιοι" πρωθυπουργοί

Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. ξεκίνησαν επίσημα στις 3 Οκτωβρίου 2005 και έκτοτε (και) οι “γαλάζιοι” πρωθυπουργοί έχουν προβεί σε δηλώσεις στήριξης της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας. «Υποστηρίζουμε, σταθερά και έμπρακτα, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σας» σημείωνε ενδεικτικά -κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα- ο Κώστας Καραμανλής τον Αύγουστο του 2005. Επιπλέον, ο Αντώνης Σαμαράς, στο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 2014, υπογράμμιζε πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», ενώ προσέθετε ότι “είναι χρήσιμο ο γείτονάς μας να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εκπληρώνοντας βέβαια τα προαπαιτούμενα. Ας είναι σίγουρη η Τουρκία ότι με την ένταξη θα πετύχει τεράστια οφέλη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL