Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Το "Φατίχ", η "προβολή σημαίας" και οι αντιδράσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "Φατίχ", η "προβολή σημαίας" και οι αντιδράσεις

Σκηνικό έντασης έχει στήσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο με την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου “Φατίχ” στα δυτικά της Κύπρου -και εντός κυπριακής υφαλοκρηπίδας- και την προαναγγελία ότι θα στείλει και το ερευνητικό “Ορούτς Ρέις” μέσα στην ελληνική τον ερχόμενο Αύγουστο. Το βασανιστικό ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν η ελληνική και η κυπριακή διπλωματία, η Ευρωπαϊκή Ένωση -που υποτίθεται ότι διαφυλάσσει τα εξωτερικά σύνορά της- αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τι ακριβώς επιδιώκει με αυτό το σκηνικό η Άγκυρα και ποια είναι η σχέση λεονταρισμού και πραγματικής απειλής σε αυτές της τις κινήσεις.

Τα βασικά δεδομένα είναι τρία, τα δύο εκ των οποίων έχουν άμεση σχέση και με την εσωτερική πολιτική στην Τουρκία.

Το πρώτο είναι η προσπάθεια του -ζορισμένου από την οικονομική κατάσταση στη χώρα και από τη συμβολική ήττα στις δημοτικές εκλογές- Ερντογάν να δείξει ότι είναι ο μεγάλος ηγέτης μιας μεγάλης δύναμης. Αυτό έχει φανεί για μια ακόμη φορά με το νέο... δόγμα περί “γαλάζιας πατρίδας”, που περιγράφει σαφώς τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (μεταξύ των οποίων τη δυτική πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ, εκτεταμένα τμήματα της νότιας και μια τεράστια θαλάσσια έκταση που απλώνεται νότια της Ρόδου).

Το δεύτερο είναι η -αμφίρροπη μέχρι στιγμής- κόντρα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, με αφορμή τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S400 που θέλει να εγκαταστήσει η ΝΑΤΟϊκή Τουρκία, έναντι αυτών που θα ήθελαν να τις πουλήσουν οι ΗΠΑ. (Υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι για την κόντρα, από το πώς θα μοιρασθούν τα ιμάτια της Συρίας, μέχρι το ποιος θα είναι το αφεντικό στον σουνιτικό κόσμο.)

Και το τρίτο είναι το παιχνίδι της ενέργειας, με δεδομένα τις σχετικά επιτυχημένες έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, τα σχέδια για την κατασκευή του αγωγού Eastmed και την εμπλοκή αμερικανικών και γαλλικών πετρελαϊκών εταιρειών στο όλο εγχείρημα.

Η ελληνική στάση

Αυτό το πολύπλοκο παζλ η ελληνική διπλωματία το αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, συνεχείς επαφές με τους συμμάχους και με σαφή την επιλογή να κρατά τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα ανοιχτούς, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Η εκτίμηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, όπως τη διατύπωσε στο ραδιόφωνο News 247, είναι ότι η Τουρκία “θέλει να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς και αποτυγχάνει”, διότι εισπράττει την καταδίκη σύσσωμης της διεθνούς κοινότητας. Πράγματι, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να ζητήσει από την Τουρκία να ακυρώσει την απόφασή της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το ίδιο έκανε και η Κομισιόν, με την εκπρόσωπό της να καλεί την Τουρκία να «δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από κάθε παράνομη ενέργεια».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Γ. Κατρούγκαλος, ερωτηθείς για το “Φατίχ” -αλλά και για το “Μπαρμπαρός”, που κάνει βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο- υποστήριξε πως “δεν πρόκειται για παρουσία ουσίας, αφού δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για εξορύξεις στην περιοχή”, και εκτίμησε πώς αυτό που κάνουν τα δύο πλοία είναι “προβολή σημαίας” με στόχο την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο την ελληνική διπλωματία είναι η απομόνωση της Τουρκίας, που προκύπτει από τις παραπάνω ενέργειες: “Δεν θέλουμε η Τουρκία να φύγει από τις διεθνείς συμμαχίες και να γίνει ακόμη πιο επιθετική" τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος στην ίδια συνέντευξη.

Συνάντηση Αποστολάκη - Αγγελίδη

Η Κύπρος, από την πλευρά της, προχώρησε χθες στην κατάθεση συντεταγμένων για τις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, σχετικά με τις γεωτρήσεις που έχει προγραμματίσει η Άγκυρα στα δυτικά του νησιού και τις τελευταίες ημέρες έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις κινήσεις τους, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη να φτάνει αύριο στην Κύπρο για συνάντηση με τον ομόλογό του Σάββα Αγγελίδη. Ταυτόχρονα, τις επόμενες εβδομάδες τα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα του Έκτου Στόλου θα έχουν πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ και οι Γάλλοι επιτηρούν τα δικά τους συμφέροντα.

Η τουρκική επιμονή

Πάντως, η Τουρκία δεν φαίνεται να πτοείται από τις διεθνείς αντιδράσεις, αντιθέτως ανεβάζει τους τόνους έναντι των ΗΠΑ - ενδεχομένως μέχρι να τους ρίξει και πάλι. Έτσι βγήκε χθες με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι συμπεριφέρονται σαν να είναι διεθνές δικαστήριο στο θέμα της ΑΟΖ κι ότι είναι άσχετες με την πραγματικότητα: “Οι συμφωνίες για την οριοθέτησης της ΑΟΖ που έκανε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου με τις χώρες της περιοχής από το 2004 και μετά δεν έχουν ισχύ ούτε για μας ούτε και για τους Τουρκοκύπριους και είχε τεθεί υπόψιν των ενδιαφερομένων χωρών και της διεθνούς κοινότητας η παραβίαση από μία εξ αυτών των δικαιωμάτων της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο. Με τον ίδιο τρόπο η Τουρκία ανακοίνωσε και την υφαλοκρηπίδα της στη διεθνή κοινότητα και τέθηκε ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες για οριοθέτηση με δίκαιο τρόπο με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου μεταξύ όλων των παράκτιων κρατών στην περιοχή”.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: Το γεωτρύπανο και το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στα πεδία που η τουρκική κυβέρνηση αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου το 2009 και το 2012.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL