Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Προτεραιότητα για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. "η επαναδιαπραγμάτευση των όρων Τσίπρα"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προτεραιότητα για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. "η επαναδιαπραγμάτευση των όρων Τσίπρα"...

Την ώρα που πανηγυρίζει τη νίκη του Σοσιαλιστή Σάντσεθ στην Ισπανία έναντι της Δεξιάς και προσπαθεί να την εμφανίσει ως πρόκριμα για μια δική του εκλογική επιτυχία, παρά τα χαμηλά ποσοστά στα οποία φαίνεται να έχει κολλήσει, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. εμφανίζεται έτοιμο να παίξει για ακόμη μια  φορά το επικοινωνιακό παιχνίδι του Κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. όχι μόνο σε παρόντα χρόνο, αλλά -το σημαντικότερο- και μετεκλογικά.

Στον απόηχο του επικοινωνιακού πυροτεχνήματος Μητσοτάκη περί κατάθεσης τροπολογίας για τη μη μείωση του αφορλόγητου, κάτι που πρώτη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα εξασφαλίσει, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. διά του γραμματέα του Μ. Χριστοδουλάκη έσπευσε να “αβαντάρει” την κίνηση του προέδρου της Ν.Δ., δηλώνοντας (ρ/σ ΣΚΑΪ) ότι “είναι προφανές ότι θα στηρίξουμε οποιαδήποτε τέτοια πρόταση, όχι μόνο επειδή την καταθέσαμε πρώτοι, αλλά κυρίως επειδή είναι κοινωνικά δίκαιη και αναγκαία”. Ο ίδιος θύμισε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη Βουλή έχει καταθέσει ήδη από τις 7 Φεβρουαρίου τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, ότι “δυστυχώς τότε δεν είχαμε εισακουσθεί” και ότι “χαιρόμαστε που, έστω και αργά, όλοι καταλήγουν και ακολουθούν την επιλογή μας, που είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών”.

Μάλιστα, την Πρωτομαγιά, όταν και ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη σχετική πρόθεσή του, η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίστηκε σκωπτικά απέναντί του, θυμίζοντας στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι όταν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατέθετε την πρότασή του, εκείνος “σφύριζε αδιάφορα”, ενώ τον έψεξε ότι “τα θέματα στήριξης των ασθενέστερων είναι διαχρονικά εκτός ύλης στην ατζέντα σας” και πως επαναφέρει ως δικές του προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ωστόσο, πέραν της επίφασης αντιπαράθεσης με αιχμή το αφορολόγητο και ακριβώς επειδή η κίνηση του Κ. Μητσοτάκη έχει μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν δεσμευτεί επ’ αυτού (σ.σ.: όπως ακριβώς επικοινωνιακού τύπου ήταν σε εκείνη τη συγκυρία και η κίνηση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να καταθέσει την πρότασή του), η στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ουσιαστικά έρχεται να υποβοηθήσει τη Ν.Δ. για ακόμη μια φορά σε αυτή την προεκλογική στιγμή. Δεδομένης πάντως της δήλωσης του Μ. Χριστοδουλάκη ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα στηρίζει οποιαδήποτε τέτοια πρόταση και παρότι αυτή αφορά εν προκειμένω την προαναγγελία της Ν.Δ., είναι εύλογο να θεωρηθεί ότι θα στήριζε και μια αντίστοιχη κίνηση της κυβέρνησης...

Επιπλέον, στον απόηχο της χθεσινής συνέντευξης του Κ. Μητσοτάκη ότι θα επαναδιαπραγματευτεί για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και ότι αυτό ήδη το έχει συζητήσει με τον Μ. Βέμπερ, ο Μ. Χριστοδουλάκης έσπευσε να επισημάνει ότι “για την επόμενη μέρα των εκλογών προτεραιότητα έχει η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του κ. Τσίπρα που κρατάνε δέσμια τη χώρα χωρίς προοπτική. Και πρώτα απ' όλα, ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5%”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL