Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Εγκρίθηκε η σύμβαση για το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκρίθηκε η σύμβαση για το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου

Ευρεία πλειοψηφία στην υλοποίηση του αεροδρομίου Καστελίου στο Ηράκλειο Κρήτης διαπιστώθηκε χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Πρόκειται για ένα έργο που δεν έχει υλοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι η πρώτη δημοπράτηση έγινε το 2009! Με το νομοσχέδιο αποκτά ισχύ νόμου η σύμβαση παραχώρησης που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο.

Στη σύμβαση που καλείται να εγκρίνει η Βουλή έχουν τετραπλασιαστεί τα αντισταθμιστικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία: από το 0,5% του τζίρου αυξήθηκαν στο 2% του τζίρου. Υπενθυμίζεται ότι το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος δίνει 0% ως αντισταθμιστικά στους όμορους δήμους...

Πρόκειται για μια επένδυση 1,5 δισ. ευρώ και ενός έργου συμβατικού αντικειμένου πάνω από 520 εκατ. ευρώ. Με την έναρξη του έργου δημιουργούνται 1.500 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και πολλαπλάσιες μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και την περίοδο που θα αναπτυχθούν νέες εμπορικές υποδομές και χρήσεις.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης επισήμανε τη διαμάχη συμφερόντων για το νέο αεροδρόμιο, καθώς κάποιοι δεν ήθελαν να φύγει το αεροδρόμιο Ηρακλείου από την περιοχή που βρίσκεται σήμερα το αεροδρόμιο Καζαντζάκης. "Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Επίσης, όλους όσοι συμμετείχαν στη διαβούλευση για το αεροδρόμιο στο Καστέλι είτε συμφώνησαν είτε διαφωνούσαν με αεροδρόμιο στο Καστέλι" είπε ο Χρ. Σπίρτζης και πρόσθεσε εμφατικά: "Δεν θέλω να ευχαριστήσω αυτούς που είχαν οικονομικά συμφέροντα και σαμπόταραν το να προχωρήσει αυτός ο διαγωνισμός, όχι γιατί είχαν περιβαντολλογικές ανησυχίες ή άλλες πολιτικές ενστάσεις στο διαγωνισμό".

Την αναγκαιότητα του έργου υπογράμμισε ο εισηγητής Νίκος Ηγουμενίδης, αναφέροντας ότι τον Νοέμβριο του 2015 το αεροδρόμιο Ηρακλείου είχε 88.000 επιβάτες και τον Νοέμβριο του 2018 ανέβηκε στους 169.957 επιβάτες.

"Η Ν.Δ., ναι, επιθυμούμε αυτό το έργο να γίνει. Άλλωστε, η κυβέρνηση της Ν.Δ. το σχεδίασε" είπε ο εισηγητής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση του αεροδρομίου Καζαντζάκη.

"Ψηφίζουμε -το δηλώνουμε από την αρχή- την προώθηση ενός έργου για το οποίο έχουμε εργαστεί και ως παράταξη, αλλά και ως στελέχη μαζί με την τοπική κοινωνία" επισήμανε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος έκανε και δεκατρείς βελτιωτικές προτάσεις. Η σύμβαση συζητείται γιατί είμαστε σε προεκλογική περίοδο, εκτίμησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης διαφωνώντας με το μοντέλο των ΣΔΙΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL