Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Υβρεις Κικίλια - Γεωργιάδη κατά του υπουργού Άμυνας - Π. Ρήγας: "Στις δημοκρατικές κοινωνίες δεν υπάρχει πλειοψηφούσα συνείδηση, που επιβάλλεται στη μειοψηφούσα" *Άδ. Γεωργιάδης: "'Καλοπερασάκηδες' οι αντιρρησίες συνείδησης"! / Ευ. Αποστολάκης: Εναρμόνιση με την Ευρώπη για τους αντιρρησίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υβρεις Κικίλια - Γεωργιάδη κατά του υπουργού Άμυνας - Π. Ρήγας: "Στις δημοκρατικές κοινωνίες δεν υπάρχει πλειοψηφούσα συνείδηση, που επιβάλλεται στη μειοψηφούσα" *Άδ. Γεωργιάδης: "'Καλοπερασάκηδες' οι αντιρρησίες συνείδησης"! / Ευ. Αποστολάκης: Εναρμόνιση με την Ευρώπη για τους αντιρρησίες

Να μην σχολιάσει τις προσβλητικές εκφράσεις που διατύπωσαν εναντίον του ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο τομεάρχης Άμυνας Βασίλης Κικίλιας, αλλά να δώσει εμπεριστατωμένες απαντήσεις στην κριτική που έγινε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθν. Άμυνας, επέλεξε ο Βαγγέλης Αποστολάκης. Ο υπουργός Εθν. Άμυνας επισήμανε ότι οι αλλαγές στο καθεστώς των αντιρρησιών συνείδησης ώστε η εναλλακτική θητεία να μην έχει τιμωρητικό χαρακτήρα αποτελούν εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και υλοποίηση των πάγιων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Β. Αποστολάκης χαρακτήρισε «αβάσιμους» τους φόβους για την αντικατάσταση του ενός στρατιωτικού από την επιτροπή που εξετάζει τους αντιρρησίες συνείδησης παρατηρώντας ότι το ζήτημα της αντίρρησης συνείδησης, είναι προσωπικό και χρειάζεται εξέταση από ειδικούς επιστήμονες. Όσον αφορά τα γραφεία νομικής προστασίας στελεχών, ο Β. Αποστολάκης χαρακτήρισε «στρεβλή» την εικόνα που επιχειρείται να δημιουργηθεί περί παράκαμψης της ιεραρχίας και πλήγματος στην πειθαρχία του στρατεύματος εκτιμώντας ότι όσα έχουν ακουστεί αποσκοπούν στη «δημιουργία εντυπώσεων».

Διαρκής μέριμνα για τους ενστόλους

Ο Β. Αποστολάκης επισήμανε ακόμα τη ρύθμιση για τη μείωση της θητείας για τα παιδιά των τρίτεκνων και των πολύτεκνων, μεταξύ άλλων σημαντικών ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα οικογενειακής ζωής, υγείας κι άλλα υπηρεσιακά θέματα. «Η εικόνα που πρέπει να έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μιας χώρας στρατιωτικά αξιόπιστης και ισχυρής, με διεθνή λόγο και ρόλο, πρέπει να είναι εικόνα αποφασιστικότητας και συνοχής. Και ακριβώς σε αυτή τη συνοχή αποσκοπεί η διαρκής μέριμνα για το προσωπικό, η διατήρηση του αισθήματος δικαιοσύνης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Συστηματική επεξεργασία

Το νομοσχέδιο «αποτελεί προϊόν συστηματικής επεξεργασίας των επιτελείων, αλλά και της πολιτικής βούλησης που έχουμε για να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες, αδικίες και αστοχίες και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων» υπογράμμισε, από τη μεριά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθν. Άμυνας Πάνος Ρήγας. Σε σχέση με τους αντιρρησίες συνείδησης, ο Π. Ρήγας σχολίασε ότι «στις δημοκρατικές κοινωνίες δεν υπάρχει πλειοψηφούσα συνείδηση, που επιβάλλεται στη μειοψηφούσα» θυμίζοντας στα στελέχη της Ν.Δ. τη φιλελεύθερη παράδοσή τους.

Ύβρεις Κικίλια - Γεωργιάδη

Αντίθετα, τα στελέχη της Ν.Δ. συναγωνίζονταν σε έξαλλες τοποθετήσεις. Ο Β. Κικίλιας αναφέρθηκε στους αντιρρησίες συνείδησης υποστηρίζοντας: «αναρωτιόμαστε εδώ πέρα ποιος έγραψε το νομοσχέδιο, ο Αποστολάκης ή ο Καρανίκας;». Ο Β. Κικίλιας ισχυρίστηκε ότι με τη μείωση της συμμετοχής των στρατιωτικών στις επιτροπές που εξετάζουν τους αντιρρησίες συνείδησης ο υπουργός Εθν. Άμυνας «λέει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς με τους οποίους υπηρέτησε σαράντα χρόνια», ενώ για τα γραφεία νομικής προστασίας υποστήριξε ότι «προκρίνουν τη ρουφιανιά» και διαλύουν το στράτευμα.

Ο Άδ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι "έρχεται η ελληνική πολιτεία σε αυτή τη χώρα, που έχει αυτήν την απειλή, και στέλνει το εξής σήμα στην ελληνική κοινωνία: 'Πρέπει να είσαι πολύ κορόιδο για να πας πια στρατό. Πρέπει να είσαι κορόιδο με περικεφαλαία'", ενώ λίγο - πολύ χαρακτήρισε τους αντιρρησίες συνείδησης «καλοπερασάκηδες». Για τα γραφεία νομικής υποστήριξης, ο Άδ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι θα οδηγήσουν σε «πλήρη διάλυση της ιεραρχίας» μιλώντας για «υλοποίηση μίας ιδεοληπτικής απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ, που δυστυχώς υπηρετείται τώρα από τον συγκεκριμένο υπουργό».

Κ. Δουζίνας: Πήρατε διαζύγιο από την Ευρώπη

«Αυτή η κατηγορία δείχνει το συνεχές σας διαζύγιο με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με τις αξίες της δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας σχολιάζοντας τις κατηγορίες στελεχών της Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ για «ιδεολογική εμμονή» σε σχέση με τους αντιρρησίες συνείδησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL