Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά

Τη διεύρυνση της εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου προβλέπει τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας «μετά την πιλοτική εφαρμογή, όπου διαπιστώσαμε ορισμένα προβλήματα τα οποία υπήρχαν», όπως σημείωσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισήμανε ότι πλέον στις επιλέξιμες μεταφορικές δυνατότητες για τους νησιώτες περιλαμβάνεται κι η αεροπορική μεταφορά, ενώ σε σχέση με την ακτοπλοϊκή μεταφορά καταργείται ο περιορισμός της επιδότησης μόνο της οικονομικής θέσεις και πλέον επιδοτείται η κλίνη.

Παράλληλα, διευρύνονται οι δικαιούχοι για το μεταφορικό ισοδύναμο και περιλαμβάνονται σε αυτό κι οι καθηγητές πανεπιστημίου και οι ένστολοι που υπηρετούν στα νησιά. Επίσης ανοίγει ο δρόμος για τη μερική επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου στην Κρήτη, καθώς θα ενταχθούν και κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες στο νησί, λόγω του επιπλέον κόστους μεταφοράς. Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καθορίσει ποίες επιχειρηματικές δραστηριότητες περιλαμβάνονται στο μεταφορικό ισοδύναμο, με βάση τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου Πειραιά μετά από αίτημα επιμελητηρίων της Κρήτης.

Ο Ν. Σαντορινιός ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί 200.000 εισιτήρια και έχουν διεκπεραιωθεί 9.500 αιτήσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων. Συνολικά, το μεταφορικό κόστος των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 43%, κατά μέσο όρο. «Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένας θεσμός ο οποίος έχει αγκαλιαστεί από τους νησιώτες, έχει αγκαλιαστεί από τις νησιωτικές επιχειρήσεις» σημείωσε ο Ν. Σαντορινιός δηλώνοντας ανοιχτός σε νέες αλλαγές για να βοηθηθούν οι νησιώτες.

Την τροπολογία υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗ.ΣΥ. και η Ένωση Κεντρώων, ενώ Ν.Δ. και ΚΚΕ ψήφισαν παρών και η Χρυσή Αυγή καταψήφισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL