Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Υποψήφιοι και στις ευρωεκλογές οι εν ενεργεία βουλευτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υποψήφιοι και στις ευρωεκλογές οι εν ενεργεία βουλευτές

Έμπρακτη διάψευση των διαρροών της Ν.Δ. για πρόωρες εκλογές αποτελεί η κατάθεση των τροπολογιών του υπουργείου Εσωτερικών για τις υποψηφιότητες των εν ενεργεία βουλευτών στις ευρωεκλογές. Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης κατέθεσε χθες τέσσερις τροπολογίες με τις οποίες εκτός των άλλων λύνεται και το θέμα της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια και οι τροπολογίες αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα. Οι τροπολογίες προβλέπουν:

1. Οι βουλευτές θα μπορούν πλέον να ανακηρύσσονται υποψήφιοι και να εκλέγονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χωρίς προηγουμένως να παραιτηθούν του βουλευτικού τους αξιώματος. Επισημαίνεται ότι αυτή η διάταξη υπήρχε έως το 2014 και ότι διατηρείται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή: ο βουλευτής, από τη στιγμή που θα εκλεγεί στις ευρωεκλογές, δεν μπορεί να αναλάβει ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν δεν παραιτηθεί προηγουμένως από τη βουλευτική του έδρα.

Σημειώνεται ότι η παραίτηση από το αξίωμα του βουλευτή θα πρέπει γίνει στα μέσα Ιουνίου. Η ρύθμιση ουσιαστικά αφορά βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ανάμεσα στους οποίους λέγεται ότι είναι η Έλενα Κουντουρά, ο Σπύρος Δανέλλης, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κ.ά. Το πολιτικά ενδιαφέρον είναι ότι αν εκλεγούν οι Ελ. Κουντουρά και ο Σπ. Δανέλλης, τις θέσεις τους θα καταλάβουν στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ. και του Ποταμιού αντίστοιχα, μειώνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία στους 149 βουλευτές.

Λύση για τους εκλογείς από τη Μ. Βρετανία

2. Δίνεται παράταση έως τις 10 Απριλίου στους εκλογείς που διαμένουν στη Μ. Βρετανία προκειμένου να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα του ΥΠΕΣ για τη δήλωση - εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων που βρίσκονται στη Βρετανία έχει ήδη ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν. Έτσι κατοχυρώνεται το δικαίωμα της ψήφου από τη Μ. Βρετανία, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του Βrexit. Σημειώνεται ότι το 2014 οι εκλογείς που εγγράφτηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μόλις 600...

3. Δυνατότητα να χωριστούν τα εκλογικά τμήματα με υπουργική απόφαση, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κάλπες, όλες με σταυροδοσία.

4. Να προτιμώνται στις θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων οι πτυχιούχοι Νομικής δημόσιοι υπάλληλοι εφόσον διαπιστωθεί ανεπάρκεια δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστών κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL