Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Κ. Σημίτης: "Μη ικανοποιητική" η Συμφωνία των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Σημίτης: "Μη ικανοποιητική" η Συμφωνία των Πρεσπών

Από τη Θεσσαλονίκη και με καθυστέρηση δύο μηνών έπειτα από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Κώστας Σημίτης κατέθεσε επιτέλους τη δική του οπτική, η οποία τελικά και σε αυτό το ζήτημα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την κεντρική “γραμμή” του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χαρακτήρισε τη λύση που έδωσε η κυβέρνηση “μη ικανοποιητική” και, όπως αναμενόταν, περιέγραψε την οικονομική κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα.

Η στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλά και του πρώην πρωθυπουργού εξηγεί την επιλογή πολλών προσωπικοτήτων που ανήκαν στο πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό μπλοκ να έχουν εγκαταλείψει τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αναζητώντας προοδευτική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρ' όλα αυτά, με την ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η κίνηση Δίκτυο Σύγχρονων Δημοκρατών, ο Κ. Σημίτης κάλεσε σε “συσπείρωση των δυνάμεων της προοδευτικής Αριστεράς στο πλαίσιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ." απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., όπως είπε, την οποία κατηγόρησε ότι οδήγησε τη χώρα στην κρίση. Είπε ότι στόχος πρέπει να είναι η μείωση των ετήσιων πλεονασμάτων, ο επανασχεδιασμός της δημοσιονομικής πολιτικής, η επανεκτίμηση των συντελεστών φορολόγησης και η επανεξέταση του ασφαλιστικού συστήματος.

Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών και αφού υπογράμμισε ότι η εκκρεμότητα ήταν προς το συμφέρον μας να λυθεί, κατηγόρησε την κυβέρνηση για “μη ικανοποιητική λύση”. Αυτό διότι, όπως ισχυρίστηκε, επέλεξε να μην είναι καρπός μιας κοινής προσπάθειας για να αποφευχθουν νέες αντιπαλότητες. Έτσι, αν και απέφυγε ακραίες και μικροπολιτικές “αναλύσεις” που διατυπώνει η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., συντάχθηκε μαζί της σε ένα ζήτημα που η πλειονότητα του μεταρρυθμιστικού ακροατηρίου νιώθει ικανοποίηση για τον τρόπο που το έλυσε η παρούσα κυβέρνηση.

“Κούνησε το δάκτυλο” και για τη... διαφθορά!

Μελανές ήταν οι εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία, ενώ “κούνησε το δάκτυλο” στην κυβέρνηση ακόμα και για τη διαφθορά, την ώρα που η Δικαιοσύνη ασχολείται με τις μεγαλύτερες περιπτώσεις διαφθοράς της εγχώριας πολιτικής ζωής, που αφορούν τη διακυβέρνησή του και την προεδρία του στο ΠΑΣΟΚ. “Σήμερα”, είπε, “η αντικειμενική πραγματικότητα αποδίδει μιαν αρνητική εικόνα της χώρας μας και μια συστηματική καθοδική πορεία. Έχουμε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, υψηλότατη ανεργία, χαμηλές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα, στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, απονομής της Δικαιοσύνης, διαφθοράς”. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι "η οικονομική πολιτική της εστιάζεται στις παροχές και τα επιδόματα, που με τη σειρά της ευνοούν τη μαύρη εργασία και τη φοροαποφυγή".

Ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η τακτοποίηση των κόκκινων δανείων καθυστερεί γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει ψηφοφόρους και τόνισε πως υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσουν οι τράπεζες και να χάσουν οι καταθέτες τα λεφτά τους.

Ευ. Τσακαλώτος: Σημίτης όπως... Τόνι Μπλερ

"Πληρωμένη" απάντηση επιφύλαξε στον Κ. Σημίτη ο υπουργός Οικονομικών μέσω Twitter. "Ο κ. Σημίτης μας λέει ότι δεν χρειαζόμαστε παροχές και επιδόματα. Εξ ου και άφησε τη χώρα το 2004 -εκτός από καλά θωρακισμένη για οιαδήποτε μελλοντική κρίση- χωρίς πολιτική για το παιδί και τη στέγαση, με την παιδική φτώχεια, την εποχή των παχιών αγελάδων, να είναι αδικαιολόγητα ψηλά" σημείωσε μέσω Twitter. Σχολίασε σκωπτικά ότι "υπάρχουν όμως και καλά νέα για τον κ. Σημίτη. Παραμένει δημοφιλής στους πολιτικούς του τρίτου δρόμου, όπως ο Τόνι Μπλερ, που δεν κατάφεραν να διδαχτούν απολύτως τίποτα από την κρίση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL