Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Ο Γ. Παπανδρέου δεν υιοθετεί την ακραία γραμμή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Γ. Παπανδρέου δεν υιοθετεί την ακραία γραμμή

Την ώρα που με τηλεοπτική συνέντευξή της η Φ. Γεννηματά επαναλάμβανε τις ακραίες και πολεμικές κορώνες εναντίον του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, επαναβεβαιώνοντας ότι πρώτιστος στόχος της είναι η στρατηγική ήττα του κυβερνώντος κόμματος, ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στην ΕΡΤ1 όχι μόνο ασκούσε κριτική με πολύ ηπιότερες εκφράσεις, αλλά άφηνε ανοιχτό και το ενδεχόμενο για διάλογο των δύο χώρων, μετά όμως από τις εκλογές.

Ο χαρακτηρισμός του Αλ. Τσίπρα ως “συμπαθή” και “χαρισματικού” από τον πρώην πρωθυπουργό, παρά τη συνολική κριτική που του άσκησε, δημιούργησε αμηχανία και δυσφορία στην ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση συνέπεσε με την επιλογή του να παραστεί στην εκδήλωση για τον Έβο Μοράλες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μόνος προερχόμενος από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανάμεσα σε ένα ακροατήριο με υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απουσία σκληρότητας στον αντιπολιτευτικό λόγο πρωταγωνιστικών στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. -προεξάρχοντος του πρώην πρωθυπουργού-, είναι ένα ζήτημα που ανησυχεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε μια (προεκλογική) περίοδο που έχει κηρύξει “πόλεμο” κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αντί της Ν.Δ. Δεν μοιράζονται δηλαδή όλοι στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. τις ακραίες κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες δεν αποφεύγει ούτε η Φ. Γεννηματά και οι οποίες εκφράζονται κατά βάση και εξαρχής από έναν πόλο που βρίσκει πολιτική εκπροσώπηση σε επίπεδο “γραμμής” από τον Ευ. Βενιζέλο, εκείνον που ακριβώς χάραξε και επέβαλε σύντομα αυτή τη στρατηγική.

Ο Γ. Παπανδρέου όμως δήλωσε κατηγορηματικά: “Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Στρατηγικός μας αντίπαλος είναι η Δεξιά”. Το έκανε με ευθύ τρόπο, εν αντιθέσει με τις ομιλίες της Φ. Γεννηματά, όπου η “αντιδεξιά” παράμετρος μοιάζει περισσότερο με μια αναγκαία προσθήκη κάπου πλάι στη σχεδόν μονομερή και εμμονική επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που “πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά”. “Είχα και την εμπειρία και δεν ήταν καλή”, συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας για τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., για να προσθέσει: “Φοβάμαι ξανά μια Δεξιά που θα έρθει για μικροεξυπηρετήσεις ή και μεγάλες εξυπηρετήσεις συμφερόντων”, είπε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν φαίνεται να εκφράζει με τον ίδιο “ενθουσιασμό” την κεντρική ιδέα που υπονοεί η Φ. Γεννηματά, δηλαδή ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα επέβαλλε “προοδευτική ατζέντα” σε ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με την “συντηρητική Ν.Δ.”. “Η Κεντροαριστερά δεν θα πρέπει να έχει στόχο την εξουσία αλλά την Αλλαγή στη χώρα” σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου.

"Μετά τις εκλογές τα ξαναλέμε"

Παράλληλα όμως, ο Γ. Παπανδρέου στηλίτευσε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην απευθύνει στην Κεντροαριστερά την πρόσκληση για συνεργασία το 2015, αλλά να επιλέξει τους ΑΝ.ΕΛΛ. Ανέφερε ότι δεν αρκεί η παραδοχή των λαθών από την πλευρά Τσίπρα, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διάλογο των δύο χώρων στο μέλλον. “Μετά τις εκλογές, τα ξαναλέμε”. Πρόσθεσε ότι “συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να υπάρξει μόνο πάνω σε βαθιές αλλαγές, για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκάλεσαν την κρίση”, ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει τέτοια διάθεση” και ότι θα είναι επιφανειακή η πρόταση συνεργασίας που έκανε ο Αλ. Τσίπρας αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα αίτια που οδήγησαν την Ελλάδα βαθιά στην κρίση, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τον “καραμανλισμό”. Για τον Κ. Καραμανλή είπε ότι δεν έχει κάτι μαζί του, "συμπαθής μού είναι", όμως κατακρίνει τις πολιτικές του.

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι ο διάλογος πρέπει να έχει στόχο την ανασυγκρότηση της χώρας και όχι μόνο την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, παραπέμποντας για την περαιτέρω διαβούλευση μετά τις εκλογές. Ευθέως υπέρ μετεκλογικού διαλόγου της ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα ο Δ. Κρεμαστινός.

"Προσωπείο" Γεννηματά

Το ίδιο βράδυ της Πέμπτης, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δήλωνε (Kontra) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “δεν ανήκει στον προοδευτικό χώρο διότι καμία από τις πολιτικές του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί προοδευτική πολιτική που ευνοεί τα συμφέροντα των πιο αδύναμων, που στηρίζει τη μεσαία τάξη”, και ότι εκείνη δεν έχει δει πουθενά να υπάρχουν πατριωτικά χαρακτηριστικά, ούτε την κοινωνική δικαιοσύνη στην πράξη.

Ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “βρίσκεται σε πανικό” και χαρακτήρισε την εκδήλωση που πραγματοποιεί στις 27 Μαρτίου για την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου ως “αντισυγκέντρωση” για το συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μίλησε για “πρόσωπο δήθεν αριστερών” και “προσωπείο Κεντροαριστεράς”, για να καταλήξει ότι “θα πάρουν απάντηση απ’ τον λαό, θα τους τα χαλάσουν όλα τα σχέδια”.

Ν. Ανδρουλάκης: Διάλογος, μετά

Ο νυν και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης αποφεύγει πάντα τους ακραίους τόνους, αν και ασκεί σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση. Σε αντίθεση με τον Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν είχε κανένα πρόβλημα να φωτογραφηθεί και να δημοσιοποιήσει συνάντησή του με τον Έβο Μοράλες σε πρόσφατη επίσκεψη ευρωβουλευτών στη Βολιβία, η έτερη υποψήφια ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή συγκαταλέγεται (μαζί με τον Ανδ. Λοβέρδο και τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο) στα στελέχη που χαρακτηρίζονται έντονα από ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό μένος.

Από τον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 ο Ν. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν ευρύτερες συμμαχίες και να προχωρήσει η Ευρώπη με μια άλλη πολιτική. Χθες, ζήτησε (ρ/σ News 24/7) έναν νέο συνασπισμό Πρασίνων, Σοσιαλδημοκρατών και Αριστεράς απέναντι στην ευρωπαϊκή Δεξιά. Δεν άφησε ασχολίαστη την αναφορά Παπανδρέου, αναφέροντας (ρ/σ Θέμα) ότι “χαρισματικός είναι ο Τσίπρας στο να λέει ψέματα χαμογελώντας”. Πάντως, πρόσθεσε ότι, σε δεύτερο χρόνο, με την ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να ανοίξει ένας διάλογος στον προοδευτικό χώρο”.

Μ. Κοππά: "Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δυστυχώς έχει επιλέξει στρατόπεδο"

Η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοππά καταλόγισε στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι κάνει “βαθύτατο λάθος” που “έχει προτάξει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας ότι πουθενά δεν οικοδομήθηκε Κεντροαριστερά ενάντια στην Αριστερά”. Σημείωσε (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) ότι, “δυστυχώς, έχει επιλέξει στρατόπεδο και αυτό είναι πάρα πολύ κακό, γιατί η Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη εμπεριέχει στοιχεία που μας οδηγούν πολλά χρόνια πίσω”. Κατηγόρησε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι “καταφεύγει πλέον σε ύβρεις, σε προσπάθεια να πλήξει τον αντίπαλο χωρίς επιχειρήματα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL