Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
"Οι προοδευτικές ηγεσίες οφείλουν να συνεργαστούν σε μια προοπτική διεθνιστικής αλληλεγγύης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Οι προοδευτικές ηγεσίες οφείλουν να συνεργαστούν σε μια προοπτική διεθνιστικής αλληλεγγύης"

"Το νήμα του κοινού αγώνα των λαών απέναντι σε κάθε μορφής καταπίεση και ολοκληρωτισμό είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αναγκαίο να το πιάσουμε όλοι μαζί απέναντι στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Έβο Μοράλες στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βολιβίας επισκέφθηκε την Ακρόπολη εκφράζοντας τον θαυμασμό του για το πώς η Ελλάδα κατόρθωσε τόσους αιώνες προ Χριστού να γεννήσει την ιδέα της δημοκρατίας και να δώσει τόσα πολλά στον παγκόσμιο πολιτισμό. Οι δυο ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους, αυτή τη φορά στην Βολιβία, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν και στις δυο χώρες, τις οποίες, όπως τόνισαν, θα κερδίσουν ξανά.

Ο Αλ. Τσίπρας άλλαξε την εικόνα της Ελλάδας

"Πριν από την άνοδο του αδελφού Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία στην Ελλάδα, στη Λατινική Αμερική επικρατούσε η αντίληψη ότι η Ελλάδα ταλανιζόταν από σοβαρότατα οικονομικά και άλλα προβλήματα. Αυτή η καταιγιστικά αρνητική εικόνα εξαφανίστηκε σταδιακά και προοδευτικά στα μέσα επικοινωνίας της Λατινικής Αμερικής για την Ελλάδα", σημείωσε από την πλευρά του ο Έβο Μοράλες, συγχαίροντας τον Αλ. Τσίπρα που με τη διακυβέρνησή του η Ελλάδα κατάφερε πολύ γρήγορα να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει μπροστά.

Διεθνής συντονισμός

Οι δυο αριστεροί ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις και ηγεσίες του κόσμου να συντονίζουν τις προσπάθειες τους απέναντι στον κίνδυνο επικράτησης τους ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξη στην πρωτοβουλία του Έβο Μοράλες ώστε να πραγματοποιηθεί στη Βολιβία συνάντηση ηγετών και αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική με στόχο τη δημιουργία ενός Διεθνούς Φόρουμ διαλόγου και επικοινωνίας των προοδευτικών δυνάμεων.

"Οι προοδευτικές δυνάμεις, οι προοδευτικές ηγεσίες, οφείλουν να συνεργαστούν, οφείλουν να επικοινωνήσουν, οφείλουν να αγωνιστούν από κοινού. Εμπνέοντας τις πλατιές λαϊκές μάζες σε μια προοπτική υπεράσπισης της ειρήνης, της δημοκρατίας, σε μια προοπτική διεθνιστικής αλληλεγγύης" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. "Ως προοδευτικές κυβερνήσεις έχουμε την ευθύνη να φέρουμε στους λαούς του κόσμου πρωτοβουλίες για την μέριμνα προς τους εγκαταλελειμμένους εκείνους τομείς της κοινωνίας, για όσους έχουν ανάγκη, καθώς ο μόνος τρόπος που μια κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί τη δημοκρατία και την ευημερία είναι μέσα από την κοινωνική δικαιοσύνη και την καταπολέμηση των αδικιών", τόνισε ο Έβο Μοράλες.

Νέο πεδίο συνεργασιών

Ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ακόμα να στηρίξει στο επίπεδο της Ε.Ε. τη διεξαγωγή της επόμενης Συνόδου στη Σάντα Κρουζ της Βολιβίας προκειμένου να προχωρήσει η συνεργασία ανάμεσα στην Ευρώπη και την CELAC (Ένωση Εμπορικής Συνεργασίας των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής) της οποίας σήμερα προεδρεύει ο Έβο Μοράλες. Ταυτόχρονα, η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Βολιβίας στη χώρα μας άνοιξε ένα νέο πεδίο συνεργασιών, ιδίως στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, στο πλαίσιο του φόρουμ για τους Αρχαίους Πολιτισμού και στη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα για την αγροτική ανάπτυξη, όπως και στην εκπαίδευση στελεχών του εμπορικού ναυτικού της Βολιβίας στην Ελλάδα ενόψει της κατασκευής του σιδηρόδρομου μεταφοράς προϊόντων και ενέργειας από τον λιμένα Ίλο του Περού.

Υπέρ ειρηνικής λύσης στη Βενεζουέλα

Αναφερόμενοι στην κατάσταση στην Βενεζουέλα, Τσίπρας και Μοράλες τάχθηκαν κατά των εξωτερικών παρεμβάσεων και υπέρ του διαλόγου, με σκοπό να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφύλιας σύρραξης. "Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει ένα χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει σε εκλογές, ελεύθερες και δημοκρατικές, διότι βασική αξία και αρχή μας πρέπει να είναι ότι οι λαοί πρέπει κυρίαρχα να αποφασίζουν το μέλλον τους, χωρίς ξένες επιβολές, χωρίς την προσπάθεια ξένων δυνάμεων να τους δείξουν τον δρόμο", τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο θα δραστηριοποιηθεί η Αθήνα το επόμενο διάστημα.

Έβο Μοράλες: Η αύξηση του μισθού, κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη

Απαντώντας σε ερώτηση της "Α", ο Έβο Μοράλες, τόνισε πως η αύξηση στον ελάχιστο μισθό είναι κινητήριος μοχλός για όλη την οικονομία, τονίζοντας πως πρόκειται για μια πολιτική αναδιανομής του πλούτου που δίνει κίνητρο στην ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς. "Όταν αναλάβαμε το 2006, ο ελάχιστος μισθός ήταν 50 δολάρια. Σήμερα είναι 300 και περισσότερα", σημείωσε, ενώ επισήμανε ότι παράλληλα εφαρμόστηκαν μικρά παραγωγικά προγράμματα, όπως η κοινωνική κατοικία με κρατική επιδότηση 70% - 80% σε φτωχές οικογένειες, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ανθρώπων με χαμηλό εισόδημα.

"Χάρη σε αυτές τις πολιτικές, έχουμε ανάπτυξη 4,9% που τους εκπλήσσει όλους. Όταν αναλάβαμε, ήμασταν στην τελευταία θέση στα κράτη της Νότιας Αμερικής και στην προτελευταία σε όλη την Αμερική λόγω των πολιτικών που εφαρμόζονταν. Αλλάξαμε το παραγωγικό μοντέλο, την ιδιοκτησία των στρατηγικών επιχειρήσεων, κάναμε μια ‘ένεση πόρων’. Αυτές οι πολιτικές και τα προγράμματα μας βοήθησαν" είπε χαρακτηριστικά.

Αλ. Τσίπρας: Θα ελαφρύνουμε φορολογικά τα μεσαία στρώματα

"Νεοφιλελεύθερο μύθο" χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας το ότι η ενίσχυση της εργασίας είναι απειλή για την ανάπτυξη. Αντίθετα, τόνισε, η ενίσχυση της εργασίας αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, επισημαίνοντας την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, που, παρά τις προειδοποιήσεις για επιπλοκή στις προσπάθειες εξόδου στις αγορές και στην ανάπτυξη, οδήγησε, τον πρώτο μήνα εφαρμογής, στη δημιουργία 35.000 νέων θέσεων εργασίας.

"Ούτε έχει επαληθευτεί πουθενά ότι και το χαμηλό φορολογικό κόστος επίσης είναι προϋπόθεση για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι προϋπόθεση για την υψηλή κερδοφορία, βεβαίως. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλά δεν είναι προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης" σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι όσο προχωράμε στην έξοδο από την κρίση, "τόσο θα ελαφρύνουμε τη φορολογική επιβάρυνση των μεσαίων στρωμάτων". Επισήμανε ωστόσο ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η ελάφρυνση των πλουσίων, διότι "τότε δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να αναδιανέμουμε πλούτο, να στηρίζουμε το κοινωνικό κράτος, να στηρίζουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία". Όπως τόνισε, αυτή είναι η διαφορά μιας προοδευτικής διακυβέρνησης από μια νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση, η οποία, προκειμένου να στηρίξει τις ελίτ, προκειμένου να μειώσει τη φορολογία των πλουσίων, προχωρά σε μια πολιτική καταστροφική για τις πλατιές μάζες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL