Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά τον αγωνιστή της Αριστεράς Αλέκο Μιχαλόπουλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά τον αγωνιστή της Αριστεράς Αλέκο Μιχαλόπουλο

Τη θλίψη του για τον θάνατο του αγωνιστή της Αριστεράς Αλέκου Μιχαλόπουλου εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, διατυπώνοντας παράλληλα τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Ο Αλέκος Μιχαλόπουλος γεννήθηκε το 1928 στα Άνω Πετράλωνα. Τον Ιούνιο του 1941 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Με την ίδρυση του ΕΑΜ πέρασε στο ΕΑΜ Νέων, συμμετέχοντας στη δημιουργία των συσσιτίων στα σχολεία της Κατοχής. Με την ίδρυση του ΕΛΑΣ εντάχθηκε στην ομάδα του εφεδρικού ΕΛΑΣ στα Πετράλωνα. Με την ίδρυση της ΕΠΟΝ πέρασε ως οργανωτικό στέλεχός της για την ανάπτυξη μαζικού νεολαιίστικου κινήματος, παίρνοντας μέρος ως νεολαίος στο γραφείο της ΚΟΒ του ΚΚΕ στα Πετράλωνα. Τον Δεκέμβριο του 1944 ανέλαβε την οργάνωση της ΕΠΟΝ στα Πετράλωνα ως πρώτος γραμματέας και ταυτόχρονα ως διμοιρίτης της διμοιρίας επονοελασιτών στα Πετράλωνα. Τον Μάρτιο του 1949 συνελήφθη από την Ασφάλεια, βασανίστηκε επί 31 ημέρες στα υπόγεια της ασφάλειας στον Πειραιά, φυλακίστηκε στα Βούρλα, ακολούθησε η μεταγωγή του στη Μακρόνησο και η παραπομπή του στο έκτακτο στρατοδικείο του Πειραιά, όπου, τον Ιούλιο του 1949, καταδικάστηκε αρχικά σε θάνατο και στη συνέχεια η ποινή του μετετράπη σε εικοσαετή κάθειρξη. Με το πραξικόπημα του 1967 συνελήφθη και εκτοπίστηκε στη Γυάρο και τη Λέρο. Ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΕΔΑ, υπήρξε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για σειρά ετών, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, ενεργός μέλος του αγώνα για τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μέλος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το τέλος της ζωής του από τις γραμμές της Οργάνωσης Άνω Πετραλώνων - Θησείου.

Ο Αλέκος Μιχαλόπουλος βρισκόταν πάντοτε στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού για κοινωνική απελευθέρωση και υπήρξε μέχρι τέλους πιστός στις αξίες και στα ιδανικά της Αριστεράς.

Συλλυπητήρια Ν. Βούτση

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αγωνιστή Αλέκου Μιχαλόπουλου εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης: "Ήταν ένας άνθρωπος που είχα την τύχη να γνωρίσω και να συμπορευτώ μαζί του. Ο Αλέκος Μιχαλόπουλος υπήρξε παράδειγμα αντιστασιακού που από τα νιάτα του μέχρι το τέλος της ζωής του πορεύτηκε με ανιδιοτέλεια και μαχητικότητα για το κοινό καλό. Εμείς του οφείλουμε γιατί έβαλε ένα λιθαράκι για την απελευθέρωση του τόπου. Πάντα θα τον θυμόμαστε για τις ανθρώπινες αξίες με τις οποίες πορεύτηκε σε όλη τη ζωή του". "Τυχεροί όσοι σε γνωρίσαμε" έγραψε στο Twitter ο Δ. Τζανακόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL