Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Μήνυμα του Εβο Μοράλες από την Αθήνα: Χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, δεν μπορούμε να έχουμε κοινωνική ειρήνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα του Εβο Μοράλες από την Αθήνα: Χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, δεν μπορούμε να έχουμε κοινωνική ειρήνη

Η επίσκεψη ενός ηγέτη από τη Λατινική Αμερική στη χώρα μας δεν είναι κάτι σύνηθες. Ιδίως όταν πρόκειται για τον ηγέτη μιας χώρας που εδώ και δεκατρία χρόνια βιώνει την αλλαγή και την ελπίδα για τον λαό της αποδεικνύοντας κάθε μέρα και μέσα από συνεχή αγώνα πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.

Μπορεί η Λα Παζ και η Αθήνα να είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά η μάχη για το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας, ο αγώνας απέναντι σε πανίσχυρες ελίτ, η υπεράσπιση της δημοκρατίας και η προσπάθεια εξόδου από σκληρά νεοφιλελεύθερα προγράμματα συνιστούν ένα αόρατο κόκκινο νήμα. Ο Έβο Μοράλες βρίσκεται από χθες στην Αθήνα ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα, τηρώντας την υπόσχεση που του είχε δώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Σήμερα το πρωί θα ξανασυναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Χθες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο αριστερός Πρόεδρος της Βολιβίας μίλησε σε μια γεμάτη, πολύχρωμη αίθουσα, όπου έγινε δεκτός με θερμό χειροκρότημα, στο οποίο ανταποκρίθηκε με ένα μεγάλο χαμόγελο.

"Περιορίσαμε δραστικά τη φτώχεια"

“Αν δεν εγγυηθούμε την κοινωνική δικαιοσύνη, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να έχουμε κοινωνική ειρηνη. Αν δεν σεβαστούμε την κυριαρχία των κρατών και την αξιοπρέπεια των λαών, ποτέ δεν θα έχουμε ειρήνη. Αν δεν σεβαστούμε την ιδιαιτερότητα του κάθε έθνους και της χώρας, δεν θα καταφέρουμε να απελευθερωθούμε”. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Έβο Μοράλες ευχαριστώντας τον “αδελφό” του Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση.

Ο αριστερός ηγέτης της Βολιβίας μετέφερε την εμπειρία από τη διακυβέρνηση της χώρας του και τη μετάβασή της από την πολιτική αστάθεια, τις στρατιωτικές δικτατορίες και την εικοσαετία σκληρού νεοφιλελευθερισμού στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Από την απόλυτη φτώχεια, που άγγιζε το 68% πριν από το 2006, σήμερα αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο 15%.

Κυβερνούσαν οι ΗΠΑ με φετφάδες

“Κάναμε μια δημοκρατική, κοινωνική και πολιτιστική επανάσταση” τόνισε υπογραμμίζοντας ότι οι ιθαγενείς, 200 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της χώρας, πήραν τη ζωή και το μέλλον στα χέρια τους. “Όλες οι αποφάσεις έρχονταν από τις ΗΠΑ. Ένας δικηγόρος από τις ΗΠΑ αποφάσιζε το μέλλον της χώρας. Έστελνε φετφάδες στο Κοινοβούλιο, τις μεταφράζαμε στα ισπανικά και τις εγκρίναμε. Το ΔΝΤ είχε γραφεία στην κεντρική τράπεζα της Βολιβίας και η CIA στο προεδρικό μέγαρο” περιέγραψε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως ο στόχος των δανείων του ΔΝΤ ήταν η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών και της ενέργειας.

Συνταγματική εγγύηση

“Το νερό, η ενέργεια, το φως είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν ανήκουν σε κανέναν. Γι' αυτό αγωνιζόμαστε σήμερα και το εγγυόμαστε για τους πολίτες μέσα από το σύνταγμα της χώρας μας” τόνισε, υπογραμμίζοντας πως πλέον η Βολιβία όχι απλά καλύπτει τις ανάγκες της, αλλά εξάγει ενέργεια και υδρογονάνθρακες, επισημαίνοντας τον ρόλο που έπαιξαν οι κρατικοποιήσεις στην ενίσχυση της οικονομίας.

Φιντέλ Κάστρο: Όπλο η εκπαίδευση

Ο Έβο Μοράλες μετέφερε μια συνομιλία που είχε με τον Φιντέλ Κάστρο. Όπως διηγήθηκε, ο ίδιος τον ρώτησε πώς θα μπορέσει να βρει όπλα για την επανάσταση ακούγοντας έκπληκτος τον Φιντέλ να του απαντάει ότι σήμερα η επανάσταση δεν γίνεται με τα όπλα, αλλά με την εκπαίδευση, με την υγεία και την ενότητα της κοινωνίας. Μετέφερε μάλιστα την εμπειρία πως ο λαός της Βολιβίας ξέφυγε από τη φτώχεια μέσα από προγράμματα, προοδευτικά πρότζεκτ, επιδόματα και στήριξη των φτωχότερων, όπως η κρατική επιδότηση κατά 80% στις μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις.

Ο Γκουαϊδό θυμίζει αντιβασιλέα

Αναφερόμενος στη Βενεζουέλα υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν σήμερα κάποιοι να συζητούν για στρατιωτικές επεμβάσεις παρομοιάζοντας τον Γκουαϊδό με τους αντιβασιλείς που όριζαν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αποικιοκράτες. “Οποιαδήποτε παρέμβαση με όπλα δεν λύνει ούτε τα κοινωνικά ούτε τα πολιτικά προβλήματα” τόνισε, επισημαίνοντας ότι και η Βενεζουέλα όλα αυτά τα χρόνια δίνει αγώνα για την ανεξαρτησία της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL