Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Άνοιξε ο δρόμος για αποτεφρωτήριο στον Ελαιώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άνοιξε ο δρόμος για αποτεφρωτήριο στον Ελαιώνα

Ο Μηνάς Χατζησάββας, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Γιάννης Βόγλης. Από τις πιο γνωστές περιπτώσεις ανθρώπων που επιθυμούσαν να μην ταφούν, αλλά να αποτεφρωθεί η σορός τους. Όμως δεν είναι μόνο εκείνοι που έκαναν αυτή την επιλογή.

Περίπου 3.000 αποτεφρώσεις Ελλήνων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο κυρίως στη Σόφια της Βουλγαρίας, με όλο το κόστος, ψυχικό και οικονομικό, που συνεπάγεται για τους συγγενείς το γεγονός ότι, ενώ στη χώρα μας η αποτέφρωση των νεκρών επιτρέπεται διά νόμου από το 2006, αυτό, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα λόγω ποικίλων κοινωνικοπολιτικών και εκκλησιαστικών αντιδράσεων.

Όλα δείχνουν ότι η κατάσταση -αν και αργοπορημένα - αλλάζει. Πλέον η κατασκευή αποτεφρωτηρίου στην Αθήνα δρομολογείται μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη. Η υπουργική απόφαση υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη και καθορίζει τον χώρο και τις προϋποθέσεις για την κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί και προταθεί από τον Δήμο Αθηναίων για την περιοχή του Ελαιώνα. Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε την εξέλιξη ως μια αυτονόητη και αναγκαία μεταρρύθμιση που γίνεται πράξη.

Τι προβλέπει η απόφαση

Η υπουργική απόφαση προβλέπει την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου καθώς και τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου (στα οικοδομικά τετράγωνα 17 και 29), βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, που ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση του Δήμου Αθηναίων. Στον κοινόχρηστο χώρο δημιουργείται οργανωμένος χώρος πρασίνου που περιλαμβάνει αναψυκτήριο, χώρους συνάθροισης κοινού, αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές απαραίτητες για τη φύλαξη και τη συντήρηση του χώρου. Οι περιφράξεις θα είναι φυτικές, η υπάρχουσα υψηλή βλάστηση προστατεύεται, ενώ τα υλικά επίστρωσης και η φύτευση θα είναι σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Υπενθυμίζεται ότι το πράσινο φως στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Αθήνα είχε δοθεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, στις 9 Νοεμβρίου 2017, οπότε είχε αποφασιστεί η χωροθέτηση του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στην περιοχή του Ελαιώνα. Την απόφαση είχαν καταψηφίσει τότε μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της Χρυσής Αυγής.\

Είχαν προηγηθεί νομοθετικές ρυθμίσεις που συμπεριλήφθηκαν σε άλλα νομοσχέδια αναφορικά με τη χωροθέτηση των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΕΝ), ώστε να διευκολυνθούν όσες δημοτικές αρχές εξέταζαν την ίδρυσή τους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δήμου, όπως δήλωνε παλαιότερα η αρμόδια αντιδήμαρχος, το κόστος για την αποτέφρωση έχει υπολογιστεί στα 500 ευρώ (αντί για σχεδόν 3.000 ευρώ που απαιτεί όλη η διαδικασία για τη μεταφορά και την αποτέφρωση στη Βουλγαρία) και συνεπώς η απόσβεση της επένδυσης δημιουργίας αποτεφρωτηρίου στον Ελαιώνα μπορεί να έχει γίνει σε δύο χρόνια.

“Λύση για ένα αίτημα δεκαετιών”

“Με την απόφαση αυτή δίνεται λύση σε ένα αίτημα σημαντικής μερίδας πολιτών, το οποίο εκκρεμούσε επί δεκαετίες” δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Σημείωσε ότι “δίνεται η δυνατότητα στον Δήμο Αθηναίων να αξιοποιήσει κοινόχρηστους χώρους που κατέχει στην περιοχή ξεπερνώντας τη δυσκαμψία του θεσμικού πλαισίου για ένα ζήτημα κοινωφελούς λειτουργίας”.

Η δυνατότητα αυτή, επισήμανε, “είναι συμβατή με το νέο Προεδρικό Διάταγμα των χρήσεων γης, σύμφωνα με το οποίο οι εγκαταστάσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται πλέον στις κοινωνικές εξυπηρετήσεις για τους κατοίκους”.

“Πολύ σημαντική εξέλιξη”

“Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών, που δεν αποτελούσε απλώς μία δέσμευσή μας, αλλά και μία υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στα στοιχειώδη δικαιώματα του πολίτη” είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Πρόσθεσε ότι “από το 2014 που ξεκινήσαμε την προσπάθεια περάσαμε από τα χίλια κύματα προκειμένου να διορθωθούν οι αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου και τελικά να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη χώρα μας”.

“Να πάψουν να εξορίζονται οι νεκροί”

“Να πάψουν να εξορίζονται οι νεκροί στη Βουλγαρία” ζήτησε ο Στ. Θεοδωράκης. Σχολιάζοντας την εξέλιξη επιφυλακτικά, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε πως “όχι, δεν θα πανηγυρίσουμε τη νιοστή υπογραφή για το αποτεφρωτήριο που ΘΑ γίνει κάποτε στην Αθήνα. Θα περιμένουμε τη στιγμή που θα πάψουν να εξορίζονται οι νεκροί στη Βουλγαρία για αποτέφρωση. Μόνο τότε θα έχουμε νικήσει τα γραφειοκρατικά και άλλα τέρατα της οπισθοδρόμησης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL