Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Στον δρόμο που άνοιξε ο Βέμπερ η Ν.Δ. για την Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον δρόμο που άνοιξε ο Βέμπερ η Ν.Δ. για την Τουρκία

Σε διακριτική αποστασιοποίηση από την εθνική γραμμή, που υπηρέτησαν και οι κυβερνήσεις της Ν.Δ., αναφορικά με τη διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προχωρά η αξιωματική αντιπολίτευση. “Η πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. έχει τελειώσει" ισχυρίστηκε ο Άδ. Γεωργιάδης, ενώ αρμόδιες πηγές του κόμματος εξειδίκευαν στην “Α” πως “πλέον χρειάζεται η εισαγωγή της αιρεσιμότητας στη συμφωνία τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, την οποία η Άγκυρα θέλει να ανανεώσει και να ενδυναμώσει”. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες ο Μανφρεντ Βέμπερ σημείωσε πως «αν εκλεγώ, θα δώσω εντολή στις Βρυξέλλες να παύσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε., ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό» κι ενώ η Ν.Δ. έχει αποφύγει να πάρει επίσημη θέση για τη δήλωση του υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν με το ΕΛΚ.

“Η πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. έχει τελειώσει”

“Ο κ. Βέμπερ λέει φωναχτά κάτι που έχει συναποφασίσει η Ευρώπη” θεωρεί ο Άδωνις Γεωργιάδης (News 247), που εκτίμησε πως “αυτό το ξέρουν οι Τούρκοι, το ξέρουν και οι Ευρωπαίοι". Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. -καθιστώντας πιο σαφή τη σταδιακή στροφή της Ν.Δ.- επεσήμανε πως "η πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. έχει τελειώσει. Εμείς στην Ελλάδα προσπαθούμε να μην το φωνάζουμε και θέλουμε να εξευμενίζουμε το θηρίο με την ευρωπαϊκή του προοπτική". Σημείωσε δε πως “κάποιου είδους ειδική σχέση με την Τουρκία ασφαλώς και θα υπάρχει. Άλλο αυτό και άλλο να είναι η Τουρκία πλήρες μέλος της Ε.Ε.".

“Αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης”

Σε αυτό το φόντο "γαλάζιοι" κύκλοι προκρίνουν “την ανάγκη μιας εναλλακτικής προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία, διαφορετικής από τη σημερινή στρατηγική ένταξής της στην Ε.Ε.”, καθώς -όπως εκτιμούν- “η ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας έχει παγώσει και έτσι αυτός ο 'μηχανισμός κινήτρων και κυρώσεων' δεν είναι πλέον αποτελεσματικός». “Γι' αυτό”, καταλήγουν οι ίδιες πηγές, “χρειάζεται η πολιτική εισαγωγή ορισμένων προϋποθέσεων σε ό,τι αφορά το αίτημα της Τουρκίας για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, όπως τη δημοκρατική λειτουργία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και του διεθνούς δικαίου καθώς και των σχέσεων καλής γειτονίας”.

Η πάγια στάση

Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. ξεκίνησαν επίσημα στις 3 Οκτωβρίου 2005 και έκτοτε (και) οι "γαλάζιοι" πρωθυπουργοί έχουν προβεί σε δηλώσεις στήριξης της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας. «Υποστηρίζουμε, σταθερά και έμπρακτα, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σας» σημείωνε ενδεικτικά -κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα- ο Κώστας Καραμανλής τον Αυγουστο του 2005 υπενθυμίζοντας πως “δεν είναι μόνο τα οικονομικά κριτήρια τα οποία θα πρέπει να εκπληρώσει η Άγκυρα προκειμένου να ενταχθεί στην Ε.Ε.”. Επιπλέον ο Αντώνης Σαμαράς, στο τρίτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 2014, υπογράμμιζε πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» και  προσέθετε ότι “είναι χρήσιμο ο γείτονάς μας να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εκπληρώνοντας βέβαια τα προαπαιτούμενα".

Το ΕΛΚ στον δρόμο των Μέρκελ - Σαρκοζί

Τον Φεβρουάριο του 2017 σε έγγραφο που κατέθεσε το ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριζε πως «μόνο χώρες που ανήκουν γεωγραφικά στην Ευρώπη μπορούν να ενταχθούν στην Ε.Ε.», γι' αυτό "η Τουρκία δεν θα μπορούσε να ενταχθεί πλήρως στην Ε.Ε., διότι αυτό θα ήταν περίπλοκο τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για εκείνη». Αντ’ αυτού το ΕΛΚ προτείνει η Τουρκία να είναι μεταξύ μιας ομάδας χωρών οι οποίες "θα είναι εταίροι της Ε.Ε., χωρίς όμως να έχουν προοπτική ένταξης στο μπλοκ”. Ήδη από το 2009 οι Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί είχαν φροντίσει να φράξουν τον ευρωπαϊκό δρόμο της γειτονικής χώρας. «Για να μπορέσει να δράσει, η Ε.Ε. χρειάζεται να έχει σύνορα. Η άνευ περιορισμών επέκτασή της δεν είναι δυνατή» σημείωνε με νόημα η καγκελάριος, ενώ ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας επιβεβαίωνε πως «η Άνγκελα Μέρκελ και εγώ βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή. Η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ένωση. Πρέπει να της το πούμε καθαρά και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας μαζί της»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL