Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Σήμερα οι πρώτες συναντήσεις για τον "ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα οι πρώτες συναντήσεις για τον "ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία"

Αμφίπλευρο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και στην Αριστερά, εκπροσώπηση των γυναικών και κοινωνική αναφορά είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις πρώτες 13+3 υποψηφιότητες του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτό ανακοινώθηκε χθες. Ωστόσο η χθεσινή συνεδρίαση αποφάσισε και τα επόμενα βήματα για τη συγκρότηση του μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας υπό τον τίτλο "ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία".

Προς συνδιάσκεψη του προοδευτικού πόλου

Σήμερα θα γίνει η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ και των εκπροσώπων των συλλογικοτήτων, καθώς και των προσωπικοτήτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κ.Ε. του κόμματος για τη συγκρότηση προοδευτικής συμμαχίας στις ευρωεκλογές, με στόχο τη διοργάνωση μεγάλης συγκέντρωσης πιθανότατα στις 27 Μαρτίου.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στη συγκέντρωση, που θα έχει τα χαρακτηριστικά συνδιάσκεψης, θα συγκροτηθεί κοινή εκλογική επιτροπή. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η καμπάνια, τα υλικά και συνολικά η εκστρατεία να σηματοδοτηθεί από το λογότυπο "ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία". Στο ίδιο πλαίσιο το ερχόμενο διάστημα προγραμματιζεται σειρά εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα.

Επιστολή της Προοδευτικής Συμμαχίας στους υποψηφίους προέδρους για την Κομισιόν

Οι διεργασίες, εκτός από τη χώρα μας, πυκνώνουν και στην Ευρώπη. Τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Ευρωκοινοβούλιο, μεταξύ των οποίων και ο Δ. Παπαδημούλης, απέστειλαν χθες ανοικτή επιστολή προς τους υποψηφίους των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων για την προεδρία της Κομισιόν από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πρασίνους για διάλογο πάνω σε δέκα συγκεκριμένους άξονες.

Ειδικότερα, ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου 2019 ζητούν από τους υποψηφίους Νίκο Κούε και Βιολέτα Τόμιτς (Αριστερά), Φρανς Τίμερμανς (Σοσιαλιστές), Μπας Έικχουτ και Σκα Κέλερ (Πράσινοι) να μοιραστούν τις πολιτικές τους προτεραιότητες πάνω σε 10 σημεία που η Προοδευτική Συμμαχία καταθέτει, ζητώντας απαντήσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου, για την εκκίνηση ενός διαλόγου και προοδευτικών συγκλίσεων.

"Σας καλούμε να υψώσετε τη φωνή σας και να δεσμευτείτε σε μια ατζέντα που προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την αλληλεγγύη" επισημαίνουν στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές της Προοδευτικής Συμμαχίας δεσμευόμενοι να συνεχίσουν τον διάλογο για τις προοδευτικές συγκλίσεις τόσο στο επίπεδο του Ευρωκοινοβουλίου όσο και στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών, σε συνεργασία με ΜΚΟ και προοδευτικές οργανώσεις.

"Αγωνιούμε και παλεύουμε για την επικράτηση των δημοκρατικών αξιών, για προοδευτικές αλλαγές στις κοινωνίες μας, για ένα μέλλον βιώσιμο για την ευρεία πλειοψηφία των συμπολιτών μας και όχι για τους λίγους των ελίτ" τονίζει η Προοδευτική Συμμαχία.

Μεταξύ των δέκα σημείων που προτείνει η Προοδευτική Συμμαχία είναι οι τέσσερις βασικές αρχές του Μανιφέστου του Βεντοτένε: κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία των πολιτών, ειρήνη και αλληλεγγύη, ένα νέο Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης, μια νέα Χάρτα περί μιας κυρίαρχης ευρωπαϊκής δημοκρατίας, ενδυνάμωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της εργασίας, εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών και βιώσιμων στρατηγικών, πραγματική ισότητα των φύλων στην εργασία και όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Δυνατά για τις πιο κρίσιμες εκλογές στην Ευρώπη

Τα πρώτα ονόματα πήραν το "πράσινο φως" από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που συνεδρίασε υπό τον Αλ. Τσίπρα στην Κουμουνδούρου ενώ ο βασικός κορμός του ψηφοδελτίου αναμένεται να ανακοινωθεί και να τεθεί προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή, που πρόκειται να συνεδριάσει ξανά εως το τέλος Μαρτίου.

"Οι ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου, είναι οι πιο κρίσιμες για την Ευρώπη και σαν εθνικές εκλογές στην Ελλάδα. Προβάλλουμε το έργο και το πρόγραμμά μας. Για ισχυρή, αναπτυσσόμενη και δίκαιη Ελλάδα, σε μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη. Με δυνατό ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική συμμαχία. Πάμε δυνατά" ήταν το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

Σημαντική η γυναικεία εκπροσώπηση

Έτσι, εκτός από τους τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -Δ. Παπαδημούλη, Κ. Κούνεβα και Στ. Κούλογλου- και τον πρώην υπουργό Π. Κουρουμπλή που είχε ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, σημαντική είναι η γυναικεία νότα, που συνδυάζεται με πολύπλευρη κοινωνική εκπροσώπηση. Στην μάχη των κρίσιμων ευρωεκλογών "ρίχνονται" η Άννα Τσάτσου - Παπαδημητρίου, νομικός, ιδρυτικό μέλος της Ε.ΑΡ. και πρώην αντιπεριφερειάρχης με την παράταξη του Γ. Σγουρού, κόρη του συνταγματολόγου Δ. Τσάτσου.

Επίσης η Ιωάννα Κοντούλη, ιδρυτικό στέλεχος των Οικολόγων Πρασίνων, από τους οποίους αποχώρησε στο τέλος του 2014, με σημαντική δράση στα περιβαλλοντικά ζητήματα και μέσω της θέσης της ως προέδρου της δημόσιας εταιρείας Κτιριακές Υποδομές από το 2016. Η Μυρσίνη Λοΐζου, κόρη του αείμνηστου Μάνου, γραφίστρια και με ενεργό συμμετοχή στη συγκρότηση του νέου φορέα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, το συνεταιριστικό σχήμα μετά την "περιπέτεια" με την ΑΕΠΙ.

Eκπροσώπηση θα έχει και η νέα γενιά, με τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της 30χρονης νομικού από την Κομοτηνή Ουφούκ Μουσταφά, η οποία είναι εν ενεργεία δημοτική σύμβουλος με την παράταξη ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή στον Δήμο Κομοτηνής.

Τη γυναικεία εκπροσώπηση στην πρώτη λίστα των υποψηφίων συμπληρώνουν η Φ. Σκοπούλη, καθηγήτρια Παθολογίας - Ανοσολογίας στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, προερχόμενη από τη ΔΗΜ.ΑΡ. η οποία είχε διατελέσει υφυπουργός Υγείας, αλλά και η επικεφαλής της ελληνικής ομογένειας στην Ιταλία Όλγα Νάσση.

Παρουσίες με σημαντική επιστημονική προσφορά και ο ισχυρός συμβολισμός με τον Δ. Πλουμπίδη

Μεταξύ των υποψηφίων συμπεριλαμβάνονται και δυο παλαιοί γνώριμοι στον κόσμο της Αριστεράς με σημαντική επιστημονική παρουσία και προσφορά στους τομείς τους και συμμετοχή στην κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα σε διαφορετικές φάσεις. Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και γιατρό Γ. Μουζάλα, που έδωσε τη μάχη του προσφυγικού στην πιο κρίσιμη και απαιτητική στιγμή της, και τον πρώην υφυπουργό παιδείας και πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνη.

"Έκπληξη" αποτελεί η συμμετοχή στα ευρωψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ του ψυχιάτρου Δημήτρη Πλουμπίδη. Γιος του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Πλουμπίδη, που εκτελέστηκε το 1953 μετά την καταδίκη του "δις εις θάνατον" από έκτακτο στρατοδικείο. Γεννημένος σε συνθήκες παρανομίας, ο Δ. Πλουμπίδης, με πλούσιο επιστημονικό έργο, είναι ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ και εκπροσωπεί την Ελλάδα για θέματα ψυχικής υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Από τον Μάιο του 2014 είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, επιστημονικής και επαγγελματικής ένωσης των Ελλήνων ψυχιάτρων, αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Ο Γιώργος Χρηστάκης, χορευτής και χορογράφος σε αναπηρικό αμαξίδιο και κοινωνικός ψυχολόγος, υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μεταφέρει το μήνυμα ενάντια στις διακρίσεις κατά του "διαφορετικού" σε όλο τον κόσμο μέσα από τη χορευτική ομάδα Dagipolidanceco, που δημιούργησε ο ίδιος.

Ο Γ. Χρηστάκης χορογραφεί, χορεύει, σχεδιάζει και οργανώνει όλες τις παραγωγές και παραστάσεις της έως και σήμερα και έχει και τη συνολική ευθύνη παραγωγής και εκτέλεσης. Με την Dagipoli προκάλεσε ανατροπές και η δουλειά του με την ομάδα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, από την Αμερική έως την Ευρώπη και την Ασία.

Τέλος, στους πρώτους δεκαέξι υποψήφιους συγκαταλέγονται ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης και ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Μουχαμέντι Γιόνους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL