Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
"Όχι" Μπούλμαν στην Ευρώπη των Σόιμπλε, Όρμπαν, τρόικας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Όχι" Μπούλμαν στην Ευρώπη των Σόιμπλε, Όρμπαν, τρόικας

Η κατάμεστη αίθουσα στο Caravel, η σύνθεση του ακροατηρίου, τα χειροκροτήματα και η ικανοποίηση του κόσμου που συμμετείχαν στην εκδήλωση «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ελλάδα» έμοιαζε με ελπιδοφόρο αποτύπωση της συμπόρευσης που επιδιώκεται με τη διακηρυγμένη στρατηγική στόχευση της σύγκλισης προοδευτικών δυνάμεων. Αν όχι ακόμα σε επίπεδο κομμάτων (αφού απουσίασε το ΚΙΝ.ΑΛΛ.), σίγουρα σε επίπεδο βάσης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Έτσι το μήνυμα που έστειλαν οι ομιλητές πολλαπλασιάστηκε και έγινε ακόμα πιο ηχηρό: Eπιβάλλεται να αφήσουν όλοι πίσω τους τις διαφορές του παρελθόντος και να υπάρξουν συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων μέσα από προγραμματικές συμπτώσεις. Από μια εξαιρετικά ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή συζήτηση, όπως ανέφεραν στην «Α» στελέχη άλλων πολιτικών χώρων που συμμετείχαν, οι ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη νικηφόρων συμμαχιών για την αποτροπή της εκλογής του Μ. Βέμπερ στο «τιμόνι» της Κομισιόν και έθεσαν ως κοινό αντίπαλο την άνοδο της Ακροδεξιάς, τις ανισότητες και τον νεοφιλελευθερισμό.

Μεγάλος «απών» από την εκδήλωση των Ευρωσοσιαλιστών, του ελληνικού Γραφείου Friedrich - Ebert - Stiftung και του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) ήταν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο.

Παρόντες στην εκδήλωση πλήθος υπουργών, βουλευτών και στελέχων του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητοι βουλευτές, προσωπικότητες της «Γέφυρας» και του χώρου της Κεντροαριστεράς, πλήθος στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ομάδας Pes Activists. Μεταξύ αυτών οι: Π. Σκουρλέτης, Ν. Παππάς, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Φ. Κουβέλης, Κ. Ζαχαριάδης, Ό. Γεροβασίλη, Π. Κουρουμπλής, Κ. Δουζίνας, Ν. Μανιός, Αρ. Μπαλτάς, Ν. Σαντορινιός, Γ. Πάντζας, Ν. Κοτζιάς, Γ. Μουζάλας, Θ. Μωραΐτης, Ά. Τόλκας, Μ. Χρυσοβελώνη, Θ. Μεγαλοοικονόμου, Θ. Τζάκρη, Σπ. Δανέλλης, Γ. Ραγκούσης, Ν. Μπίστης, Παν. Παναγιώτου, Μ. Ρεπούση, Ν. Μαδεμλής (πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ), τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ Δ. Χατζησωκράτης, Στ. Καλπάκης, Δ. Χαλαζωνίτης, Γ. Αργυρός, Γερ. Γεωργάτος, Θ. Τσίκας (Ποτάμι), Μ. Μπεντενιώτης (πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ) και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος.

"Η Ευρώπη δέχεται πυρά"

«Σας καλέσαμε για τον σαφή λόγο ότι η Ευρώπη μας δέχεται πυρά, οι λαοί μας και το μέλλον τους απειλούνται». Με την εναρκτήρια φράση του ο Ούντο Μπούλμαν προσδιόρισε ευθέως το μεγάλο διακύβευμα ενόψει και πέραν των ευρωεκλογών για να υπογραμμίσει πως «όλοι οι υπέρμαχοι της ευρωπαϊκής ιδέας είμαστε και θα είμαστε σε διάλογο». Απώτατος στόχος: «Να βελτιώσουμε τις ζωές των ανθρώπων μας, να δεσμευτούμε για ένα καλύτερο μέλλον και να μετασχηματίσουμε το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο».

Ο πρόεδρος της ομάδας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο είπε ότι οι σοσιαλδημοκράτες είναι αυτοί που πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο της εξεύρεσης λύσεων και πως η σημερινή εκδήλωση είναι η αρχή, αλλά όχι το τέλος. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη του Σόιμπλε, του Βέμπερ και της τρόικας». «Πρέπει να ξεπεράσουμε τις νεοφιλελεύθερες ιδεολογίες αν θέλουμε η Ευρώπη να επιβιώσει» τόνισε, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης των θεσμών της Ε.Ε. και της ίδιας της Ευρώπης. «Να δώσουμε σύγχρονες απαντήσεις για την ευημερία» είπε υπογραμμίζοντας πως, όταν τα κράτη πρόνοιας δεν λειτουργούν, «οι εξτρεμιστές βγαίνουν να μας πουλήσουν μίσος και εθνικισμό». Δήλωσε ευγνώμων που η Ελλάδα «βοηθά στη σταθεροποίηση της ειρήνης στην Ευρώπη».

Ο Ού Μπούλμαν άσκησε δριμεία κριτική στους νεοφιλελεύθερους που οδήγησαν την Ελλάδα στο χάος «για διάφορους λόγους, εγχώριους αλλά και διεθνείς». «Έφεραν τον πέλεκυ πάνω από τους λαούς» «Είμαι από την ίδια χώρα με τον Σόιμπλε, αλλά ποτέ δεν θα απόσχω από το να ασκήσω κριτική γι’ αυτή την ανεύθυνη πολιτική που επιδίωξε να τιμωρήσει τους λαούς και όχι να λύσει τα προβλήματά τους» σημείωσε. Τόνισε ότι «δεν πρέπει αυτό ποτέ να συμβεί ξανά. Δεν έφταιγε ο λαός της Ελλάδας». «Έχετε αποδειχτεί πραγματικοί μαχητές. Αυτό είναι το πνεύμα που θα ήθελα να υιοθετήσουμε όλοι στην Ευρώπη. Θα νικήσουμε, πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο για μια νέα Ευρώπη» υπογράμμισε.

Λ. Κατσέλη: Ν’ αφήσουμε τις αντεγκλήσεις, να κοιτάξουμε μπροστά

«Υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε από τα ωραία λόγια στις πράξεις. Αλλά χρειάζεται η κινητοποίηση από όλους, χρειάζονται συνέργειες, να αφήσουμε πίσω τις αντεγκλήσεις και τις μικροκομματικές επιδιώξεις, να κοιτάξουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση και τόλμη, για μια προοδευτική, δίκαιη και βιώσιμη Ευρώπη. Η πρόκληση είναι μπροστά μας» τόνισε η Λ. Κατσέλη.

Παρουσίασε ενδελεχώς τις πέντε ενότητες δράσης, που εξειδικεύονται σε 110 πολιτικές και συνιστούν την έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα στην Ευρώπη. Εξήγησε ότι αποτελεί πεδίο για διάλογο με στόχο «προοδευτικές προγραμματικές συγκλίσεις σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επιπεδο». «Μια άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία και εφικτή» είναι το μήνυμα της έκθεσης, τόνισε. Είναι εφικτή μια άλλη Ευρώπη, είπε, «αρκεί να υπάρχουν πολιτική βούληση, συνεργασίες και ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα συγκλίσεων».

Μ. Κύρκος: Προϋπόθεση οι προγραμματικές συμπτώσεις

Τη σκυτάλη πήρε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μ. Κύρκος σημειώνοντας ότι για τις συγκλίσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση η προγραμματική σύμπτωση. Καυτηρίασε την απόφαση της Φ. Γεννηματά να απουσιάζει. Ένας εχθρός είναι η Ακροδεξιά και οι συντηρητικές παρατάξεις που αγκαλιάζουν την ατζέντα τους, είπε, προσθέτοντας ότι και «η Αριστερά πρέπει να απογαλακτιστεί από κάποιες παραδόσεις αντιευρωπαϊκές».

Δ. Παπαδημούλης: Νικηφόρες πλειοψηφίες αποτροπής της εκλογής Βέμπερ

«Η προοδευτική συμμαχία να φτιάξει νικηφόρες πλειοψηφίες για να αποτρέψουμε το εφιαλτικό σενάριο της εκλογής Βέμπερ ως προέδρου της Κομισιόν» τόνισε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ε.Κ. «Έχουμε διαφορές μεταξύ μας», επισήμανε, «αλλά μπορούμε να χτίσουμε συμμαχίες μόνο μέσα από τον διάλογο». Με αιχμή προς τη Φ. Γεννηματά, τόνισε ότι «την ιστορία τη γράφουν οι πάροντες, όχι οι απόντες και οι απούσες».

Ο Δ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι η χθεσινή εκδήλωση αποτελεί συνέχεια του διαλόγου που έχει ξεκινήσει για τη συνεργασία αριστερών, σοσιαλιστών και πράσινων, για τις αναγκαίες αλλαγές και την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των κινδύνων και μίλησε για πλατιά συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων.

Μ. Κοππά: Αφήνουμε τις διαφορές μας, ενωνόμαστε με κοινούς στόχους για το αύριο

«Να ενωθούμε γύρω από κοινούς στόχους, κοιτάζοντας προς το μέλλον, αφήνοντας πίσω τις διαφορές του παρελθόντος» ήταν η θέση της πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοππά. Με προγραμματικές συγκλίσεις να οικοδομήσουμε το αύριο για την Ευρώπη, σημείωσε, ενώ είπε ότι λυπάται πραγματικά για την απουσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ότι ο απών πάντα έχει άδικο.

Θ. Θεοχαρόπουλος: Προοδευτικές λύσεις κατά εθνολαϊκισμού - συντήρησης

Με τη φράση “η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν φοβάται τον διάλογο, γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ”, ο Θ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε παρών στις διεργασίες συγκλίσεων μεταξύ “ευρύτερων προοδευτικών δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, για να αναχαιτίσουμε την επέλαση του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της Άκρας Δεξιάς”. Τόνισε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. αγωνίζεται για την επαναθεμελίωση μιας σύγχρονης προοδευτικής πρότασης, “για να προωθηθεί μία σύγχρονη αριστερή πρόταση διακυβέρνησης” τασσόμενος υπέρ του διαλόγου “σε προγραμματική βάση και όχι ευκαιριακές συμπράξεις”. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. σημείωσε ότι, όπως και άλλα συντηρητικά ευρωπαϊκά κόμματα, «η Ν.Δ. διολισθαίνει σε όλο και πιο σκληρές και δεξιές απόψεις» στο βωμό της εκλογικής επιβίωσης. Με αιχμή προς το ΚΙΝ.ΑΛΛ., σχολίασε ότι “οφείλουμε να μείνουμε μακριά από παιχνίδια πολιτικής εξουσίας και άγονες αντιπαλότητες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL