Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
"Για εμάς η λέξη επαναδιαπραγμάτευση είναι απαγορευμένη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Για εμάς η λέξη επαναδιαπραγμάτευση είναι απαγορευμένη"

"Για εμάς η λέξη επαναδιαπραγμάτευση είναι απαγορευμένη λόγω του παρελθόντος" ομολόγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναδιπλώθηκε σε σχέση με το "γαλάζιο" αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων επισημαίνοντας ότι "στην αρχή δεν θα ασχοληθώ με το ζήτημα, θα πω στους Ευρωπαίους να μας δώσουν έξι με οκτώ μήνες για να τους αποδείξουμε ότι είμαστε σοβαροί και, αν πρέπει να παραμείνουμε στον στόχο του 3,5% μέχρι το 2020, ας είναι".

Παρ’ όλα αυτά σημείωσε πως "θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση", ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας πως "χρειάστηκε έξι μήνες για να καταλάβει τι είχε γίνει και, ακόμη και όταν το κατάλαβε, μετά μοίραζε χρήματα"! Επιχείρησε δε να ταυτίσει τον Αλ. Τσίπρα με τον Β. Όρμπαν.

"Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε προβλήματα"

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συζήτηση που είχε με τον Π. Σπίγκελ των "Financial Times", έστειλε το μήνυμα στους εταίρους ότι "πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχει κούραση στις Βρυξέλλες για ό,τι αφορά την Ελλάδα και δεν θέλουμε να προκαλέσουμε επιπλέον προβλήματα". Πρότεινε δε μία "νέα συμφωνία" με τους θεσμούς στο σκέλος των πρωτογενών πλεονασμάτων σημειώνοντας ότι "θα προωθήσουμε περισσότερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα μικρότερες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα".

Κατάργηση κοινωνικού μερίσματος

Προανήγγειλε την κατάργηση του κοινωνικού μερίσματος λέγοντας ότι "αντί να δίνουμε επιδόματα τα Χριστούγεννα, σκοπεύουμε να εστιάσουμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη μείωση των πλεονασμάτων". Ο κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε να προσθέσει πως "μετά, όμως, το 2021-22 και ύστερα θα πρέπει το θέμα των πλεονασμάτων να το εξετάσουμε"

"Success story"... Σαμαρά

Αναφερόμενος στη "διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ." ο κ. Μητσοτάκης ανέσυρε την φράση από το... σαμαρικό παρελθόν ότι "η χώρα θα βρεθεί μπροστά στο πραγματικό success story".

Παράλληλα, κλήθηκε να απαντήσει "αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κοπεί από τον προϋπολογισμό" και, όπως αναμενόταν, εστίασε "στο μέγεθος του δημόσιου τομέα για τον οποίο εσχάτως βλέπουμε αύξηση των δαπανών".

"Προσλαμβάνουμε περισσότερους απ’ όσους χρειαζόμαστε" σημείωσε σε επικριτικούς τόνους, ενώ κλείνοντας το μάτι εκ νέου στα ιδιωτικά συμφέροντα επανέλαβε ότι "γίνονται δαπάνες που μπορούν να περιοριστούν χωρίς να χαθεί η ποιότητα των υπηρεσιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Υγεία, στην οποία δεν υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα".

Σε ανάλογο πνεύμα επέκρινε τους θεσμούς για το γεγονός ότι "δεν έκαναν καλό στη χώρα κλείνοντας τα μάτια σε θέματα που αφορούν την Παιδεία. Δεν χρειάζομαι κανέναν να μου πει ότι πρέπει να έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια".

Ταύτιση Όρμπαν με... Τσίπρα για να ζητήσει έξοδο από το ΕΛΚ!

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προανήγγειλε πως "τη Δευτέρα θα στείλω μία επιστολή στο ΕΛΚ για την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του Όρμπαν" στηλιτεύοντας το γεγονός ότι "η προσέγγισή του στη μετανάστευση είναι άκρως προβληματική".

Πρόσθεσε ωστόσο ότι "θα ανέμενα την ίδια ευαισθησία που δείχνει ο κόσμος για τον Όρμπαν να τη δείχνει για τον κ. Τσίπρα. Για τις παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη, στα μέσα ενημέρωσης, για τον τρόπο που επιτίθεται στους πολιτικούς αντιπάλους του ή όταν προσπαθεί να ελέγξει τον κρατικό μηχανισμό". Είπε δε πως "απευθύνομαι ιδιαίτερα και στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, που ξαφνικά έχουν ερωτευθεί τον κ. Τσίπρα".

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνέχισε στο ίδιο μοτίβο λέγοντας ότι "ο κ. Τσίπρας δεν είναι ηγέτης. Προσπαθεί να προβάλει μια τέτοια εικόνα. Μπορεί να έχει απήχηση σε Βρυξέλλες και εξωτερικό, όμως εγώ περιμένω ο κ. Τσίπρας να φανερώσει το πρόγραμμά του και οι Έλληνες να πουν ‘ευχαριστούμε δεν παίρνουμε άλλο’".

"Θα σεβαστώ τη συμφωνία των Πρεσπών"...

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τον προβληματισμό του για το "τι θα πω στους φίλους μου τους βιομηχάνους στη Βόρεια Ελλάδα που μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει προστασία της εμπορικής ονομασίας;". Πρόσθεσε ωστόσο πως "όσο κι αν δεν μου αρέσει η συμφωνία, πρέπει να τη σεβαστώ"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL