Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
"Ναι" της ΔΗΜ.ΑΡ. στο προσκλητήριο Τσίπρα για διάλογο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ναι" της ΔΗΜ.ΑΡ. στο προσκλητήριο Τσίπρα για διάλογο

Θετική είναι η απάντηση της ΔΗΜ.ΑΡ. στο προσκλητήριο που απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας για διάλογο όλων όσοι αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο. Η ανταπόκριση του κόμματος του Θ. Θεοχαρόπουλου στην πρόσκληση του πρωθυπουργού είναι εναρμονισμένη με την απόφαση που είχε λάβει νωρίτερα η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος για την αναγκαιότητα ενός τέτοιου διαλόγου τόσο σε Ευρώπη όσο και σε Ελλάδα σε προγραμματική βάση.

Ο Δ. Χατζησωκράτης, μέλος της Ε.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ., ήταν σαφής χθες λέγοντας ότι “η πρόσκληση για συζήτηση πάνω σε προγραμματικές θέσεις κρούει ανοιχτές πόρτες για τη ΔΗΜ.ΑΡ.”, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. για “ακραία μονομέρεια”, καθώς επενδύει σε “στρατηγική ήττα” του ΣΥΡΙΖΑ και λέει “ούτε με σφαίρες” για διάλογο με το κυβερνών κόμμα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., ο οποίος θα συμμετέχει και θα μιλήσει στην εκδήλωση της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών την ερχόμενη Δευτέρα, όπου χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρωθυπουργός, αθρογράφησε χθες ("Τα Νέα") για να εξηγήσει ότι “ο διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων είναι απολύτως αναγκαίος σε προγραμματική βάση και όχι με ευκαιριακές συμπράξεις, οι οποίες όπου δοκιμάστηκαν απέτυχαν”. Τόνισε ότι “σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ανάδειξη μιας προοδευτικής ατζέντας μακριά από ετεροπροσδιορισμούς, σκοπιμότητες και τακτικισμούς” και πως “προτεραιότητα των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη οφείλει να είναι η ήττα του εθνολαϊκισμού και της Ακροδεξιάς”. Ο Θ. Θεοχαρόπουλος άφησε σαφή αιχμή προς το ΚΙΝ.ΑΛΛ., σχολιάζοντας ότι “η ΔΗΜ.ΑΡ. υιοθετεί συνολικά και όχι α λα καρτ τις θέσεις της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας” και πως “δεν μπορείς να αποδέχεσαι αυτή την ατζέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά να πράττεις τα αντίθετα στη χώρα σου”.

Ο Δ. Χατζηωκράτης είπε (ρ/σ News 247) ότι η πρόσκληση - κάλεσμα του Αλ. Τσίπρα είναι “εναρμονισμένη με το άμεσο εκλογικό επίδικο των ευρωεκλογών” και είναι “σε πλήρη αντιστοίχιση με τους βασικούς πολιτικούς στόχους που έθεσε στο πρόσφατο συνέδριό του στη Μαδρίτη το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES)”. “Αυτός ο διάλογος είναι απολύτως αναγκαίος να γίνει” σημείωσε.

Ασκώντας κριτική στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., είπε ότι “o αρνητισμός και το ‘σύνδρομο του σκαντζόχοιρου’ δεν βοήθησαν ποτέ” και πως “η αυτοεξαίρεση μέλους του PES με κήρυξη απαγορευτικού σήματος συμμετοχής σε κάθε στέλεχός του οδηγεί σε τραγέλαφο”. Με αφορμή και τις σχετικές δηλώσεις Λοβέρδου, σχολίασε ότι “η πλησίστια πλεύση στην πολιτική της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ με τη συνακόλουθη πρακτική που καθοδηγείται από την αντίληψη ‘ούτε με σφαίρες δεν υπάρχει δυνατότητα διαλόγου’, προσδίδει ακραία μονομέρεια στην πολιτική του ΚΙΝ.ΑΛΛ.”. Επισήμανε πως “οδηγεί εξ αντικειμένου σε μια ‘στρατηγική νίκη’ της... Ν.Δ. Γι’ αυτό αποτελεί και την κεντρική γραμμή της Ν.Δ.”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL