Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Π. Σκουρλέτης: Διαμορφώνονται δύο μεταμνημονιακοί πόλοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης: Διαμορφώνονται δύο μεταμνημονιακοί πόλοι

Με το βλέμμα στραμμένο στις διεργασίες και τις προγραμματικές συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων κινούνται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση. Άλλωστε, είναι θέμα ημερών η δημοσιοποίηση της διακήρυξης του κόμματος για τις ευρωεκλογές που θα θέτει το προγραμματικό πλαίσιο της συμπαράταξης. Βέβαια, το πλαίσιο αυτό δεν θα αφορά μόνο τη συμμαχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα αποτελέσει "οδηγό" για το προγραμματικό πλαίσιο του προοδευτικού μετώπου και στη χώρα μας.

Ευρωπαϊκή ατζέντα

"Άλλωστε, δεν υπάρχει πια στενά ελληνική ατζέντα, ευρωπαϊκή υπάρχει. Αυτός ο διάλογος έχει ξεκινήσει από δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας που απαγκιστρώνονται τα τελευταία χρόνια από τον νεοφιλελευθερισμό" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης. "Στην Ευρώπη υπάρχουν δυνάμεις που συγκλίνουν" είπε, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα αυτό έχει συμβεί στο επίπεδο της κοινωνίας. "Πολλά στελέχη που παλαιότερα αυτοπροσδιορίζονταν ή εκφράζονταν από τη μήτρα της Κεντροαριστεράς την έχουν εγκαταλείψει και δυστυχώς η εγχώρια έκφρασή της, η κ. Γεννηματά, αρνείται να παρακολουθήσει αυτόν τον ενδιαφέροντα ευρωπαϊκό προβληματισμό, διότι ουσιαστικά κλείνει το μάτι προς τη Ν.Δ., όμηρος ενός πολιτικού προσωπικού -προβεβλημένου εντός του ΚΙΝ.ΑΛΛ.- που έχει κάνει 'deals' με τη Ν.Δ." σημείωσε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως "έχουν διαμορφωθεί και συνεχίζουν να διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στο πεδίο της κοινωνίας, δύο μεταμνημονιακοί πόλοι". "Σήμερα", είπε, "υπάρχει ένα προγραμματικό πεδίο στο οποίο διαφοροποιούνται δύο προτάσεις: του ακραίου, αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού, θα έλεγα, που είναι η πρόταση του ενός πόλου με κορμό τη Ν.Δ. και από την άλλη, ενός προοδευτικού, αριστερού πόλου, που ο κορμός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ".

Ο Π. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι στον δεύτερο πόλο υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συναντηθούν δυνάμεις οι οποίες μπορούν να συγκλίνουν στη βάση μιας νέας προγραμματικής πρότασης. "Αυτός ο διάλογος ήδη έχει ξεκινήσει για την Ευρώπη, διότι δεν είναι ένας διάλογος που αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Είναι η ύλη των επόμενων ευρωεκλογών" είπε χαρακτηριστικά.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Κορμός ο ΣΥΡΙΖΑ

Για τις «κατηγορίες» περί πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη συνεργασιών μίλησε μεταξύ άλλων στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τόνισε ότι "ιστορικά και πολιτικά ούτε μπορεί να γίνει ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε πρέπει". Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί μια προοδευτική διακυβέρνηση σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με επιτυχία στη χώρα μας "και τώρα χαράζουμε την επόμενη μέρα για να έχει ένα προοδευτικό πρόσημο η προοπτική της χώρας μας και μια προοδευτική Ευρώπη. Αυτή η προσπάθεια λοιπόν απαιτεί και μια ευρύτερη προοδευτική συσπείρωση". Υπογράμμισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης.

Γ. Μπαλάφας: Ευρύτερη συσπείρωση

Την άποψη πως η ανάγκη για συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων, που ξεκινάει από την Αριστερά, τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και φτάνει μέχρι και τη λαϊκή Κεντροδεξιά,"είναι μεγαλύτερη από ποτέ" εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπαλάφας. "Και είναι λογικό ο κάθε προοδευτικός, αντιφασίστας άνθρωπος να επιδιώκει την ευρύτερη, ισότιμη συνεργασία συλλογικοτήτων, κομμάτων, πολιτών" πρόσθεσε.

Ν. Ξυδάκης: Από το 2012 η διεύρυνση

"Ηδιεύρυνση έχει συντελεστεί ήδη από το 2012" ανέφερε στην ΕΡΤ3 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης. Όπως σημείωσε, ο προοδευτικός κόσμος πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ από τότε και συνεχίζει μέχρι σήμερα. "Δεν γίνεται τώρα η διεύρυνση, απλώς τώρα παίρνει κάποια πιο τυπικά χαρακτηριστικά, με προσκλήσεις και συνομιλίες στελεχών που ήταν έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ και με κάποια επώνυμα πολιτικά στελέχη" είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι αποτελεί ένα θέμα το ότι "κάποιες κινήσεις μπορεί να μην έγιναν με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο". "Γίνεται όμως πια συζήτηση, θα συζητηθεί και στην Κ.Ε." τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η σημασία είναι πια να διαμορφωθεί και ένα πρόγραμμα, μια πλατφόρμα και φυσιογνωμία που θα αγκαλιάζει το μεγαλύτερο δυνατό μέρος του ελληνικού πληθυσμού. "Η διεύρυνση είναι καλή και προς την Κεντροαριστερά και θα πρέπει να αποτελεί και κάλεσμα στους 'στενοχωρημένους' αριστερούς, τους απογοητευμένους, τη νεολαία", κατέληξε.

Π. Λάμπρου: Παραμένει κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ

"Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν μετατοπιζόμαστε, δεν έχει αυτή τη λογική το κάλεσμα που αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή" τόνισε στον ρ/σ Στο Κόκκινο το μέλος της Π.Γ. Π. Λάμπρου. Όπως εξήγησε το στέλεχος που εκφράζει την άποψη της κίνησης των 53+, είναι ένα δημόσιο κάλεσμα "προς έναν αστερισμό δυνάμεων, κινήσεων, συλλογικοτήτων, προσώπων που αντιλαμβάνονται ότι αυτή την περίοδο χρειάζεται ισχυρό μέτωπο ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, στις πολιτικές λιτότητας, στους εθνικισμούς, στον ρατσισμό, στις ανισότητες και στην ξενοφοβία". Υπογράμμισε δε πως καλύπτει έναν “αστερισμό” από την “Αριστερά της Αριστεράς”, την ανένταχτη Αριστερά, έως τις δυνάμεις της αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής Οικολογίας.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη ένταξη δύο πρώην στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην κυβέρνηση, τόνισε ότι "δεν τον χαροποίησε", αλλά από την άλλη ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει κίνδυνος 'πασοκοποίησης' του ΣΥΡΙΖΑ", καθώς όπως τόνισε, είναι άλλες οι ιστορικές του αναφορές και η διαδρομή του, άλλη η σύνθεση. "Ο κόσμος του είναι διαμορφωμένος στο πεζοδρόμιο, στα κινήματα" είπε και πρόσθεσε: "Ούτε στιγμή δεν έχουμε απεμπολήσει τον ριζοσπαστισμό και την κινηματική διάθεση. Καταλαβαίνουμε ότι η πολιτική όπως την καταλαβαίνει η Αριστερά παίζεται και στους θεσμούς, και στους δρόμους. Το ζητούμενο είναι εάν θα μπορέσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο να κρατηθούμε όρθιοι".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL