Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Εντείνονται οι διεργασίες για το προοδευτικό μέτωπο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντείνονται οι διεργασίες για το προοδευτικό μέτωπο

Εντατικές είναι οι διεργασίες για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων με εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν.

Και μπορεί τα "φώτα" να έπεσαν στη σημαντική ανακοίνωση της πρωτοβουλίας "Γέφυρα" που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα με 105 υπογραφές ανθρώπων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς αλλά μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η εκδήλωση που έγινε την ίδια ημέρα στη Πάτρα, παρουσία των Δ. Παπαδημούλη, Φ. Κουβέλη και Γ. Ραγκούση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπογράμμισε τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών, τις οποίες χαρακτήρισε ως τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια βαθιά κρίση, την οποία τροφοδοτούν η μεγάλη αύξηση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, που είναι καρπός νεοφιλελεύθερων συνταγών, οι οποίες εφαρμόζονται για χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση" είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας την ανησυχητική άνοδο της Άκρας Δεξιάς τονίζοντας πως "έτσι το ένα φαινόμενο τρέφει το άλλο και το ένα δηλητήριο τροφοδοτεί το άλλο".

Ως εκ τούτου υπογράμμισε ότι αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος που επιβάλλεται και στην Ευρώπη η οικοδόμηση μίας πλατιάς δημοκρατικής προοδευτικής συμμαχίας "για την αλλαγή στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, για ανάπτυξη στη θέση της λιτότητας, για δημοκρατική διαφάνεια και λογοδοσία στη θέση των αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες, για περισσότερες πολιτικές και περισσότερα κονδύλια για κοινή αγροτική πολιτική, για πολιτικές συνοχής και όχι απλώς πολιτικές που ευνοούν την ασυδοσία του τραπεζικού συστήματος και τη φορολογική ασυλία των μεγάλων πολυεθνικών".

Συνιστώσα της Ν.Δ. το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο Δ. Παπαδημούλης άσκησε μάλιστα σφοδρή κριτική στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. τονίζοντας ότι η Φώφη Γεννηματά κάνει "τεράστιο λάθος με αυτή την ακραία αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτική", γιατί, όπως είπε, βρίσκεται σε αντίθεση όχι μόνο με το σύνολο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, αλλά και με τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που στήριξαν την εκλογή της στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και των ανθρώπων που συνεχίζουν να στηρίζουν το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Όπως συμπλήρωσε, "οι ψηφοφόροι αυτού του χώρου έχουν ισχυρή αντιδεξιά, δημοκρατική και αντιμητσοτακική συνείδηση και στάση" τονίζοντας ότι η επιλογή της Φώφης Γεννηματά να υιοθετήσει "την ακραία αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή των κυρίων Βενιζέλου και Λοβέρδου, μετατρέποντας το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βήμα - βήμα σε συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας, είναι αυτοκτονική επιλογή για τον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ.".

Έδιωξε όσους διαφωνούσαν

"Πιστεύω ότι μόλις έχουμε ξεκινήσει και ούτε που τους περνάει από το μυαλό μέχρι πού θα φτάσουμε στο τέλος" δήλωσε από το βήμα της εκδήλωσης ο Γ. Ραγκούσης. Όπως τόνισε στη συνέχεια, "δεν είναι μόνο ότι αποχωρούν και θα συνεχίσουν να αποχωρούν μέλη και στελέχη από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά έχουμε και διώξεις» εξηγώντας:

"Πριν αρχίσουν να φεύγουν μέλη και στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τους τελευταίους έξι μήνες, είχε προηγηθεί μία άλλη επιλογή, η οποία πήρε σάρκα και οστά από την ίδια την κ. Γεννηματά, η οποία φρόντισε να εκδιώξει όσους διαφωνούν με τη στρατηγική της επιλογή, να συμπορευτεί δηλαδή με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη, γιατί ακριβώς δεν έπρεπε να είναι εμπόδιο την επόμενη μέρα, όταν θα έρθει η ώρα να σχηματιστεί πάλι μία κυβέρνηση τύπου Σαμαρά - Βενιζέλου".

Κλείνοντας την τοποθέτησή του μάλιστα, αναφερόμενος στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ -τη χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ. και την επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή- είπε χαρακτηριστικά ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι των στελεχών που αποτελούν τα κομματικά όργανα και όχι "αποφάσεις που θα πάρουν επειδή θα σηκώσει το τηλέφωνο ο Μαρινάκης και θα τους πει: ‘Αυτό θα αποφασίσετε’".

Τόνισε δε ότι το σημαντικότερο όλων, πέραν της Συμφωνίας των Πρεσπών και των θετικών πολιτικών που ασκούνται, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ελέγχεται από τη διαπλοκή, "δυστυχώς το μόνο κόμμα". Σχολίασε δε ότι το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε από την ώρα που η διαπλοκή κατάφερε να ελέγξει την ηγετική του ομάδα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΟΝ "ΛΑΣΠΩΜΕΝΟ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑΣ"

"Απόλυτη σύμπτωση απόψεων με όσους συνυπογράφουν τη ‘Γέφυρα’"

Την ίδια ώρα που γινόταν η εκδήλωση στην Πάτρα, σειρά ΜΜΕ, με αφορμή το γεγονός ότι το όνομα του Γ. Ραγκούση δεν βρίσκεται στις υπογραφές της πρωτοβουλίας "Γέφυρα", ανακάλυψαν ότι "κρύβουν" και "κόβουν" τον πρώην υπουργό από τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου.

Για "λασπωμένο κατήφορο της απολύτως ψεύδους και κατασκευασμένης ειδησεογραφίας", έκανε λόγο μέσω Facebook ο Γ. Ραγκούσης τονίζοντας: "Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Η απόφαση να μην υπογράφω στην πρωτοβουλία ‘Γέφυρα’ ήταν αποκλειστικά δική μου".

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι υπάρχει απόλυτη σύμπτωση απόψεων για τον επιδιωκόμενο σκοπό της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων με όσους υπογράφουν το κείμενο της πρωτοβουλίας. "Παρευρέθηκα στη χθεσινή παρουσίαση της πρωτοβουλίας τους διότι μοιραζόμαστε κοινές πεποιθήσεις και συμπορευόμαστε", προσθέτει υπογραμμίζοντας πως "αν σέβονταν τους αναγνώστες τους, τότε και μόνη η απάντηση του Παναγιώτη Παναγιώτου θα τους υποχρέωνε να ανακαλέσουν".

Νωρίτερα μέσω Facebook ο δημοσιογράφος Παν. Παναγιώτου, εκ των πρωταγωνιστών της πρωτοβουλίας, ανέφερε: "Η φιλία και η πολιτική σχέση που με συνδέει με τον Γιάννη Ραγκούση είναι δεδομένη. Ο ίδιος, άλλωστε, ενισχύει το εγχείρημα της ‘Γέφυρας’ και της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων. Κάθε τι άλλο που βλέπει το φως της δημοσιότητας και μου αποδίδεται είναι εκ του πονηρού και εντάσσεται στον εκνευρισμό που προκάλεσε σε διάφορους κύκλους η πρωτοβουλία μας και η συλλογή 100+ υπογραφών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL