Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Η κυβέρνηση στηλιτεύει τη σπέκουλα Ν.Δ. με το BBC: / Η κυβέρνηση στηλιτεύει τη σπέκουλα Ν.Δ. με το BBC: Δεν είναι μόνον ανίδεοι, αλλά και εθνικά επιζήμιοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση στηλιτεύει τη σπέκουλα Ν.Δ. με το BBC: / Η κυβέρνηση στηλιτεύει τη σπέκουλα Ν.Δ. με το BBC: Δεν είναι μόνον ανίδεοι, αλλά και εθνικά επιζήμιοι

Η Μαρία Σπυράκη κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα “να καταστήσει σαφές ότι ζήτημα εθνικής 'μακεδονικής' μειονότητας δεν υφίσταται”, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου ήδη είχε διαμηνύσει ότι “όπως έχει τονίσει σε όλες τις τοποθετήσεις του ο πρωθυπουργός, η Συμφωνία των Πρεσπών κατοχυρώνει με τον πλέον επίσημο και διεθνώς δεσμευτικό τρόπο ότι δεν υφίσταται ζήτημα 'μειονότητας'"!

Να συγκαλύψει τη διγλωσσία της έναντι της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας επιχειρεί η Ν.Δ. χρησιμοποιώντας ως όχημα το δημοσίευμα του BBC που αναφέρεται σε "καταπιεσμένους Μακεδόνες - Σλάβους". Η Μαρία Σπυράκη κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα “να καταστήσει σαφές ότι ζήτημα εθνικής 'μακεδονικής' μειονότητας δεν υφίσταται”, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου ήδη είχε διαμηνύσει ότι “όπως έχει τονίσει σε όλες τις τοποθετήσεις του ο πρωθυπουργός, η Συμφωνία των Πρεσπών κατοχυρώνει με τον πλέον επίσημο και διεθνώς δεσμευτικό τρόπο ότι δεν υφίσταται ζήτημα 'μειονότητας'"! “Ήταν ζήτημα χρόνου να φανούν οι συνέπειες του ξεπουλήματος της Μακεδονίας μας, από τους εθνομηδενιστές” υποστήριξε σε εμπρηστικούς τόνους ο Δημήτρης Σταμάτης. Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο Θεόδωρος Φορτσάκης, καθώς συνέστησε “να δούμε με ψυχραιμία το θέμα”...

Κινδυνολογία Σπυράκη

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημείωσε ότι “όπως ξέρετε, το κείμενο του BBC αναφέρεται σε απόσπασμα της ομιλίας του κ. Τσίπρα στη Βουλή”. Δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως “πέρα από τα δημοσιεύματα, είναι απαραίτητο όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι η συμφωνία που επικυρώθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και τους προθύμους παράγει μια σειρά βλαπτικά αποτελέσματα για την Ελλάδα”.

Η Μαρία Σπυράκη -επιδιώκοντας να δώσει υπόσταση στη "γαλάζια" κινδυνολογία- αναφέρθηκε σε "επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ της γειτονικής χώρας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η χρήση και του ονόματος 'Βόρεια Μακεδονία', αλλά και τι θα συμβαίνει ακριβώς για οργανώσεις, δραστηριότητες, ιδιώτες που δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος και μπορούν άμεσα να χρησιμοποιούν τον όρο μακεδονικός, μακεδονική»...

Σημειώνεται πως ήδη από προχθές, οπότε αναρτήθηκε το ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική σελίδα του BBC, η Πειραιώς είχε σπεύσει να αναπαραγάγει απόσπασμα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή που αναφερόταν σε “κάποιους που έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της 'Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας' να πανηγυρίζουν για τη Συμφωνία την οποία εσείς υπογράψατε".

Μαξίμου: “Εθνικά επιζήμιοι”

Το Μέγαρο Μαξίμου εγκάλεσε τον “Κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.” επειδή “αποφάσισαν για ακόμη μία φορά να γίνουν ακραίοι προπαγανδιστές απαράδεκτων και ανυπόστατων ισχυρισμών επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά και εθνικά επικίνδυνοι”.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού υπογράμμισε πως “ο κ. Μητσοτάκης επιμένει, κυριευμένος από αντιπολιτευτική τύφλωση, να επιχειρεί να ξανανοίξει όσα η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε οριστικά”. Κατηγόρησε δε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι “αντί να εγκαλέσει όσους, όπως το BBC,επιχειρούν να εγείρουν ανύπαρκτα θέματα, συντάσσεται μαζί τους” και γι' αυτό “αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν είναι απλά κατώτερος των περιστάσεων αλλά και εθνικά επιζήμιος».

Υπενθύμισε παράλληλα πως “αρχικά ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε στο Politico ότι βλέπει 'αποσχιστικές τάσεις στη βόρεια Ελλάδα'. Στη συνέχεια είπε στην Άνγκελα Μέρκελ πως 'δεν θα επιτρέψει την καταλανοποίηση της βόρειας Ελλάδας', συγκρίνοντας δηλαδή τη βόρεια Ελλάδα με την Καταλωνία, που έχει διαφορετική γλώσσα, διαχωριστό εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό από τους κατοίκους της και ιστορικά αποσχιστικές τάσεις από την Ισπανία. Και όσες φορές τον έχει καλέσει ο πρωθυπουργός να διαψεύσει, ο κ. Μητσοτάκης δεν το έχει τολμήσει”.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επανέφερε τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Βόρειας Μακεδονίας (5.12.2018) που ανέφερε ότι "ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ε.Ε." και ως χώρα που "σέβεται το άρθρο 4(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών... δεσμεύεται να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες της" προσθέτοντας ότι "το ζήτημα του ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας". Σε αυτό το φόντο κατέληξε πως “με δυο λόγια η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά το ζήτημα ύπαρξης δήθεν μειονότητας και οι γείτονές μας όχι μόνο το συνυπογράφουν, αλλά και το αποδέχονται ρητά στις δηλώσεις τους”.

Επιπροσθέτως διπλωματικές πηγές -αφού υπογράμμισαν στο ΑΠΕ πως “το ρεπορτάζ του BBC περιέχει ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες"- κατέστησαν σαφές πως “η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας".

Ρεσιτάλ πατριδοκαπηλίας

Παρ’ όλα αυτά ο στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σταμάτης ισχυρίστηκε σε πατριδοκάπηλους τόνους (ΑΝΤ1) πως “η Συμφωνία των Πρεσπών, που αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να επικαλούνται την ύπαρξη τάχα καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα”. Παράλληλα, μία ημέρα πριν είχε αναρτήσει στο Τwitter πως “το BBC ανακαλύπτει, με ταχύτητα αστραπής (!), 'καταπιεσμένους Μακεδόνες' στην Ελλάδα! Το σχέδιο του ανθέλληνα ΣΟΡΟΣ για τα ΒΑΛΚΑΝΙΑ σε πλήρη εξέλιξη, με τη βοήθεια 'ημετέρων'...”.

Επιπλέον ο Άδωνις Γεωργιάδης... προτίμησε να κάνει retweet δημοσιεύματα με τους ισχυρισμούς του Π. Καμμένου κατά του Ν. Κοτζιά. Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι και ο πιο μετριοπαθής Κωστής Χατζηδάκης ισχυρίστηκε (ΣΚΑΙ) πως “είχαμε προειδοποιήσει ότι η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας από τη Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ισχυρισμούς περί υπάρξεως μειονότητας. Άλλο ένα πρόβλημα που δυστυχώς φαίνεται να μας κληροδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Φορτσάκης: “Αποδοκιμάζω το δημοσίευμα του BBC”

Αντίθετα, ο Θεόδωρος Φορτσάκης κατέστησε σαφές (Πρώτο Πρόγραμμα) πως “εγώ αποδοκιμάζω πλήρως το δημοσίευμα του BBC” καλώντας “την κυβέρνηση να απαντήσει διά της διπλωματικής οδού”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL