Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
"Γέφυρα" για μια προοδευτική διακυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γέφυρα" για μια προοδευτική διακυβέρνηση

"Επείγει οι προοδευτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τον εναγκαλισμό με τη Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό, που κινδυνεύει να τις σβήσει από τον πολιτικό χάρτη. Επείγει να ξεπεράσουν την πολυδιάσπασή τους συγκλίνοντας σε μια τολμηρή αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική" υπογραμμίζεται στο κείμενο της πρωτοβουλίας "Γέφυρα" που υπογράφουν περισσότερες από 100 προσωπικότητες της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Η διακήρυξη παρουσιάστηκε χθες στο κατάμεστο Polis Art Cafe στη Στοά Πεσμαζόγλου. Μεταξύ των υπογραφόντων και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, που αποτέλεσε το όνομα "έκπληξη", κάτι που καταχειροκροτήθηκε.

Ηχηρό "παρών"

Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσαν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και η αντιπρόεδρος Τ. Χριστοδουλοπούλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ο Χρ. Βερναρδάκης, ο Αλ. Χαρίτσης, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά, η Θ. Φωτίου, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπ. Δανέλλης και ο πρώην βουλευτής Θ. Παπαχριστόπουλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, Δ. Σεβαστάκης, Π. Σκουρολιάκος, Γ. Μπαλάφας, η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ά. Καραμάνου, αλλά και αντιπροσωπεία της ΔΗΜ.ΑΡ.

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η διακήρυξη του κόμματος για τις ευρωεκλογές, που θα ορίζει το προγραμματικό πλαίσιο της συμπόρευσης, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στην Κ.Ε. που θα διεξαχθει το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Για την προετοιμασία της διαδικασίας συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία.

"Καταθέτουμε ένα κοινό πλαίσιο για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, δεν είμαστε κόμμα ή πολιτική κίνηση και δεν θέλουμε να γίνουμε, επιδιώκουμε να διευκολύνουμε την κοινωνική και πολιτική όσμωση μέσω προγραμματικών συγκλίσεων" επισήμανε στην εισήγησή του ο δημοσιογράφος Π. Παναγιώτου. "Χρειαζόμαστε ισχυρή αλληλέγγυα Ευρώπη" σημείωσε και κάλεσε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να συμπορευτεί στη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου: "Να σταματήσει να βάζει πλάτη στη δεξιά παλινόρθωση" υπογράμμισε.

Δυο βαρβαρότητες

Για τις "δυο βαρβαρότητες" του λαϊκισμού και του νεοφιλελευθερισμού, που μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, μίλησε ο Νίκος Μουζέλης, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο LSE. Επισήμανε μάλιστα ότι ο διάλογος ανάμεσα στις δυνάμεις αυτές θα πρέπει να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου και να μην εξαντληθεί στις εκλογές τονίζοντας πως, εάν το εγχείρημα πετύχει, θα αλλάξει την οργάνωση και τον πολιτισμό του κομματικού συστήματος.

Χρειάζεται εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο

Την ανάγκη να έχει αυτή η πρωτοβουλία προοπτική και πέρα από τις εκλογές επισήμανε και ο έτερος ακαδημαϊκός του πάνελ, ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος. "Η νέα κανονικότητα είναι κανονικότητα κρίσεων και αστάθειας" τόνισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του για να υπογραμμίσει την άνοδο της Ακροδεξιάς και την επιμονή της Ευρώπης σε συνταγές λιτότητας.

"Η μόνη στρατηγική είναι η αλλαγή και η στροφή της Ευρώπης σε μια Ευρώπη που νοιάζεται για τους πολίτες της" υπογράμμισε η καθηγήτρια του ΑΠΘ Μ. Ρεπούση καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η ανανεωτική Αριστερά στηρίζει το κοινωνικό κράτος και είναι σταθερά προσανατολισμένη σε αυτό.

"Χρειάζεται εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Έχουμε απέναντί μας τις δυνάμεις της Ακροδεξιάς που καταβροχθίζουν την παραδοσιακή Δεξιά" τόνισε η Μ. Ρεπούση, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο οι δυνάμεις τις Ακροδεξιάς να αθροίζουν πάνω από 20%.

Ορμπανοποίηση του ΕΛΚ και της Ν.Δ.

"Είμαστε σε μια περίοδο εθνικών περιχαρακώσεων, ορμπανοποίησης του ΕΛΚ και της Ν.Δ., η οποία σύρεται από ένα υπολογίσιμο κομμάτι της" σημείωσε ο τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου. Ταυτόχρονα κατήγγειλε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και για τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ άσκησε κριτική και σε μέρος των κυβερνητικών επιλογών, ιδίως όσον αφορά τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Όχι στην "κεντροποίηση " του ΣΥΡΙΖΑ

"Αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι μια κεντρώα πολιτική, αλλά μια λογική αριστερή πολιτική" σημείωσε ο Νίκος Μπίστης υπογραμμίζοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι η αρχή για να συνυπάρξουν όσες πρωτοβουλίες και αν προκύψουν στην πορεία. Εκτιμώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης αντιτάχθηκε σε όσους υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να "κεντροποιηθεί".

Τη σοβαρή απειλή κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και τη ραγδαία συντηρητικοποίηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών επισήμανε η πρώην αναπληρώτρια γραμματέας της ΓΣΕΕ Φωτεινή Σιάνου, ενώ διαβάστηκε μήνυμα του καθηγητή στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών Σ. Βαλντέν, που υπογράμμισε την ανάγκη της σύνθεσης απέναντι σε μια Ευρώπη που παραχωρεί και επιτρέπει την ανάπτυξη της Ακροδεξιάς επιμένοντας σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές. "Για όλους μας είναι ώρα ευθύνης" τόνισε.

Προοδευτικός πόλος με άξονα τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης

"Ως πολίτες που αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας στη δημοκρατία, στην Ευρώπη και στην πληθυντική δημοκρατική, αριστερή, σοσιαλδημοκρατική και οικολογική παράταξη, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε γέφυρες που θα υπερβούν τις διαφορές μας και θα οδηγήσουν σε μια προοδευτική διακυβέρνηση" σημειώνεται στη διακήρυξη που παρουσιάστηκε.

Ως καταλυτικό γεγονός χαρακτηρίζεται η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία "επιλύει, χωρίς νικητές και ηττημένους, ένα μακρόχρονο πρόβλημα που δηλητηρίαζε την εξωτερική μας πολιτική και συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια".

Η πρωτοβουλία "Γέφυρα" καλεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ και όσες δυνάμεις τοποθετούνται στον φιλοευρωπαϊκό προοδευτικό χώρο "να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη πολιτική της μετωπικής αντιπαράθεσης και «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετάσχουν σε έναν διάλογο με βάση προγραμματικές θέσεις για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου με άξονα τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης".

Καλούν παράλληλα όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες να υπερβούν τις διαιρέσεις και τις πικρίες του παρελθόντος "και να συμβάλουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός πόλου που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας και θα ενισχύσει τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο, στις επικείμενες κρίσιμες αναμετρήσεις".

Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν συμφωνούν όλοι με επιλογές και χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης:

"Συνεχίζουμε να είμαστε κριτικοί σε δισταγμούς και ολιγωρίες που μπλοκάρουν τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας και θολώνουν το πολιτικό στίγμα της διακυβέρνησης" σημειώνουν, τονίζοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση "διηύθυνε, μέσα από δύσκολες συμπληγάδες, την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, παρά τις δεσμεύσεις που συνεχίζουν να ισχύουν, έχει στο επίκεντρο της προσοχής της τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, προχώρησε σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, νομοθέτησε σε δύσκολα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών (ιθαγένεια, σύμφωνο συμβίωσης κ.λπ.) και ακολουθεί φιλοευρωπαϊκή πολιτική, συμπαρατασσόμενη με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης".

Αναλυτικά οι υπογραφές:

Αγανίδης Δημήτρης, δικηγόρος. Αγγελάκος Κυριάκος, σκηνοθέτης, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αθανασιάδου Πωλίνα, υπάλληλος. Ακριβούλη Ζωή, οικονομολόγος. Αλεξάκης Μανώλης, εκπαιδευτικός, συγγραφέας. Αναγνωστοπούλου Άννα, αρχιτεκτόνισσα, εμπειρογνώμων σε θέματα φύλου. Αντωνιόζα Αντώνης, τεχνικός Αυτοματισμών. Αρβανιτάκη Κατερίνα, ερευνήτρια. Αρβανιτάκης Σπύρος, συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός. Αρβανίτη Μελίνα, καθηγήτρια. Βαΐτσος Κωστής, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ - πρώην υπουργός. Βαλντέν Σωτήρης, διδάσκων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Βάρελης Σπυρίδων, πρώην δήμαρχος Θιναλίων Κέρκυρας. Βαρσαμακίδου Αφέντρα, δημοσιογράφος. Βασιλείου Δήμητρα, ενδυματολόγος. Βουτυράκη Κατερίνα, βιβλιοθηκονόμος. Γαβαθά Κωνσταντίνα, δικηγόρος. Γαγγιαλάκης Νίκος, ξενοδοχοϋπάλληλος. Γεωργίου Θεόδωρος, καθηγητής ΔΠΘ. Γιάνναρος Ανδρέας, ιδιωτικός υπάλληλος. Γιαννούλης Νίκος, συνταξιούχος. Γριβέας Μιχάλης, τοπογράφος μηχανικός, συγγραφέας. Γροσομανίδου Ντόρα, πληρεξούσιος υπουργός ε.τ. Δαμιανός Ζάχος, επιχειρηματίας. Δανέλλης Σπύρος, βουλευτής. Δεληγιαννίδου Δέσποινα, πολιτικός μηχανικός, ενεργειακή επιθεωρήτρια. Δημητρόπουλος Ηλίας, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, τέως διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δραγάτση Διονυσία, συνταξιούχος. Δρες Βασίλειος, ιδιωτικός υπάλληλος. Δρες Νικόλαος, συνδικαλιστής δημόσιου τομέα. Ηλιοπούλου Όλγα, καθηγήτρια. Θεοφύλακτος Κώστας, ενεργειακός σύμβουλος, μηχανικός. Κάπαρος Λεωνίδας, δημόσιος υπάλληλος. Καρκανιάς Γεώργιος, αρχιτέκτων μηχανικός. Κατσάνης Πολύβιος, διοικητικός ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας). Καφετζής Τάκης, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Κεχαγιά Σοφία, φιλόλογος. Κλαυδιανού Αφροδίτη, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ. Κορολής Κυριάκος, συνταξιούχος. Κοτζιά Ξένη, Συνταξιούχος Δ.Υ. Κούρβα Αρχόντω, συνδικαλίστρια δημόσιου τομέα. Κουφογεώργος Δημήτρης, πολιτικός μηχανικός. Λαζαρίδης Παντελής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Λιάκος Αντώνης, ιστορικός. Λιβάνης Θύμιος, γιατρός. Λόλας Χρήστος, μηχανικός Η/Υ. Μακρυνός Γιώργος, υγιεινολόγος, δημοτικός σύμβουλος Κορυδαλλού, εντεταλμένος για θέματα μετανάστευσης, αθλητισμού και πολιτισμού. Μαλούτας Θωμάς, καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Μάντικα Λία, αρχιτέκτων. Μαργετάκης Ανδρέας, γιατρός. Μαστρογιάννης Γιάννης, συνταξιούχος. Μαυρομμάτη Μαρία, πανεπιστημιακός ΑΠΘ. Μαχαίρας Χρήστος, δημοσιογράφος. Μενίκη Βίλμα, εκπαιδευτικός, ακτιβίστρια. Μητρούσης Μιχάλης, ηθοποιός. Μήτσιου Παντελής, περιβαλλοντολόγος. Μητσός Αχιλλέας καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρώην γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας. Μοιροπούλου - Τσαούλα Ευαγγελία, συνταξιούχος ΕΡΤ. Μοναστηριώτης Βαγγέλης, οικονομολόγος, πρώην αντιπρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου. Μουζέλης Νίκος, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας LSE. Μπερέτσος Μαρίνος, δασολόγος. Μπίστης Νίκος, πρώην υπουργός. Μπουμπάκης Μιχάλης, πρώην γενικός διευθυντής ΕΣΥ. Μπουτάρης Γιάννης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Νάστος Αλέξανδρος, οικονομολόγος, φοροτεχνικός. Νικολόπουλος Γιάννης, ηθοποιός. Νισταζάκης Γιάννης, επιχειρηματίας στον χώρο του τουρισμού. Οικονόμου Χρήστος, δημοσιογράφος. Πάζαρος Παύλος, οικονομολόγος.Παναγιωτακόπουλος Παναγιώτης, συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος. Παναγιώτου Παναγιώτης, δημοσιογράφος. Παντελίδου Μαλούτα Μάρω, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παπαδάκη Ελίζα, δημοσιογράφος, μεταφράστρια. Παπαδημητρίου - Τσάτσου Άννα, δικηγόρος. Παπαϊωάννου Κωστής, εκπαιδευτικός, τ. πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Παπαμιχαήλ Σωτήρης, δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος. Παπαχριστοπούλου Αγγελική, δικηγόρος. Πρέβεζα Ράνια, ηθοποιός, μαθηματικός. Προβατάς Φώτης, πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων. Ρεπούση Μαρία, καθηγήτρια ΑΠΘ. Ρουμπάνη Νίκη, εκπαιδευτικός. Σακελλαρόπουλος Θεόδωρος, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Σάμπαλης Δημήτρης, φυσικοθεραπευτής, προϊστάμενος υγειονομικών υπηρεσιών Δήμου Χαλανδρίου. Schellinger Adrea, φιλόλογος. Σιάνου Φωτεινή, πρώην αναπληρώτρια γενική γραμματέας ΓΣΕΕ, εθνική εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την Ισότητα των Φύλων. Σιμόπουλος Διονύσης, αστροφυσικός. Σόβολος Νίκος, συνταξιούχος διευθυντής ΥΠΟΙΚ. Σοφιαλίδης Απόστολος, καθηγητής ΑΠΘ. Σώκος Ζαχαρίας, δημοσιογράφος. Τοτόμης Θανάσης, μαθηματικός. Τουλιάτος Νίκος, μουσικοσυνθέτης. Τρανταλλίδης Μάνος, καλλιτεχνικός παραγωγός. Τσαγκαράκη Καλλιόπη, συνταξιούχος τραπεζικός. Τσαπραλής Νίκος, οδοντίατρος. Τσαραπατσάνης Νίκος, χημικός. Τσιούτρας Βασίλης, πρώην πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Τσίπα Ελένη, δικηγόρος. Τσώνης Πέτρος, δημοσιογράφος. Φωτόπουλος Δημήτρης, μαθηματικός, συγγραφέας. Χαλβατζή Κλεοπάτρα, δικηγόρος. Χαραλάμπους Πάνος, εικαστικός, καθηγητής στην ΑΣΚΤ. Χατζηγιαννάκη Άννα, ιστορικός τέχνης. Χουζούρη Έλενα, συγγραφέας. Ψαλιδόπουλος Θοδωρής, δημοσιογράφος, υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας. Ψύλλας Λεωνίδας, έμπορος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL