Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στην ημερίδα του "Documento" για την Ακροδεξιά: / "Ο φασισμός δεν τσακίζεται στα λόγια"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στην ημερίδα του "Documento" για την Ακροδεξιά: / "Ο φασισμός δεν τσακίζεται στα λόγια"

"Ο φασισμός δεν τσακίζεται στα λόγια. Τσακίζεται στην πράξη, στην καθημερινότητα, στην ευθύνη που νιώθει ο καθένας έναντι της κοινωνίας, του πολιτισμού, της δημοκρατίας, αλλά και της ιστορίας του τόπου του. Ο φασισμός συντρίβεται τη στιγμή που ο κάθε άνθρωπος μετατρέπεται από ιδιώτη σε πραγματικό πολίτη, φορέα της αλήθειας, της μνήμης και τελικά της συλλογικής προόδου απέναντι στην οπισθοδρόμηση και τον κοινωνικό κανιβαλισμό" υπογραμμίζει σε μήνυμά του ο Αλ. Τσίπρας που διαβάστηκε στην εκδήλωση της εφημερίδας «Documento» για την άνοδο της Ακροδεξιάς και του φασισμού στην Ευρώπη με τίτλο: «#DF19: Ευρώπη, σκοτεινή ήπειρος ξανά. Φασισμός - ρατσισμός. Ό,τι 'ξεχνάμε' το ξαναζούμε".

"Η Αριστερά κρίνεται στην πράξη. Στη δυνατότητα να δώσει διέξοδο, να μετατρέψει την απόγνωση και τον φόβο σε δύναμη αντίστασης και πολιτικής αλλαγής" ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη να "κατανοήσουμε τον φασισμό". "Όχι απλώς ως τρόπο κοινωνικής οργάνωσης, αυτό είναι εξαιρετικά απλό και σαφές. Αλλά να κατανοήσουμε γιατί σε κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας ελκύει και κινητοποιεί λαϊκές δυνάμεις που με μια αυτόματη ανάγνωση θα έπρεπε να βρίσκονται μαχητικά απέναντί του" τόνισε.

Επισήμανε ακόμη ότι κρίση δημιουργεί το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον για να δράσει ο φασισμός. "Και αντίθετα με ό,τι θα μπορούσε να ισχυριστεί μια στρεβλή λογική προερχόμενη από τα αριστερά του πολιτικού φάσματος, το δόγμα 'όσο χειρότερα για τον λαό, τόσο καλύτερα για μας' δεν συνιστά πλάνη, αλλά πολιτική αυτοχειρία" τόνισε και πρόσθεσε πως σε περιόδους κρίσης προκύπτει ένα ύψιστο καθήκον για την Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις στο πολιτικό επίπεδο: "Το καθήκον να ξεβολευτούν από τη θεωρητική τους ασφάλεια. Να τολμήσουν, να πάρουν ρίσκα, να 'λερώσουν τα χέρια τους' και να συγκροτήσουν συνολική εναλλακτική απάντηση".

"Η Αριστερά λοιπόν", υπογραμμίζει ο Αλ. Τσίπρας, "τότε είναι πολύ περισσότερο που κρίνεται στην πράξη. Στη δυνατότητα να δώσει διέξοδο. Συνολική, απτή, άμεση. Ώστε να δημιουργήσει τους όρους υπέρβασης της απόγνωσης και του φόβου. Να μετατρέψει την απόγνωση και τον φόβο σε δύναμη αντίστασης και πολιτικής αλλαγής", φέρνοντας ως παράδειγμα τον ΣΥΡΙΖΑ, "δυστυχώς αναντίστοιχο με τις περισσότερες περιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο στα χρόνια της κρίσης".

Σχολιάζοντας τον τίτλο της εκδήλωσης "Ό,τι ξεχνάμε το ξαναζούμε", έκανε λόγο για την επικράτηση της λήθης έναντι της ιστορικής μνήμης τονίζοντας πως πρόκειται για κάτι πολύ πιο βαθύ, πιο επιδραστικό από το όποιο οικονομικό περιβάλλον. "Η καλλιέργεια ενός ορισμένου εθνικού μεγαλείου, η ανωτερότητά μας έναντι των άλλων, είναι στοιχεία που ριζώνουν στις κοινωνίες όχι στην κρίση, αλλά πολύ πριν από αυτή. Πρόκειται για ιδεολογικά κατασκευάσματα, τα οποία δεν βασίζονται στην ιστορική μνήμη, αλλά αντιθέτως στην ηθελημένη παραχάραξή της. Και αυτό διότι η ιστορική μνήμη είναι πάντα άβολη, ενώ η λήθη εξαιρετικά βολική" σημείωσε.

Αναφέρεται ακόμη στις πολιτικές δυνάμεις που για δεκαετίες βρίσκονταν στο περιθώριο, οι οποίες "σήμερα χωρίς αιδώ καμαρώνουν για τα πεπραγμένα των πολιτικών τους προγόνων", τους απογόνους των ναζί, των συνεργατών τους, των πεμπτοφαλαγγιτών, των μελανοχιτώνων. Ειδικότερα για την Ελλάδα, υπογράμμισε το "φαινόμενο τα στελέχη του κόμματος των βασιλοφρόνων, των υμνητών των ταγμάτων ασφαλείας, οι προπαγανδιστές των πεπραγμένων της χούντας και οι αρνητές του Ολοκαυτώματος όχι απλά να έχουν σταδιακά μετεγγραφεί στην πάλαι ποτέ κεντροδεξιά Ν.Δ., αλλά πλέον να ορίζουν τη στρατηγική και τη ρητορική της". "Ένας επικίνδυνος ακροδεξιός εισοδισμός συντελείται μπροστά στα μάτια μας" ανέφερε χαρακτηριστικά καταλήγοντας πως χρειάζεται να συγκροτηθεί μια συνολική στρατηγική ολομέτωπης αντιπαράθεσης μ' αυτόν, η οποία αφορά όλα τα επίπεδα της ταξικής σύγκρουσης, το οικονομικό, το πολιτικό και το ιδεολογικό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL