Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ποτάμι: "Και με τον Όρμπαν και με τον Σαλβίνι η Ν.Δ.;"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποτάμι: "Και με τον Όρμπαν και με τον Σαλβίνι η Ν.Δ.;"

Το ερώτημα "Η ηγεσία της Ν.Δ. θα αποδοκιμάσει επισήμως και εμπράκτως τον ευρωβουλευτή της κ. Κύρτσο;" θέτει ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής του Ποταμιού μία ημέρα αφότου ο Γιώργος Κύρτσος ισχυρίστηκε ότι "το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα χρειάζεται τον Όρμπαν".

Παράλληλα, με το κύμα των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσε στους κόλπους της γερμανικής Δεξιάς η στοχοποίηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τον Ούγγρο πρωθυπουργό επιχειρούν να συντονιστούν μεμονωμένα στελέχη της Ν.Δ. «Με τις πράξεις και τις ιδέες του ο κ. Όρμπαν έχει διαφοροποιηθεί από το ιδεολογικό πλαίσιο που έχει το ΕΛΚ και κυρίως η Ν.Δ.» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Τζαβάρας.

Ποτάμι: "Η ηγεσία της Ν.Δ. θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία;"

Η Σεβαστουπόλεως με ανακοίνωσή της στηλίτευσε το γεγονός ότι "ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος έσπευσε να δηλώσει ότι ο Όρμπαν δεν είναι ακροδεξιός τη στιγμή που η κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι αντιμέτωπη με κατηγορίες για σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων και ελευθεριών ενώ και το σημερινό σύστημα στη χώρα αυτή χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ‘ανελεύθερη δημοκρατία’".

Το Ποτάμι σε επικριτικούς τόνους προσθέτει πως "ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. έκανε κι ένα βήμα παραπάνω. Θεώρησε λογικό και πιθανό να προσεγγίσει το ΕΛΚ ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι! Ο ίδιος ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, που προσφάτως συμμετείχε σε εκδήλωση με τον κ. Μητσοτάκη θεωρείται ‘γέφυρα’ με τον Β. Όρμπαν".

"Η ηγεσία της Ν.Δ. θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία; Εκτός από την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της θα διευκρινίσει με ποια πλατφόρμα θα ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού στις προσεχείς ευρωεκλογές; Ή έχει τη θεωρία ότι ‘όλοι οι καλοί χωράνε’;" καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Στ. Κούλογλου: Σιωπή της Ν.Δ.

"Η Ν.Δ. δεν έχει πάρει απόσταση από τις δηλώσεις του Γ. Κύρτσου υπέρ του Όρμπαν ούτε έχει στηρίξει τον Γιούνκερ στη σύγκρουσή του με τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας" τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κουλογλου (news247)

Αποδοκιμάζει τον Όρμπαν η γερμανική Δεξιά

"Ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ έχει την πλήρη αλληλεγγύη μου» υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ σημειώνοντας ότι "αυτό θα καταστεί σαφές και προς την ουγγρική κυβέρνηση". Παράλληλα η επικεφαλής του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ επεσήμανε με νόημα ("Spiegel") πως "εναπόκειται στην ουγγρική πλευρά να αποδείξει επαρκώς ότι αισθάνεται πως ανήκει ακόμα στο ΕΛΚ", καθώς "ο στόχος αυτός τίθεται σε κίνδυνο μετά τις πρόσφατες ακατανόητες και αβάσιμες κατηγορίες του Fidesz υπό την ηγεσία του Όρμπαν, οι οποίες αποδυναμώνουν και βλάπτουν συνολικά το ΕΛΚ".

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ακόμα και η ηγεσία των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών, που σε καίρια θέματα -όπως η προσφυγική κρίση- έχει ταυτιστεί με τη ρητορική του Ούγγρου πρωθυπουργού, έστειλε το μήνυμα ότι "οι πρόσφατες δηλώσεις του Όρμπαν δεν είναι αποδεκτές». Επιπροσθέτως ο πρόεδρος της CSU Μάρκους Σέντερ κάλεσε τον Βίκτορ Όρμπαν "να αποδείξει εάν θέλει να ανήκει ακόμα στο ΕΛΚ».

Προχθές ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ και υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ επεσήμανε μεν πως «ο Όρμπαν πρέπει να αλλάξει την κατεύθυνση που ακολουθεί» χωρίς ωστόσο να απαντήσει στην προτροπή που του απηύθυνε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αποπέμψει τον εθνικιστική Ούγγρο πρωθυπουργό από τις γραμμές του ΕΛΚ.

Κ. Τζαβάρας: "Πρόκληση ο εθνικισμός"

Στο φόντο των αντιδράσεων της γερμανικής Δεξιάς, «νομίζω ότι πρέπει να κρατήσει το ΕΛΚ αποστάσεις από συμπεριφορές, ιδέες και νοοτροπίες που δεν δίνουν την αίσθηση ότι κινούνται στο πλαίσιο του πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού" σημείωσε ο Κώστας Τζαβάρας στο Πρακτορείο 104,9 FM προσθέτοντας πως "όποιος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει με τη συμπεριφορά, με τη λογική και τις ιδέες του να επιβεβαιώνει τις αξίες και τις αρχές που έχουν οδηγήσει όλα τα κόμματα που ανήκουν σε αυτή την ‘οικογένεια’ των κομμάτων στο να είναι μαζί".

Όρισε δε ως "τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη" ενόψει ευρωκλογών "τον ευρωσκεπτικισμό, τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό". Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. -αναφορικά με το αίτημα Γιουνκερ περί έξωσης του Όρμπαν από το ΕΛΚ- επεσήμανε ωστόσο πως "δεν είμαι υπέρ διοικητικών μέτρων ούτε μπορώ να διατυπώσω άποψη στο θέμα αυτό, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε επί παντός του επιστητού"...

Τέλος, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, λαμβάνοντας αποστάσεις από τα ακροδεξιά κηρύγματα "γαλάζιων" στελεχών, αυτοπροσδιορίστηκε "στην κεντροδεξιά τάση της Ν.Δ." και προέταξε την ανάγκη "να γίνει σεβαστή η διαφορετικότητα στην Ε.Ε.".

"Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε" από τον Γ. Κύρτσο

"Ξέχασε" τις αναφορές του στο Σαλβίνι

Υπενθυμίζεται πως ο Γιώργος Κύρτσος επικαλέστηκε ότι "ο Όρμπαν -αν και υπερσυντηρητικός- έχει 49%. Έχει απέναντί του τη Χρυσή Αυγή της Ουγγαρίας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε", ενώ πρόσθεσε πως "δεν αποκλείω σε κάποια φάση ο Σαλβίνι να κινηθεί προς το ΕΛΚ. Έχουμε τον Μπερλουσκόνι που σαλβινίζει. Θα μπορούσε να μας προσεγγίσει ο Σαλβίνι, που μπερλουσκονίζει…".

Χθες ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. με ανάρτησή του στο Twitter απέφυγε να αναφερθεί στον Μ. Σαλβίνι και περιορίστηκε να γράψει ότι: "Πρώτο θέμα στην ‘Αυγή’ επειδή είπα ότι ο Όρμπαν ακολουθεί στην Ουγγαρία πολιτική που έχει καταδικάσει η Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά δεν θα τον διαγράψει το ΕΛΚ. Εκφράζει συντηρητική πτέρυγα ΕΛΚ σε αντίθεση με Γιούνκερ που εκφράζει φιλελεύθερη. Το ΕΛΚ δεν τον ‘στέλνει’ στην Ακροδεξιά"...

Σημειώνεται πως η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος της Ουγγαρίας περιλαμβάνει αφίσες που απεικονίζουν τον Ζ.Κ. Γιούνκερ µε τον Τζορτζ Σόρος να «απειλούν την ασφάλεια της Ουγγαρίας», αφού «οι Βρυξέλλες θέλουν να εισαγάγουν υποχρεωτικές ποσοστώσεις μετεγκατάστασης μεταναστών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL