Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
"Ασπίδα" Κύρτσου στον Όρμπαν, κάλεσμα στο Σαλβίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ασπίδα" Κύρτσου στον Όρμπαν, κάλεσμα στο Σαλβίνι

"Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα χρειάζεται τον Όρμπαν" ισχυρίστηκε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος, σε αντιδιαστολή με την προτροπή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Μάνφρεντ Βέμπερ να αποπέμψει τον σοβινιστή Ούγγρο πρωθυπουργό από το ΕΛΚ, καθώς “δεν έχουμε τίποτα κοινό μεταξύ μας”.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε χθες την “Ευρώπη να ξεσηκωθεί ενάντια στους ακροδεξιούς εξτρεμιστές”, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να τηρεί σιγή ιχθύος αναφορικά με το πρόσφατο ακροδεξιό κρεσέντο του Μάκη Βορίδη σε "γαλάζια" εκδήλωση στην Κορινθία.

Τη φρασεολογία του Όρμπαν υιοθέτησε για την προσφυγική κρίση ο Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας πως “δεν μπορεί να είναι πάλι ξέφραγο αμπέλι ο Έβρος”. Αντίθετα, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. -προερχόμενος από το Ποτάμι- Αλέξανδρος Μαλλιάς ευθυγραμμίστηκε με την αντίληψη του Ζ.Κλ. Γιούνκερ, προτάσσοντας “τη δομική αντιμετώπιση του νεοεθνικισμού”!

"Έχει 49%"...

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος ωστόσο... απάντησε (Νews 247) πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός “είναι βέβαια υπερσυντηρητικός, αλλά έχει 49%. Έχει απέναντί του τη Χρυσή Αυγή της Ουγγαρίας κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε”! Επιπλέον, έστειλε και “προσκλητήριο”... υπό προϋποθέσεις στον επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά στην Ιταλία, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν αποκλείω σε κάποια φάση ο Σαλβίνι να κινηθεί προς το ΕΛΚ. Έχουμε τον Μπερλουσκόνι που 'σαλβινίζει', θα μπορούσε να μας προσεγγίσει ο Σαλβίνι που 'μπερλουσκονίζει'...”.

Ρητορική... Βίσεγκραντ από Κικίλια

Συν τοις άλλοις, ο Βασίλης Κικίλιας, αντιγράφοντας την ατζέντα των κυβερνήσεων του Βίζεγκραντ στην προσφυγική κρίση, ισχυρίστηκε (Αθήνα 9,84 FM) πως “δεν μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει στα νησιά μας. Πρώτη προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία είναι ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, η κράτηση σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και η επαναπροώθηση των μεταναστών, η φύλαξη των συνόρων μας”. Ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. ανέσυρε δε την παλιά “καραμέλα” ότι “η ανικανότητα και η αδιαφορία της κυβέρνησης να διαχειριστεί το ζήτημα οφείλονται στο ότι πιστεύει πως σωστή πολιτική είναι αυτή των ανοιχτών συνόρων που εφάρμοσε το πρώτο εξάμηνο του 2015, με συνέπεια τη δημιουργία μιας δεύτερης κρίσης σε όλη την Ευρώπη μαζί με την οικονομική”.

Ο Βασίλης Κικίλιας υιοθέτησε το ίδιο ύφος και στην προσπάθειά του να επαναφέρει το δόγμα “νόμος και τάξη”, λέγοντας πως «το 2014 κάναμε επιχειρήσεις-σκούπα στην Αθήνα και στις πόλεις μας, φυλάγαμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας, συλλάβαμε τρεις επικίνδυνους τρομοκράτες, τον Μαζιώτη, τον Σταμπούλο και τον Χριστόδουλο Ξηρό, δεν υπήρχε πρόβλημα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, 55.000 αστυνομικοί ήταν έξω και φύλαγαν τις γειτονιές μας και τις περιουσίες μας. Σήμερα έχουμε Ρουβίκωνες να αλωνίζουν στην Αθήνα, διαλύουν τα πανεπιστήμιά μας, προπηλακίζουν, απειλούν. Τα παιδιά μας πηγαίνουν για να σπουδάσουν, όχι για να κινδυνεύουν από την επικράτηση της ανομίας, της βίας και της αναρχίας”.

Ταύτιση ακροδεξιών με... ΣΥΡΙΖΑ από τον Κ. Δέρβο

Επιπλέον, δεν πέρασε απαρατήρητη η προσπάθεια του προέδρου της ΟΝΝΕΔ και υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Δερβού να ταυτίσει τις ευρωπαϊκές ακροδεξιές δυνάμεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας σε άρθρο του (daily post.gr) ότι “ο Μάριο Σαλβίνι ξεκίνησε ως ένα μικρό κόμμα και έχει γίνει κύρια πολιτική δύναμη στην Ιταλία, ενώ η Ουγγαρία τελεί υπό την πρωθυπουργία του ευρωσκεπτικιστή ακροδεξιού Βίκτορ Όρμπαν.

Στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν έφτασε να διεκδικεί την προεδρία, ενώ το UKIP στη Βρετανία από το 2% κατάφερε να επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο λαϊκισμός παρελαύνει επίσης σε Ολλανδία, Πολωνία, Αυστρία, Γερμανία και Σουηδία. Δεν θα μπορούσε φυσικά να μην αναφερθεί το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου οι λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ, εκκινούμενοι από το ταπεινό 4% εκτοξεύθηκαν στις εκλογές του 2015” .

Κόντρα Μαλλιά στους νεοεθνικισμούς

Στον αντίποδα, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Αλ. Μαλλιάς με συνέντευξή του (liberal.gr) υποστήριξε πως “τώρα θα δοθεί η μεγάλη μάχη για την Ευρώπη. Μαζί με όσους πιστεύουν στην ανάγκη επιστροφής της Ένωσης στις θεμελιώδεις αξίες της, στον ανθρωπισμό και στην αλληλεγγύη. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους τους υποψηφίους και κυρίως για εκείνους που θα πρέπει να αγωνιστούν με όσα μέσα διαθέτουν, πέρα από κομματική ταυτότητα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αντιμετωπίσουν τις δομικές προκλήσεις των νεοεθνικισμών, της ανισορροπίας δυνάμεων και της αλαζονείας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ ΒΕΜΠΕΡ ΝΑ ΑΠΟΠΕΜΨΕΙ ΤΟΝ ΟΡΜΠΑΝ

Γιούνκερ: Η Ευρώπη να ξεσηκωθεί κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζητά να αντιμετωπιστούν, "ειδικά αν εμπνέονται από την Άκρα Δεξιά", "εκείνοι που απορρίπτουν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, επειδή δεν τους αρέσουν όσα έρχονται από το εξωτερικό, επειδή δεν τους αρέσουν οι γείτονές τους"

Ο επικεφαλής της Κομισιόν επισήμανε -σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Rheinische Post" ενόψει των ευρωεκλογών- πως “η Ευρώπη είχε την πιο τρομερή εμπειρία από τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές”, τονίζοντας πως «εκείνους που απορρίπτουν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης επειδή δεν τους αρέσουν όσα έρχονται από το εξωτερικό, επειδή δεν τους αρέσουν οι γείτονές τους, πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε, ειδικά αν εμπνέονται από την άκρα δεξιά».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρόσθεσε πως “τόσες οικογένειες έχουν υποστεί τόσο φοβερές ανθρώπινες απώλειες από τον ακροδεξιό εξτρεμισμό» γι' αυτό, όπως είπε, «είναι πάντα απαραίτητο να εξηγούμε στους ανθρώπους, ειδικά στους νεότερους, γιατί οι σοφοί πολιτικοί άνοιξαν τον δρόμο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό έχει να κάνει με την ιδέα της ευρωπαϊκής ειρήνης”.

Προχθές, ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ, αφού συνέκρινε τον Βίκτορ Όρμπαν με την επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, υπογράμμισε με νόημα ότι "ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα διερωτηθεί σίγουρα αν χρειάζομαι αυτή τη φωνή μέσα στο ΕΛΚ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL