Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε ο Ν. Παππάς στη Βόρεια Μακεδονία: / Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε ο Ν. Παππάς στη Βόρεια Μακεδονία: "Να κάνουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών συμφωνία των ανθρώπων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε ο Ν. Παππάς στη Βόρεια Μακεδονία: / Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε ο Ν. Παππάς στη Βόρεια Μακεδονία: "Να κάνουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών συμφωνία των ανθρώπων"

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο ομόλογός του της Βόρειας Μακεδονίας Νταμιάν Μάντσεφσκι

Αισιόδοξοι ότι θα μειωθεί το κόστος περιαγωγής μέχρι την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου εμφανίστηκαν ο Έλληνας υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο ομόλογός του της Βόρειας Μακεδονίας Νταμιάν Μάντσεφσκι, που υπέγραψαν σήμερα στα Σκόπια τη σχετική συμφωνία, αναθέτοντας παράλληλα στις αρμόδιες αρχές των δύο χωρών να εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα και να προωθήσουν τυχόν αναγκαίες αλλαγές.

Οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι στόχος της συμφωνίας (μνημόνιο κατανόησης) είναι να καταργηθεί σταδιακά η χρέωση της περιαγωγής από τους παρόχους στο πλαίσιο και των βημάτων που κάνει η Βόρεια Μακεδονία στη διαδικασία των δυτικών Βαλκανίων που προωθεί η Ε.Ε., ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες συμφωνίες, στο πνεύμα και στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, που θα έχουν απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. «Η δουλειά των κυβερνήσεων είναι να κάνουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών συμφωνία των ανθρώπων» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.

"Επιτέλους ξεπερνάμε προβλήματα και εμπόδια του παρελθόντος" δήλωσε ο Ντ. Μάντσεφσκι, ενώ ο Ν. Παππάς τόνισε ότι το μέλλον διαγράφεται ελπιδοφόρο και πρόσθεσε ότι κατά τις συνομιλίες εξετάστηκαν επίσης ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αγροτικής παραγωγής και η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα.

"Η Ελλάδα θα τηρήσει απόλυτα τη συμφωνία"

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Έλληνας υπουργός ρωτήθηκε από ντόπιο δημοσιογράφο για τον «πόλεμο των πινακίδων» που κήρυξε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Η Ελλάδα θα τηρήσει απόλυτα τη συμφωνία. Ο συγκεκριμένος κύριος είχε υποστηρίξει τη σύνθετη ονομασία όταν ήταν βουλευτής. Τέτοιου είδους δηλώσεις δεν έχουν πολιτική λειτουργικότητα. Και στις δύο πλευρές έχει υπάρξει πολιτικό προσωπικό το οποίο απευθυνόταν στον λαό του με ψέματα. Ανήκω στους αισιόδοξους, θεωρώ ότι αυτό το πολιτικό προσωπικό θα σταματήσει να το κάνει. Αν δεν σταματήσει να το κάνει, να βοηθήσουμε και εμείς λίγο» τόνισε ο Ν. Παππάς απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους και από τις δύο χώρες.

"Έτσι θα καταπολεμήσουμε τα fake news"

Απαντώντας σε ερώτηση της "Αυγής" για τα fake news που διακινούνται από την εθνικιστική Ακροδεξιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βόρεια Μακεδονία και για τυχόν κοινή δράση στην αντιμετώπιση του φαινομένου, ο Νίκος Παππάς είπε ότι θα ήταν ευχής έργο εάν οι δημοσιογραφικές κοινότητες και στις δύο χώρες συντονίζονταν και αναλάμβαναν σχετικές πρωτοβουλίες. "Αλλά", τόνισε, "εμείς δεν θα δίναμε σε καμία περίπτωση λαβή για δήθεν παρεμβάσεις. Είναι δουλειά των δημοσιογράφων η άσκηση ελέγχου και κάθε δημοσιογράφος θέλει να κάνει τη δουλειά του. Υπάρχουν τα εργαλεία, υπάρχει ένα ζήτημα εγρήγορσης στη δημοσιογραφική κοινότητα. Αν υπάρξει κάποια δημοσιογραφική πρωτοβουλία, εμείς θα τη στηρίξουμε" πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Ντ. Μάντσεφσκι είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα των δημοσιογραφικών οργανώσεων και πως δεν μπορεί να γίνει κάτι στα κοινωνικά δίκτυα. «Πολλά ήταν τα fake news για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Αντίθετα, κάνουμε συγκεκριμένα βήματα όπως αυτό σήμερα, που θα συνεχιστούν. Με τέτοιες συμφωνίες θα καταπολεμήσουμε τα fake news” είπε ο υπουργός της Κοινωνίας της Πληροφορίας και της Δημόσιας Διοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL