Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. χαιρετίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

ΑΜΠΕ

Γ. Κατρούγκαλος: "Ορόσημο για την περιοχή" - "Θετικό οιωνό για την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της" χαρακτήρισε τη συμφωνία η Φ. Μογκερίνι

Τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών χαιρέτισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στο χθεσινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ενημερώνοντας τους ομολόγους του για τα βήματα εφαρμογής της συμφωνίας, ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τη συμφωνία «ορόσημο για την περιοχή» και «πηγή έμπνευσης», ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία και τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην απονομή του Βραβείου Έβαλντ Φον Κλάιστ στους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, κατά την οποία έγινε και μνεία στον Νίκο Κοτζιά, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα προέλθουν ακόμα πολλές θετικές ειδήσεις από την περιοχή.

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι χαρακτήρισε τη συμφωνία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου “θετικό οιωνό για την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της” λέγοντας ότι οι υπουργοί κατά την έναρξη της συνεδρίασης χειροκρότησαν τη θέση σε ισχύ της.

Εξάλλου, στο περιθώριο του συμβουλίου, ο Γ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, με τον οποίο συζήτησαν για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή σε πολλά πεδία, προωθώντας τη συνεργασία και την προσέγγιση των χωρών της περιοχής με τα πρότυπα της Ε.Ε. Με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή, ιδιαίτερα μεταξύ Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Φ. Μογκερίνι πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα έχουν θετική επίδραση σε ό,τι αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε., σημειώνοντας ωστόσο ότι, εκτός από τη συμφωνία, σημαντική προϋπόθεση είναι και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας. Η ίδια επανέλαβε ότι στη βάση της απόφασης του συμβουλίου, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Ιούνιο.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Υπόκοσμος

Σε πρώτο επίπεδο, ο στρατός των ΜΜΕ που διαπλέκεται με την κυβέρνηση έκανε αυτό που όφειλε να κάνει. Εξαφάνισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτροπή της κρίσης, όπως συστηματικά εξαφανίζει τον τελευταίο καιρό οτιδήποτε μπορεί να κάνει ζημιά στον Κ. Μητσοτάκη

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις