Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. χαιρετίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. χαιρετίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών χαιρέτισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στο χθεσινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ενημερώνοντας τους ομολόγους του για τα βήματα εφαρμογής της συμφωνίας, ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τη συμφωνία «ορόσημο για την περιοχή» και «πηγή έμπνευσης», ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία και τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην απονομή του Βραβείου Έβαλντ Φον Κλάιστ στους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, κατά την οποία έγινε και μνεία στον Νίκο Κοτζιά, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα προέλθουν ακόμα πολλές θετικές ειδήσεις από την περιοχή.

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι χαρακτήρισε τη συμφωνία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου “θετικό οιωνό για την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της” λέγοντας ότι οι υπουργοί κατά την έναρξη της συνεδρίασης χειροκρότησαν τη θέση σε ισχύ της.

Εξάλλου, στο περιθώριο του συμβουλίου, ο Γ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, με τον οποίο συζήτησαν για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή σε πολλά πεδία, προωθώντας τη συνεργασία και την προσέγγιση των χωρών της περιοχής με τα πρότυπα της Ε.Ε. Με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή, ιδιαίτερα μεταξύ Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Φ. Μογκερίνι πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα έχουν θετική επίδραση σε ό,τι αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε., σημειώνοντας ωστόσο ότι, εκτός από τη συμφωνία, σημαντική προϋπόθεση είναι και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας. Η ίδια επανέλαβε ότι στη βάση της απόφασης του συμβουλίου, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Ιούνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL