Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά την 1η Μαρτίου!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά την 1η Μαρτίου!

Συνεχίζεται η "κάλυψη" της πρώτης κατοικίας και μετά τη λήξη (μόνο ως προς το άρθρο 9 περί προστασίας) του ισχύοντος Νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, καθότι κυβέρνηση και τράπεζες κατέληξαν χθες σε συμφωνία για το διάδοχο πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από 1ης Μαρτίου και μετά. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, "στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015" και προσέθεταν" πως "η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου".

Το σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοναδικό και άνω όριο της αντικειμενικής αξίας στα ακίνητα είναι στις 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου τις 130.000 ευρώ. Τα παραπάνω σημαίνουν πρακτικά πως δεν υπάρχουν κλίμακες ως προς τα δύο αυτά κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο, αλλά ισχύουν για όλους όσοι είναι εντός των ανωτέρω.

Από εκεί και πέρα, τα εισοδηματικά κριτήρια παρουσιάζουν κλίμακες και συγκεκριμένα: στις 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο. Δηλαδή, οικογένεια με τρία παιδιά καλύπτεται για εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το κούρεμα δανείου, θα γίνεται στο υπόλοιπο του ποσού του δανείου όταν το ύψος του τελευταίου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Το νέο σχήμα θα έχει ως βάση την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, από την οποία θα ξεκινά η προσπάθεια τραπεζικής διευθέτησης, ενώ παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης έως και 25 έτη, ενώ το επιτόκιο της ρύθμισης θα μειώνεται από το 4% στο 2%.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο πλαίσιο θα περιλαμβάνει επιδότηση των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων βάσει των κριτηρίων που προαναφέρθηκαν. Στην περίπτωση αυτή, το Δημόσιο θα έρχεται υπό όρους και προϋποθέσεις να επιδοτεί το νέο ύψος της δόσης. Από την πλευρά του Δημοσίου θα υπάρχει επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου για τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά σε ποσοστό που φέρεται ότι θα φτάνει το 1/3 του ποσού, για το 2019 το συνολικό κονδύλι θα ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθούν ακόμη 40 εκατ. και το συνολικό κονδύλι να φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ και για τη διετία 2019-2020 αναμένεται να φτάσει συνολικά τα 450 εκατ. ευρώ.

Μικροέμποροι εντός!

Στη ρύθμιση μπαίνουν όλα τα δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία. Αναλυτικότερα, ειδική μέριμνα θα υπάρξει για όσους έχουν δικαίωμα υπαγωγής στον νόμο και οι έχοντες πτωχευτικό δικαίωμα (έμποροι και επαγγελματίες), για όλα τα δάνεια λιανικής τα οποία έχουν προσημείωση την πρώτη κατοικία, κάτι το οποίο δεν ίσχυε στο πλαίσιο Κατσέλη - Σταθάκη.

Βασική παράμετρος για το νέο πλαίσιο είναι η λειτουργία της πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η πλατφόρμα θα δημιουργηθεί κατά το πρότυπο αυτής του εξωδικαστικού μηχανισμού που λειτουργεί σήμερα για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

"Ομπρέλα" εφετείου ενάντια στα funds

Με απόφαση επιβολής ασφαλιστικών μέτρων, το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης απαγόρευσε στα funds και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να προβαίνουν σε κατασχέσεις των εφάπαξ των υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται και έχουν κόκκινα δάνεια.

Ειδικότερα, το Ειρηνοδικείο διέταξε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο είχε πουλήσει σε funds του Λονδίνου στεγαστικό δάνειο, να αποδεσμεύσει μέρος του εφάπαξ το οποίο είχε κατασχεθεί λόγω κόκκινου στεγαστικού δανείου, ενώ παράλληλα απαγορεύτηκε η παρακράτηση οιουδήποτε ποσού από τη σύνταξη της απομάχου της εργασίας εφοριακού.

Αναλυτικά, εφοριακός υπάλληλος είχε λάβει στεγαστικό δάνειο ύψους 130.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τις δόσεις τις κατέβαλλε από το 2003, καθώς γινόταν απευθείας παρακράτηση από τον μισθό της και το αρχικό κεφάλαιο είχε μειωθεί περίπου στα 93.000 ευρώ και είχε υπαχθεί στο καθεστώς του Νόμου Κατσέλη (Νόμος 3869/2010).

Η εφοριακός επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί και, σύμφωνα με ρήτρα της δανειακής σύμβασης που είχε υπογράψει, τα τρία τέταρτα του εφάπαξ έπρεπε να πάνε για την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο fund του Λονδίνου που το είχε αγοράσει.

Ευ. Τσακαλώτος: Ισχυρές οι τράπεζες

«Κάθε φορά που σας βλέπω, σας λέω νέα θετικά οικονομικά στοιχεία» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος περιπαικτικά στην αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση της επέκτασης της σύμβασης για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας, αλλά και στις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας, που υπολογίζεται πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι εξαγωγές, η οικοδομή, αλλά και η ιδιωτική κατανάλωση ακριβώς λόγω της μείωσης της ανεργίας.

Αναφερόμενος στην επέκταση της σύμβασης για το αεροδρόμιο, ο Ευ. Τσακαλώτος σχολίασε ότι «ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Τράπεζας και γιατί το χρηματοδότησε και έδειξε ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πολύ πιο ισχυρό από ό,τι λέγεται, και γιατί αυτή η επένδυση έδειξε πόσο καλύτερα έχει πάει η ελληνική οικονομία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL