Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Κατρούγκαλος: Συνταγματική Αναθεώρηση όχι κουτοπόνηρη αλλά προοδευτική, που θα ενισχύει τα κοινωνικά δικαιώματα (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατρούγκαλος: Συνταγματική Αναθεώρηση όχι κουτοπόνηρη αλλά προοδευτική, που θα ενισχύει τα κοινωνικά δικαιώματα (Video)

Την ανάγκη να επιδείξουν όλα τα κόμματα υπευθυνότητα ώστε να καταλήξουν σε μια Συνταγματική Αναθεώρηση μέσα από ευρύτατες συναινέσεις, τόνισε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Πρέπει να αποφύγουμε τα διαδικαστικά τεχνάσματα, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια ώστε να έχουμε μια Αναθεώρηση του Συντάγματος όχι κουτοπόνηρη, αλλά δημοκρατική, φιλελεύθερη και κοινωνική, με ενίσχυση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

https://www.youtube.com/embed/J3tuJ6KixQk

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «κρίσιμες και με προοδευτικό πρόσημο» τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, τα δημοψηφίσματα και το διακριτό ρόλο Εκκλησίας-Κράτους.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο άρθρο 110 επανέλαβε την άποψη ότι και οι δύο Βουλές είναι Αναθεωρητικές και ότι η πρώτη Αναθεωρητική Βουλή προσδιορίζει και την κατεύθυνση των αναθεωρητέων άρθρων και δεσμεύει την επόμενη Βουλή.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «άτοπο», «συνταγματικά ανόητο» και «απολύτως ανεύθυνο» την αντίθετη άποψη που εξέφρασε ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε: «Θα καθιστούσε πολιτικό παίγνιο την Αναθεώρηση αυτή η άποψη. Ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει αυξημένες και ευρύτερες πλειοψηφίες για να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις στη διάρκεια του χρόνου και παρεμβολή του εκλογικού σώματος για να δώσει το τελικό αποτέλεσμα στην επόμενη Βουλή. Δεν μπορεί να είναι απολύτως χωρίς κατεύθυνση η απόφαση της πρώτης Βουλής. Δεν μπορεί άλλα να λέει η πρώτη Βουλή και άλλα η επόμενη».

Ακόμα, σχολιάζοντας την υπερψήφιση από τη ΝΔ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32, που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «πονηριά της ΝΔ που έφθασε το πολιτικό παίγνιο στα άκρα».

«Ενώ συμφωνεί στην αποσύνδεσή της από τη διάλυση της Βουλής, δεν συμφωνεί με τις συνεχείς κοινοβουλευτικές προσπάθειες και προτείνει μικρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θεωρεί η ΝΔ ότι δεν δεσμεύει η παρούσα Βουλή την επόμενη, αλλά το χειρότερο είναι ότι η δική της ψήφο δεν δεσμεύει την ίδια. Αυτό αποτελεί παραβίαση του άρθρου 110 και εκφυλισμό της διαδικασίας με τεχνάσματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Κατρούγκαλος.

«Όλα τα κόμματα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα ώστε να έχουμε μια Αναθεώρηση όχι κουτοπόνηρη αλλά δημοκρατική, φιλελεύθερη και κοινωνική με ενίσχυση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

«Αυτή η Αναθεώρηση του Συντάγματος πέρα από ιστορική συμπίπτει και με την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και στην πλήρη ανάκτηση της κυριαρχίας της μετά από μια κρίσιμη περίοδο που δεν την περιόρισε μόνο θεσμικά αλλά χαρακτηρίζεται και από μια αλλαγή. Από κράτος οφειλέτης η χώρα μας έγινε κράτος πρωταγωνιστής της ειρήνης και της ασφάλειας», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Αναθεώρηση του Συντάγματος δεν σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν και στο καθεστώς της παθογένειας με φαινόμενα πελατειασμού σύμφυτα με το πολιτικό σύστημα. Διεξάγεται σε μια περίοδο όπου στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε διλημματικές επιλογές όπου συγκρούονται δύο απόψεις. Οι εθνικιστικές και η άποψη η δική μας για μια Ευρώπη των ελευθεριών και των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης δίνοντας εύσημα τόσο στον πρόεδρό της, Νίκο Παρασκευόπουλο, όσο και στους εισηγητές και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ποιότητα και το επίπεδο που κράτησαν.

Στάθηκε ιδιαίτερα στον γενικό εισηγητή της ΝΔ, Κώστα Τασούλα, σημειώνοντας ότι κράτησε τις ακραίες φωνές του κόμματός του, που ζητούσαν ακόμα και την αποχώρηση της ΝΔ για το άρθρο 16, στο οποίο διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε κρίσιμο ζήτημα τη συναίνεση των κομμάτων για αλλαγές στα άρθρα 86 και 62, γιατί όπως είπε, ήταν σύμφυτες της διαπλοκής και της απαράδεκτης ασυλίας των υπουργών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τις προτάσεις της ΝΔ για διεύρυνση των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης και τη δυνατότητα της να θεσπίζει Εξεταστικές Επιτροπές, μπορούμε να έχουμε συγκλίσεις και σε εκείνα τα θέματα που έγιναν υπερώριμα, όπως η τιμή της πολιτικής και η διακριτότητα των ρόλων κράτους - εξουσίας», σημείωσε.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της διαφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ στη συνταγματική καθιέρωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, ενώ σημείωσε ότι η ΝΔ στάθηκε απέναντι στις προτάσεις του για άμεση δημοκρατία και ατομικά δικαιώματα, όπως και απέναντι στην απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ο κ. Κατρουγκάλος επιτέθηκε στον αρχηγό της ΝΔ, ο οποίος, όπως είπε, με δηλώσεις του εμφανίζεται να αντιλαμβάνεται τα θεσμικά αντίβαρα σε επίπεδο ελίτ και όχι λαού.

«Το Σύνταγμα δεν είναι ένα ουδέτερο κείμενο αλλά αποτυπώνει τους αγώνες του λαού και εμείς θέλουμε να έχει προοδευτικό πρόσημο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επέμβουμε θεσμικά στα τραύματα που έφερε στο Σύνταγμα η περίοδος των μνημονίων, που έφερε ένα "παρασύνταγμα" και μειωμένη κυριαρχία της χώρας, με τους κανόνες που επιβλήθηκαν κυρίως στα κοινωνικά θέματα και στην έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας», υπογράμμισε.

Ως πρώτη κατεύθυνση της Αναθεώρησης του Συντάγματος ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε «την ενίσχυση της Δημοκρατίας που σημαίνει πλήρης ανάκτηση της κυριαρχίας σε επίπεδο Βουλής και ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας».

«Η δεύτερη διάσταση της Αναθεώρησης θέλουμε να είναι η ενίσχυση του φιλελευθερισμού. Ο χαρακτήρας του Συντάγματος αφορά τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα που πρέπει να ενισχύσουμε», είπε και πρόσθεσε ότι ο σύγχρονος ευρωπαϊκός τρόπος για τη λειτουργία του κράτους είναι η πρόνοια.

Μίλησε ακόμα για εμβληματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, που ενισχύσει τη λαϊκή κυριαρχία, και η εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας, η ιδιότητα του πρωθυπουργού, που πρέπει να είναι βουλευτής, και οι περιορισμένες βουλευτικές θητείες, επισημαίνοντας ότι «δεν θέλουμε τεχνοκρατία αλλά δημοκρατία».

Ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα χαρακτήρισε και τον διακριτό ρόλο Κράτους-Εκκλησίας, σημειώνοντας ότι «έχουμε φθάσει στη θεσμική ωριμότητα ώστε με πλήρη σεβασμό στην Εκκλησία της Ελλάδος να προχωρήσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL