Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Ο Ν. Βούτσης "έκοψε τον βήχα" στους φωνασκούντες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ν. Βούτσης "έκοψε τον βήχα" στους φωνασκούντες

Με επιχειρήματα και χωρίς κραυγές ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατέρριψε τις κραυγές και τα προσχήματα της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, των ΑΝ.ΕΛΛ. και της Ακροδεξιάς που ήθελαν να εμποδίσουν την συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών. "Δεν δέχομαι πατερναλιστικές επισημάνσεις και κραυγές ότι δήθεν γίνεται πραξικόπημα" τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνεται ότι, μετά τη Ν.Δ., και το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής συνεχίζεται και σήμερα το πρωί προκειμένου να ολοκληρωθεί έως το βράδυ. Αύριο η συμφωνία των Πρεσπών εισάγεται στην Ολομέλεια προκειμένου να ψηφιστεί την Πέμπτη με δύο συνεδριάσεις, που θα ξεκινούν στις 10 το πρωί και θα συνεχίζονται έως πολύ αργά το βράδυ. Η Ν.Δ. απέρριψε το ενδεχόμενο για πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής όταν αντελήφθη ότι δεν σταματούν οι εργασίες του Κοινοβουλίου. Έτσι, το μόνο όπλο που διαθέτει είναι η πρόταση μομφής που θα σημάνει την ψήφιση της συμφωνίας την Κυριακή.

Άδ. Γεωργιάδης - Π. Καμμένος: "Ημέρα πένθους"

Συνέπεσαν στις εκτιμήσεις τους για τη συμφωνία των Πρεσπών ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Πάνος Καμμένος! Και οι δύο υποστήριξαν ότι πρόκειται για "ημέρα πένθους". Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε η ομολογία του αντιπροέδρου της Ν.Δ. ότι "εμείς δεν θέλουμε καθόλου τον όρο Μακεδονία. Δεν τον θέλαμε ούτε στο Βουκουρέστι ούτε ποτέ".

Αμέσως, η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου τον ρώτησε πότε αποκήρυξε η Ν.Δ. τη σύνθετη ονομασία: "Από πότε η θέση της Ν.Δ. δεν ήταν η σύνθετη ονομασία; Πρέπει να μας το πει η Ν.Δ.". Και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος του υπενθύμισε πως παλαιότερα υποστήριζε ότι ο Κώστας Καραμανλής "ξεπούλησε τη Μακεδονία".

Φωνασκίες από ΑΝ.ΕΛΛ. και Χ.Α.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ. Π. Καμμένο και τη Χρυσή Αυγή να επιμένουν ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση και με τη Ν.Δ. να σιωπά αιδημόνως επί του θέματος. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Δουζίνας ανακάλεσε στην τάξη τον Ηλία Κασιδιάρη προειδοποιώντας ότι "δεν θα δεχθώ ακραίες μισαλλόδοξες εκφράσεις και απρέπειες". Επίσης, ο Π. Καμμένος χαρακτήρισε "στημένη" τη σύνθεση της Επιτροπής και είπε σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: "Εσύ το έστησες, εσύ προσωπικά κάνεις κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και οι επιχειρηματίες φίλοι σου".

"Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιοι σέβονται τη δημοκρατία, το σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνεις ούτε δέχομαι τη ρητορική που επί μέρες υφίσταμαι περί πραξικοπημάτων, περί μεθοδεύσεων κ.λπ. Όταν μάλιστα όλα αυτά είναι αναπόδεικτα, αλλά προβάλλονται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων" υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης. Μάλιστα, απευθύνθηκε και στον Π. Καμμένο και του είπε: "Σταματήστε τις αντιμαχίες περί όνου σκιάς. Το λέω και σε εσάς, κύριε πρόεδρε, που η σχέση μας έχει διαταραχθεί".

Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε πως προέκυψε η σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας με την κλήρωση ανάμεσα στους ανεξάρτητους βουλευτές που εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην Επιτροπή. Σημείωσε δε πως όλα έγιναν με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Γ. Κατρούγκαλος: Προφάσεις εν αμαρτίαις από Ν.Δ.

Νωρίτερα, η αντιπολίτευση είχε καταθέσει σειρά αιτημάτων προκειμένου να εμποδίσει τη συζήτηση. Ο Π. Καμμένος κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας ισχυριζόμενος ότι είναι παράνομη η σύνθεση της Επιτροπής - θέση με την οποία συμφωνούσε και ο χρυσαυγίτης Ηλ. Κασιδιάρης. Ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι τα αιτήματα αυτά βάσει του Κανονισμού συζητούνται μόνο στην Ολομέλεια. Ο Γ. Κατρούγκαλος κατέθεσε τη ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ μεταφρασμένη σε δύο γλώσσες και δεσμεύτηκε να καταθέσει συγκριτικό πίνακα του συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας που θα περιλαμβάνει το παλιό και το αναθεωρημένο κείμενο.

Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η Χρυσή Αυγή ζήτησαν και την επιστολή παραίτησης Κοτζιά, αλλά ο Γ. Κατρούγκαλος τους απάντησε ότι ο τ. υπουργός Εξωτερικών θα τους απαντήσει σε όλα στην Ολομέλεια.

"Η ενδιάμεση συμφωνία με την ΠΓΔΜ δεν ήρθε ποτέ για συζήτηση και κύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής. Εμείς, επειδή σεβόμαστε τη δημοκρατία, θέλουμε να συζητηθεί" τους υπενθύμισε ο Γ. Κατρούγκαλος και ρώτησε τους βουλευτές της Ν.Δ.: "Αφού αρνηθήκατε το ντιμπέιτ, τώρα δεν θέλετε ούτε την Ολομέλεια;".

Η Ν.Δ. ζήτησε μεταξύ άλλων να κατατεθεί και το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. "Πρέπει πρώτα να προηγηθεί η κύρωση από την ελληνική Βουλή" της εξήγησε ο Γ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε πως όλα τα διαδικαστικά θέματα που τίθενται "είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Όποιος θέλει να ματαιώσει τη συζήτηση δεν είναι απλώς εναντίον της συμφωνίας, αλλά εναντίον της δημοκρατίας".

Ν. Ξυδάκης: Όχι δικολαβίες

"Ας μην κάνουμε δικολαβία σε αυτή την κορυφαία στιγμή. Ας εκφέρουμε πολιτικό λόγο κι ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας" υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και πρόσθεσε για την επιστολή Κοτζιά: "Έχει δοθεί πολιτική απάντηση είναι προσωπική επιστολή και όχι ένα πολιτικό κείμενο. Το κράτος έχει συνέχεια. Δεν θα κάνουμε πολιτική με προσωπικές επιστολές. Αυτό δεν αρμόζει στο πολιτικό καθήκον που έχουμε".

"Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται πολιτικά και όχι με διαδικαστικά κόλπα που έκανε η Ν.Δ. και κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Βρείτε τα με τους φίλους σας τους ΝΑΤΟϊκούς και πείτε στον λαό ότι εκτελείτε τις εντολές τους" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Π. Καμμένος: Ανατρέπεται η... Γιάλτα

Ο Π. Καμμένος εκτίμησε ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών ανατρέπεται η συμφωνία της Γιάλτας και αυτό θα οδηγήσει σε αιματοχυσία. "Στο όνομα ποιου συμφέροντος πατήσατε τη συμφωνία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. και μετατρέψατε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε κυβέρνηση αποστασίας;" ρώτησε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συμφωνία των Πρεσπών έχει και αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα υπογράμμισε η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου. Για "καινοφανείς ερμηνείες και καινοφανείς στρεψοδικίες της αντιπολίτευσης" έκανε λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης.

Καρικατούρα σοβαροφάνειας

Επεισόδιο συνέβη όταν ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε σε παλιότερο κείμενο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αυτοί υπονόμευσαν τη διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή. Ο Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος ήταν εκ των υπογραφόντων το κείμενο, πήγε στο έδρανο του βουλευτή της Ν.Δ. και του μιλούσε. Και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος σχολίασε τον συνάδελφό του της Ν.Δ.: "Άλλο η σοβαρότητα και άλλο η σοβαροφάνεια. Η σοβαροφάνεια είναι καρικατούρα και αυτή την καρικατούρα την έχουμε μπροστά μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL