Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
14.5°C19.0°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.6°C17.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.1°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
0 BF 87%
Ρηματική διακοίνωση Ν.Δ. στο συλλαλητήριο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρηματική διακοίνωση Ν.Δ. στο συλλαλητήριο...

Mία ημέρα μετά τη γνωστοποίηση του περιεχομένου της ρηματικής διακοίνωσης με την οποία η ΠΓΔΜ ενημερώνει την Αθήνα για την ολοκλήρωση των εσωτερικών νομικών διαδικασιών της, η Ν.Δ. ισχυρίζεται μέσω κύκλων ότι "όχι μόνον δεν μεταβάλλει στο παραμικρό την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φαίνεται να την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο".

Νωρίτερα ωστόσο γαλάζια στελέχη υποστήριζαν ότι το "εγγραφο δεν αλλάζει τίποτα στη συμφωνία!". Παράλληλα σε διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται οι αντιπρόεδροι της Ν.Δ. έναντι του συλλαλητηρίου των "νεομακεδονομάχων".

Κάλεσμα Γεωργιάδη με την... άδεια Χατζηδάκη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης -μέσω Twitter- απηύθυνε ξεκάθαρο κάλεσμα για συμμετοχή στο κυριακάτικο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος καθώς ανήρτησε πως "όπως ήρθαν τα πράγματα, αποτελεί πατριωτικό καθήκον του κάθε Έλληνα να βρίσκεται σε αυτό το συλλαλητήριο την Κυριακή. Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική".

Αποστάσεις από τα συλλαλητήρια πήρε ωστόσο ο Κωστής Χατζηδάκης, καθώς επεσήμανε (news 247) πως "η στάση μου στη Βουλή με χαρακτηρίζει και με προσδιορίζει". Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ωστόσο φρόντισε να συμπληρώσει πως "η θέση της Ν.Δ. είναι ότι καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Επομένως ο κ. Άδ. Γεωργιάδης έχει κάθε δικαίωμα να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο. Είναι ένα συλλαλητήριο εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Εκφράζονται οι εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων πολιτών"...

Επιμένουν στην εθνικότητα!

Κύκλοι της Πειραιώς, παρά το γεγονός ότι η ρηματική διακοίνωση δίνει διευκρινίσεις στα θέματα που "σηκώνει" η Ν.Δ. (ο όρος "nationality" αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ η επίσημη γλώσσα έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και ανήκει στην γλώσσα των νότιων σλαβικών γλωσσών) επισημαίνουν πως "έως τώρα γνωρίζαμε ότι βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα είχε δυστυχώς για πρώτη φορά στην Ιστορία της αναγνωρίσει ‘μακεδονική γλώσσα’ και ‘μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα’. Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε ‘μακεδονικό λαό’!". Επισημαίνουν δε πως "Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, όσοι υποστηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών ας συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών. Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως ‘μακεδονική’ γλώσσα. Στις νοτιοσλαβικές γλώσσες ανήκει και η Βουλγαρική. Δεν την αποκαλεί ωστόσο κανένας στον κόσμο ‘νοτιοσλαβική’"...

Οι γαλάζιες πηγές, στο ίδιο μοτίβο, συμπληρώνουν πως "τα ίδια ισχύουν και για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δήθεν προσφέρεται ικανοποιητική διευκρίνιση πως ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Εάν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να οριστεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική. Και όχι να επιτρέπεται η χρήση του όρου μακεδονική χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Άλλη μια ακατανόητη υποχώρηση από την ελληνική πλευρά"

"Δεν αλλάζει τίποτα" έλεγε ο Χατζηδάκης

Νωρίτερα ωστόσο ο Κ. Χατζηδάκης περιορίστηκε να σημειώσει πως "η ρηματική διακοίνωση δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας. Ο πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά κορόιδεψε τη Βουλή". "Δεν διαβάσατε το ‘μακεδονικός λαός’ που υπάρχει δύο φορές γραμμένο φαρδιά - πλατιά στο κείμενο;"

Κικίλιας: Λάθος ανάλυση...

Συν τοις άλλοις ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας, προσπερνώντας το περιεχόμενου του νομικού εγγράφου αρκέστηκε να δηλώσει (Real FM) πως "ο κ. Ζάεφ μας ‘τρίβει στη μούρη’ καθημερινά ότι οι πολίτες της χώρας του λέγονται Μακεδόνες. Όποιος πιστεύει ότι αυτή η συμφωνία δεν εκκινεί διαδικασίες αλυτρωτισμού στο μέλλον δεν κάνει σωστή ανάλυση".

Καραγκούνης: Χάθηκαν γλώσσα - εθνότητα

Παράλληλα και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραγκούνης (Πρακτορείο 104,9 FM) θεωρεί πως "αυτό που μετράει αυτή τη στιγμή δεν είναι η ρηματική διακοίνωση"! Επεσήμανε πως "αυτό το έγγραφο δεν έχει και κάποιον χαρακτήρα δεσμευτικότητας, αλλά αυτό που μετριάσει είναι ότι τόσο η γλώσσα όσο και η εθνότητα έχουν χαθεί οριστικά από τη δική μας πλευρά και αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα.

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ

Σύγχυση για το ντιμπέιτ

"Δεν υπάρχει περίπτωση ο Κ. Μητσοτάκης να μη δεχθεί αυτό το ντιμπέιτ" έλεγε ο Καραγκούνης, "ντιμπέιτ ζητούν οι χαμένοι" ισχυριζόταν ο Κ. Χατζηδάκης...

Η σύγχυση στους κόλπους της Ν.Δ. επεκτάθηκε και αναφορικά με την πρόσκληση του πρωθυπουργού προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διεξαγωγή τηλεοπτικής μονομαχίας με θέμα τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Κώστας Καραγκούνης -πριν από την επίσημη απορριπτική ανακοίνωση της Ν.Δ.- είχε προεξοφλήσει πως "δεν υπάρχει περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης να μη δεχθεί αυτό το ντιμπέιτ" προσθέτοντας ότι "εμείς δεν λέμε ποτέ όχι σε οποιαδήποτε τέτοια πρόσκληση - πρόκληση του κ. Τσίπρα, όμως νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει το πρόβλημα σε αυτό το ντιμπέιτ"...

Ωστόσο πιο καλή... πληροφόρησή για τις διαθέσεις του κ. Μητσοτάκη φαίνεται να είχε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης που επεσήμανε (news 247) ότι "συνήθως τα ντιμπέιτ τα ζητούν οι χαμένοι. "Έχουν γίνει πολιτικά ντιμπέιτ Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης υπερέχει σε όλους τους δείκτες. Όταν θα φτάσουν οι εκλογές, θα γίνουν και τηλεοπτικά ντιμπέιτ"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL