Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Δεν φοβόμαστε τα δεξιά και ακροδεξιά υποκείμενα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν φοβόμαστε τα δεξιά και ακροδεξιά υποκείμενα

Θεσσαλονίκη: Η φασιστική τακτική στοχοποίησης βουλευτών που στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών επεκτάθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, την Ημαθία και τη Δράμα, όπου κολλήθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας οι γνωστές αφίσες με πρόσωπα βουλευτών και το ερώτημα «Εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία μας;».

Οι αφίσες τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης, στις εισόδους των πολυκατοικιών που βρίσκονται τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ., αλλά και στις εισόδους σπιτιών βουλευτών. Στο στόχαστρο μπήκαν όλοι οι βουλευτές Α' και Β' Θεσσαλονίκης (Τάσος Κουράκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Σωκράτης Φάμελλος), αλλά και ο Κώστας Ζουράρις, συνεργαζόμενος με τους ΑΝ.ΕΛΛ., που στηρίζει την κυβέρνηση, όχι όμως τη συμφωνία των Πρεσπών, και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Στην Ημαθία κυκλοφόρησαν αφίσες με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Αντωνίου, Φρόσω Καρασαρλίδου και Γιώργο Ουρσουζίδη, ενώ στη Δράμα στοχοποιήθηκε κατά τον ίδιο τρόπο ο Χρήστος Καραγιαννίδης.

Σύλληψη μεταφερόμενων αφισοκολλητών

Οι συλλήψεις τεσσάρων αφισοκολλητών σε Κοζάνη και Γρεβενά έδειξαν ότι η όλη αυτή χυδαία και φασιστική τακτική οργανώνεται από ακραία εθνικιστικά στοιχεία που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη. Οι συλληφθέντες και στις δύο περιπτώσεις δεν ήταν κάτοικοι Κοζάνης και Γρεβενών, αλλά κάτοικοι Θεσσαλονίκης που ταξίδεψαν στις δύο πόλεις για να κολλήσουν τις αφίσες που ουσιαστικά παρουσιάζουν ως «προδότες» τους βουλευτές και κατ’ επέκταση όσους πιστεύουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών υπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον. Οι συλλήψεις έγιναν για παραβάσεις του κώδικα υπαίθριας διαφήμισης (!), ενώ τα δύο άτομα που συνελήφθησαν στα Γρεβενά μετά τον σχηματισμό της δικογραφίας αφέθηκαν ελεύθερα.

ΣΥΡΙΖΑ: "Καθαρά φασιστική πρακτική"

«Θα βάλω αυτή την αφίσα δίπλα στην απόφαση για την ισόβια καταδίκη μου από το έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης την περίοδο της χούντας. Αυτές οι αφίσες και η στοχοποίηση είναι ευθεία προσβολή κατά του δημοκρατικού κεκτημένου της Μεταπολίτευσης» ήταν η απάντηση του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη όταν ρωτήθηκε για τις αφίσες. Εξάλλου, όπως είπε, «συνηθισμένα τα βουνά απ' τα χιόνια. Είναι μια ιστορία που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Έχουμε στοχοποιηθεί γιατί υποστηρίζουμε αυτή τη συναινετική λύση για το κακοφορμισμένο μακεδονικό ζήτημα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του σχολίασε ότι «η στοχοποίηση και ο εκφοβισμός βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου αποτελεί καθαρή φασιστική πρακτική» και κάλεσε όλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να καταδικάσουν τη συγκεκριμένη πράξη και ιδίως τη Ν.Δ., «η οποία οφείλει να πάρει αποστάσεις και να σταματήσει να σιωπά». Κάλεσε τις διωκτικές αρχές «να δράσουν άμεσα και να φέρουν σύντομα τους υπευθύνους ενώπιον της Δικαιοσύνης» και τόνισε ότι «κανένα στέλεχος, μέλος ή βουλευτής μας δεν εκφοβίζεται και δεν πρόκειται να υποχωρήσει μπροστά σε τέτοιες εγκληματικές μεθόδους».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, στην οποία η Τοπική Οργάνωση, παραφράζοντας τον Ν. Καζαντζάκη, τονίζει: «Δεν φοβόμαστε τα δεξιά και ακροδεξιά υποκείμενα, όπως και τους διάφορους 'τροφοδότες' τους, δεν ελπίζουμε, παρά μόνο στο δίκιο των επιλογών μας, τη δύναμη και τη δημοκρατική τοποθέτηση του λαού μας, είμαστε λεύτεροι και αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντα της πατρίδας μας, τη δημοκρατία και την ειρήνη στα Βαλκάνια».

Ένοχη σιωπή

Και χθες δεν υπήρξε κάποια καταδίκη της φασιστικής αυτής πρακτικής από κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι στελέχη της Ν.Δ. που πριν από λίγο καιρό έσπευσαν να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους καταγγέλλοντας «αφισορύπανση» από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή είχε αναρτήσει αφίσες για τη συγκέντρωση του Παλαί ντε Σπορ με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα τώρα σιώπησαν...

Αντίδραση Μπουτάρη

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ερωτηθείς σχετικά με τις χυδαίες αυτές αφίσες δήλωσε ότι «είναι άλλη μια ένδειξη ότι υπάρχει φανατισμός και μια παράνοια στην πόλη όσον αφορά το 'Μακεδονικό'» και πρόσθεσε ότι από νωρίς χθες το πρωί συνεργεία του δήμου τις κατέβαζαν. Στο μεταξύ, διάφοροι τοπικολαϊκοί σύλλογοι, ιεράρχες και εθνικιστικές ομάδες, όπως και ορισμένοι «γαλάζιοι» δήμαρχοι διοργανώνουν με ναυλωμένα λεωφορεία την κάθοδο πολιτών στην Αθήνα για τη συγκέντρωση της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL