Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Κλειστά χαρτιά Θεοδωράκη για τη συμφωνία των Πρεσπών και μήνυμα: / Κλειστά χαρτιά Θεοδωράκη για τη συμφωνία των Πρεσπών και μήνυμα: "Αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει με εκλογές"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλειστά χαρτιά Θεοδωράκη για τη συμφωνία των Πρεσπών και μήνυμα: / Κλειστά χαρτιά Θεοδωράκη για τη συμφωνία των Πρεσπών και μήνυμα: "Αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει με εκλογές"

Τη μάχη ώστε το Ποτάμι και ο Στ. Θεοδωράκης να μην προχωρήσουν στη θεαματική υπαναχώρηση που έχουν δείξει ότι ετοιμάζονται να κάνουν από τη θετική στάση που έχουν υιοθετήσει εδώ και έναν χρόνο για τη συμφωνία των Πρεσπών θα δώσουν σήμερα οι δύο ευρωβουλευτές του κόμματος Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης.

Από το βήμα της Βουλής, ο Σπ. Δανέλλης επιφύλαξε προσωπική απάντηση στον Στ. Θεοδωράκη, παροτρύνοντας τον ταυτόχρονα να μην προχωρήσει στο «έγκλημα και το λάθος» να μην υπερψηφίσει τη συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ευρωβουλευτές, που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της στήριξης της συμφωνίας, ταξίδεψαν εσπευσμένα στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στη σημερινή διευρυμένη συνεδρίαση του Π.Σ. του κόμματος, όπου αναμένεται να καθοριστεί η τελική στάση για τη συμφωνία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, Μ. Κύρκος και Γ. Γραμματικάκης, που έχουν προβεί σε διαρκείς παρεμβάσεις αυτές τις μέρες, αντιλαμβανόμενοι ότι ο Στ. Θεοδωράκης είναι έτοιμος να κάνει στροφή, θα δώσουν μάχη για την υπερψήφιση, παραπέμποντας και στο πρόσφατο συνέδριο. Ο Γ. Γραμματικάκης μίλησε τηλεφωνικά με τον Στ. Θεοδωράκη και του είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει στάση το Ποτάμι.

Εκλογές σύντομα

Στη χθεσινή ομιλία του, ο Στ. Θεοδωράκης απέφυγε οποιαδήποτε νέα απάντηση προς τον Σπ. Δανέλλη. Δεν απάντησε ούτε στις κατηγορίες του για προσέγγιση με τη Ν.Δ. Αντίθετα, έδειξε να έχει βρεθεί ήδη ο τρόπος με τον οποίο το Ποτάμι προτίθεται να «δραπετεύσει» από τη θετική ψήφο για τις Πρέσπες. Άφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι θα συναρτήσει ενδεχόμενη θετική ψήφο της συμφωνίας εάν ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ότι θα προχωρήσει άμεσα σε εκλογές.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να κληθεί σύντομα να αποφασίσει για τις νέες σελίδες που χρειάζεται ο τόπος. Αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει με εκλογές. Το Ποτάμι καταψηφίζει μια αποτυχημένη κυβέρνηση, ζητά το επόμενο διάστημα με κάθε τρόπο να πολεμήσουμε για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία» είπε.

Πρόγνωση Αμυρά

Ο δε Γ. Αμυράς προεξόφλησε τη στάση της Κ.Ο. του Ποταμιού, γεγονός που επιτείνει τα ερωτήματα για ήδη προκαθορισμένη στάση του Στ. Θεοδωράκη: «Να κάνω μια πρόγνωση. Μπορεί να βρείτε τη μία ψήφο για την ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν θα βρείτε όμως τους 151 για τη συμφωνία των Πρεσπών».

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος Γ. Μαυρωτάς ήδη είχε εμφανιστεί ήξεις-αφίξεις, λέγοντας από τη μία ότι το Ποτάμι θεωρεί θετικό το περιεχόμενο της συμφωνίας, «ωστόσο το πολιτικό πλαίσιο που γίνεται η συζήτηση έχει αλλάξει». Ανέφερε δε ότι δεν θα τεθεί κομματική πειθαρχία και ότι όμως θα υπάρξει ενιαία στάση όλων. Από αυτά, και δεδομένου ότι Ψαριανός και Αμυράς είναι κατά της συμφωνίας, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η επίτευξη ενιαίας στάσης δεν μπορεί να σημαίνει υπερψήφιση.

Ηχηρές παρεμβάσεις των δύο ευρωβουλευτών

Χθες, ο Μ. Κύρκος (ρ/σ Πρακτορείο) τόνισε ότι «το Ποτάμι δεν έχει καμία δικαιολογία να αλλάξει άποψη. Δεν πιστεύω ότι θα το κάνει. Έχουμε ξοδέψει πάρα πολύ χρόνο». Προειδοποίησε ότι «θα είναι μία ρήξη όχι με αυτά που οι ίδιοι πιστεύουν επί χρόνια, αλλά με την πολιτική μας των τελευταίων χρόνων, με τις δηλώσεις των τελευταίων μηνών και με τις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη ότι το συμφέρον της πατρίδας του είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε κομματική στόχευση».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γ. Γραμματικάκης είπε ότι η στήριξη της Συμφωνίας είναι πολιτική απόφαση. Δεν υπάρχει λόγος αλλαγής στάσης, αλλά, αντίθετα, υπάρχουν λόγοι που επιτείνουν την ψήφισή της, σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα να επικρατήσει πιο νηφάλια σκέψη. «Για μένα ούτε η αποχή θα ήταν λύση για αυτά τα θέματα, τα μεγάλα τα εθνικά που εκκρεμούν, μάλιστα, τόσες δεκαετίες - πρέπει να έχει κανείς το θάρρος της γνώμης του» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι "πατριωτισμός είναι μια πολύ γενικότερη και πολύ βαθιά έννοια και εγώ πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή ο πραγματικός πατριωτισμός είναι να λήξει αυτή η εκκρεμότητα με τη γείτονα χώρα».

ΣΠ. ΔΑΝΕΛΛΗΣ ΠΡΟΣ ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ:

"Σταύρο, εύχομαι να μην κάνεις ούτε το έγκλημα ούτε το λάθος"

"Με το δικό σου σιγοντάρισμα, το Ποτάμι θεωρεί στρατηγικό εταίρο τη Ν.Δ." τόνισε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, επισημαίνοντας πως τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ "δεν αποτελούν την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κείνους που μας χρεοκόπησαν και που έρχονται ρεβανσιστικά, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα στο παρελθόν"

«Σταύρο, και πρώην συνοδοιπόροι μου στο Ποτάμι, αύριο στις Πρέσπες εύχομαι να μην κάνετε ούτε το έγκλημα ούτε το λάθος. Ο πολιτικός δεν μπορεί να αρνείται, να αποφεύγει, να δειλιάζει να σηκώσει το βάρος των ευθυνών που συνεπάγεται η στάση του στα κρίσιμα ζητήματα» είπε ο Σπ. Δανέλλης απευθυνόμενος προς τον Στ. Θεοδωράκη. Υπογράμμισε πως το γεγονός ότι παραμένει σταθερός είκοσι χρόνια σε αυτό που θεωρεί επωφελές και σύμφωνο με τις αρχές και τις αξίες του, ο Στ. Θεοδωράκης του το χρεώνει ως εκ προμελέτης λάθος.

Κατηγόρησε ευθέως τον Στ. Θεοδωράκη ότι το σημερινό Ποτάμι με το δικό του «σιγοντάρισμα θεωρεί στρατηγικό εταίρο τη Ν.Δ., το παλιότερο από το παλιό». Τόνισε ότι η σχέση του με το Ποτάμι «είχε καταστεί ληξιπρόθεσμη από το τελευταίο συνέδριο, όπου με μεγάλη πλειοψηφία υιοθετήθηκε η στρατηγική προσέγγισης με τη Ν.Δ.». Υπενθύμισε ότι από το βήμα του συνεδρίου είχε πει πως «μια τέτοια επιλογή, που βρίσκεται στον αντίποδα των αρχών, της ιδεολογίας και της πολιτικής μου διαδρομής, δεν με αφορά».

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, είπε ότι «υπερκαλύπτει τα εθνικά προαπαιτούμενα, κλείνει με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο ένα πρόβλημα δεκαετιών». Ανέφερε ότι με τη χθεσινή ψήφο του δεν σημαίνει ότι προσχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ και πως από τον Οκτώβριο είχε πει να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης αν συνδεθεί με το "Μακεδονικό". Διότι, εφόσον θεωρεί εθνικά και πατριωτικά επιβεβλημένη τη συμφωνία, τότε πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση για να τη φέρει προς ψήφιση. «Δεν με αφορούν οι προφάσεις εν αμαρτίαις, δεν με πτοούν οι απειλές» υπογράμμισε απαντώντας στις επιθέσεις μερίδας του Τύπου.

Επισήμανε δε πως η συμφωνία των Πρεσπών και τα παρεπόμενά της «δημιουργούν νέους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς και αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας και αυτό ακριβώς είναι που προκαλεί ανησυχίες και σφοδρές αντιδράσεις». Πρόσθεσε ότι τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ «δεν αποτελούν την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κείνους που μας χρεοκόπησαν και που έρχονται ρεβανσιστικά, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα στο παρελθόν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL