Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Oι βουλευτές της Μακεδονίας απαντούν στη στοχοποίηση: / Oι βουλευτές της Μακεδονίας απαντούν στη στοχοποίηση: Πατριωτικό μας καθήκον η ψήφιση της συμφωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Oι βουλευτές της Μακεδονίας απαντούν στη στοχοποίηση: / Oι βουλευτές της Μακεδονίας απαντούν στη στοχοποίηση: Πατριωτικό μας καθήκον η ψήφιση της συμφωνίας

Θεσσαλονίκη: Εμφυλιοπολεμικό κλίμα προσπαθούν να δημιουργήσουν ακροδεξιοί και εθνικιστικοί κύκλοι στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας ενόψει της επικύρωσης από την ελληνική Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών. Απευθύνουν πύρινα διαδικτυακά καλέσματα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας την Κυριακή, κολλάνε αφίσες με τα πρόσωπα των βουλευτών που στηρίζουν τη συμφωνία με το ερώτημα «Εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία μας;» με σαφή στόχο τον εκφοβισμό τους, ενώ αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ. και επαγγελματικά σωματεία που οι διοικήσεις τους πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκδίδουν ψηφίσματα καλώντας τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών και προβάλλουν το αίτημα για δημοψήφισμα.

Οι αφίσες δεν φέρουν κάποια «υπογραφή» πολιτικού ή άλλου φορέα. Ωστόσο, το γεγονός ότι εμφανίστηκαν ταυτόχρονα σε Ιερισσό, Πολύγυρο, Κατερίνη και Σκύδρα δείχνει ότι δεν πρόκειται για «έμπνευση» και έργο μιας μεμονωμένης ομάδας. Στο στόχαστρο των ακροδεξιών μπήκαν η Κατερίνα Ιγγλέζη, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιάννης Σιφάκης, ο Αστέριος Καστόρης, η Ελισάβετ Σκουφά, ο Μίμης Δημητριάδης, ο Θέμης Μουμουλίδης, ο Γιάννης Θεοφύλακτος και ο Γιώργος Ντζιμάνης.

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να αναλογιστούν τις ευθύνες τους

«Δεν φοβόμαστε και δεν τρομοκρατούμαστε» είναι η απάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που στοχοποιούνται ως «προδότες» από τους ακροδεξιούς. «Τέτοιες πρακτικές θυμίζουν σκοτεινές εποχές του παρελθόντος και φυσικά θα πρέπει να είναι καταδικαστέες από όλο τον κόσμο του δημοκρατικού τόξου», δήλωσε η Ελ. Σκουφά, προσθέτοντας ότι «η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι καθήκον όλου του κόσμου που θέλει την ειρήνη και ενδυνάμωση της χώρας. Για εμάς, η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων, της αρμονικής συνύπαρξης και συνανάπτυξης στα Βαλκάνια θα πρέπει να αποτελεί πρώτιστο καθήκον όλου του προοδευτικού κόσμου». «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., θα πρέπει να αναλογιστούν και τις δικές τους ευθύνες απέναντι στην όλη κατάσταση», κατέληξε.

«Πρόκειται για ακροδεξιά εθνικιστικά στοιχεία που ξέρουν να λειτουργούν μόνο μέσα στο σκοτάδι. Δεν αλλάζει κάτι στην απόφασή μας. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν» σχολίασε από την πλευρά του ο Αστ. Καστόρης, τονίζοντας ότι «ξέρουμε ποιοι είναι και πρόκειται για εκτελεστικά όργανα. Πίσω από αυτούς βρίσκονται συντονιστές και καθοδηγητές και όσο η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης δεν καταγγέλλουν αυτές τις συμπεριφορές αποδεικνύεται ότι είναι ηθικός αυτουργός».

«Σε καμιά περίπτωση δεν φοβάμαι. Το κάνω με όλη την αίσθηση του καθήκοντός μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να με τρομοκρατήσουν» δήλωσε η Κατερίνα Ιγγλέζη, ενώ η Θ. Τζάκρη χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ως «ορόσημο για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων» και κατήγγειλε τη Ν.Δ. ότι «κατά έναν παράδοξο τρόπο έχει ταυτιστεί με όλους όσοι θέλουν να παίξουν το παιχνίδι του 'διαίρει και βασίλευε' στα Βαλκάνια, εις βάρος, βέβαια, των συμφερόντων και της ασφάλειας της χώρας μας». «Προφανώς και δεν περιμέναμε από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής τίποτε περισσότερο από απειλές και εκβιασμούς, αλλά τουλάχιστον από τη Ν.Δ. θα περιμέναμε μια περισσότερο θεσμική και ιστορικά συνεπή στάση από την ταύτισή της με τα τουρκικά και ρωσικά συμφέροντα» κατέληξε.

«Σιγή ιχθύος» τηρεί η αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και σ' αυτήν την περίπτωση επιδεικνύουν μια ύποπτη σιωπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «οργανωμένη επιχείρηση εκφοβισμού εκλεγμένων εκπροσώπων του ελληνικού Κοινοβουλίου» και καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα να καταδικάσουν τις φασιστικές αυτές πρακτικές. «Ο κ. Μητσοτάκης, έστω και την ύστατη στιγμή, οφείλει να αντιληφθεί τις τεράστιες ευθύνες του. Αν έστω και τώρα δεν πάρει αποστάσεις από αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι βρίσκεται ο ίδιος πίσω από αυτές» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιοι κινητοποιούνται για την Κυριακή

Στο μεταξύ, «γαλάζιοι» δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας άρχισαν να δουλεύουν για την επιτυχία της συγκέντρωσης που διοργανώνουν οι διάφορες παμμακεδονικές οργανώσεις, στο Σύνταγμα την Κυριακή, ανακοινώνοντας ότι θα μπουν λεωφορεία για τη μεταφορά του κόσμου στην Αθήνα με μόλις 20 ευρώ εισιτήριο, ενώ στο «παιχνίδι» μπαίνουν και διάφοροι μητροπολίτες, σύλλογοι αποστράτων, ποντιακά σωματεία, παρεκκλησιαστικές οργανώσεις κ.λπ.

Χθες, ένας εκ των διοργανωτών, ο Mιχάλης Πατσίκας, μιλώντας στον ρ/σ Νews 24/7, ανέφερε: «Είχαμε έρθει σε επαφή πριν από τον χιονιά στη Θεσσαλονίκη με τον επικεφαλής των δημάρχων της Μακεδονίας και έχουμε αύριο συνάντηση, για να συνεννοηθούμε με τους μητροπολίτες, γιατί η μόνη λύση είναι η χώρα να κατεβάσει ρολά». «Μόνο με γενική απεργία μπορεί να αποτραπεί η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Πρέπει να παραλύσει το κράτος για να κάνει πίσω η κυβέρνηση» πρόσθεσε, ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και άλλοι σύγχρονοι «μακεδονομάχοι». Αντίστοιχα, ακραίοι εθνικιστές καλούν τους «πατριώτες αγρότες» να κλείσουν τα σύνορα ως αντίδραση στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων και να εκτελέσουν το χρέος τους "απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στη Μακεδονία μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL